Ερντογάν για το ναυάγιο στην Πύλο: «Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό νεκροταφείο»

Πυρά κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

«Οι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για λόγους, όπως η τρομοκρατία, οι συγκρούσεις, ο εμφύλιος πόλεμος και η πείνα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σήμερα, ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει πλησιάσει τα 110 εκατομμύρια, εκ των οποίων 35,3 εκατομμύρια συνεχίζουν τη ζωή τους ως πρόσφυγες εκτός της πατρίδας τους και 62,5 εκατομμύρια από αυτούς χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν στις χώρες τους» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Και συνέχισε: «Εκπληρώνοντας πάντα το ανθρωπιστικό και γειτονικό της καθήκον, η Τουρκία υποστηρίζει την ασφαλή, εθελοντική και έντιμη επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην πατρίδα τους και υλοποιεί τα απαραίτητα έργα για αυτό. Απορρίπτουμε τη ρητορική μίσους, τη νεοναζιστική ιδεολογία, την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία κατά των προσφύγων που εξαπλώθηκαν σε άλλες κοινωνίες όπως ο δηλητηριώδης κισσός αφού ριζώσουν στις δυτικές χώρες».

«Βλέπουμε αυτά τα νοσηρά κινήματα, που δεν θεωρούν κανέναν άλλον εκτός από τη δική τους φυλή, τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις τους ως άνθρωπο, ως απειλή για τις ανθρώπινες αξίες και το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας» πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Η αλαζονική νοοτροπία, που έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία, έχει μεγάλη επίδραση στη μετατροπή της Μεσογείου, που υπήρξε λίκνο πολιτισμών σε όλη την ιστορία, σε γιγάντιο προσφυγικό νεκροταφείο τα τελευταία χρόνια. Το πιο πρόσφατο και επαίσχυντο παράδειγμα αυτού ήταν η ανθρωπιστική τραγωδία που σημειώθηκε στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους».

«Η διεθνής κοινότητα, ειδικά οι χώρες που διδάσκουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δημοκρατίας σε όλους εκτός από τους εαυτούς τους, πρέπει τώρα να αναλάβουν την ευθύνη» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ