Ναυάγιο στην Πύλο: Πώς και γιατί φτάσαμε στον «υγρό τάφο»

Στις αλλεπάλληλες αρνήσεις των διακινητών που ήταν επικεφαλής του δουλεμπορικού το οποίο ταξίδευε προς την Ιταλία αλλά ανετράπη τα ξημερώματα της Τρίτης στέκονται στο Λιμενικό Σώμα, μετά τον εντοπισμό 79 σορών στη θάλασσα και στη διάσωση 104 ανθρώπων.

Ναυάγιο στην Πύλο: Λεπτό προς λεπτό το χρονικό της τραγωδίας

Του Μίλτου Σακελλάρη 

Όπως επισημαίνουν στο enikos.gr έκαναν πολλές προσπάθειες να προσεγγίσουν το σκάφος και να προσφέρουν βοήθεια στους αλλοδαπούς, όμως άγνωστο γιατί και πώς, οι επικεφαλής του «σάπιου» αλιευτικού επέλεξαν να προχωρήσουν. Άγνωστο πώς η μηχανή του δουλεμπορικού σταμάτησε και ξαφνικά άρχισαν οι κλυδωνισμοί από τα αριστερά προς τα δεξιά με αποτέλεσμα το αλιευτικό να ανατραπεί και οι μετανάστες να καταλήξουν στο νερό.

Ναυάγιο στην Πύλο: Τριήμερο εθνικό πένθος για την πολύνεκρη τραγωδία

Πλέον θεωρείται αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί κάποιος εν ζωή, καθώς το πλοίο μήκους 28 μέτρων, έχει καταλήξει στον βυθό της θάλασσας. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η μηχανή του αλιευτικού ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου.

Η βαρύτητα των αρχών, τόσο του Λιμενικού όσο και της ΕΥΠ, πέφτει πλέον στους διακινητές, οι οποίοι εκτιμάται πως είναι ανάμεσα στους διασωθέντες, οι οποίοι θα παραμείνουν και την Πέμπτη στην Καλαμάτα, ούτως ώστε να αρχίσουν να δίνουν τις πρώτες επίσημες καταθέσεις τους, αφού πρώτα ξεπεράσουν το σοκ της διάσωσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι ρωτούν τους γιατρούς και τους διασώστες αν έχουν δει κάπου τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πύλος: «Με ρωτούσαν συγγενείς στο τηλέφωνο αν ζούσαν οι δικοί τους ή αν πέθαναν» – Συγκλονίζει γιατρός στο νοσοκομείο Καλαμάτας

«Το πλοίο άρχισε να κλυδωνίζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Ξαφνικά ανετράπη. Σταμάτησε η μηχανή. Δεν ξέρουμε πως έγινε και τι έγινε», είπε μεταξύ άλλων ένας από τους μετανάστες που διασώθηκε. «Ξεκινήσαμε από τη Λιβύη. Πηγαίναμε στην Ιταλία. Άγνωστο πώς το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου», φέρεται να κατέθεσε ένας από τους διασωθέντες.

Ένα από τα σενάρια τα οποία εξετάζονται από τις λιμενικές αρχές είναι να προκλήθηκε το ναυάγιο έπειτα από κάποια διαμάχη που είχαν οι μετανάστες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μετανάστες ενδεχομένως να λογομάχησαν γιατί υπήρξε διαφωνία με τους διακινητές για το πού να ταξιδέψουν.

«Είχαν πληρώσει για την Ιταλία και όχι για την Ελλάδα. Στην Ιταλία είναι πιο εύκολη η πρόσβαση και μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι πιο αυστηροί οι όροι», ανέφερε κορυφαία πηγή του Λιμενικού στο enikos.gr.

«Τους είπαμε να τους διασώσουμε όταν τους συναντήσαμε πρώτη φορά. Αρνήθηκαν. Μας ζήτησαν μόνο φαγητό και νερό. Φορτηγά πλοία τους έδωσαν φαγητό και νερό για να συνεχίσουν», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ