Ναυάγιο στην Πύλο: Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο οι εννέα φερόμενοι ως διακινητές – Αρνούνται τις κατηγορίες

Προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο με θύματα 81 μετανάστες, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Ναυάγιο στην Πύλο: Εντοπίστηκε άλλη μια σορός – 81 οι νεκροί

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν εκ νέου αύριο στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών, ενώ έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι των συλληφθέντων αρνούνται την εμπλοκή τους στην πρόκληση του πολύνεκρού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Ναυάγιο στην Πύλο: ΒΙΝΤΕΟ-ντοκουμέντο πριν οι μετανάστες επιβιβαστούν στο μοιραίο αλιευτικό

Αρνούνται τις κατηγορίες

Όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι, δεν είναι οι ίδιοι διακινητές, αντιθέτως μάλιστα – λένε – είχαν πληρώσει αντίτιμο για το ταξίδι προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι εννέα κατηγορούμενοι διακινητές παρέμειναν μόλις λίγα λεπτά μέσα στο ανακριτικό γραφείο και ζήτησαν νέα προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη, προκειμένου να μελετήσουν οι δικηγόροι τους τα νέα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέο ΒΙΝΤΕΟ-ντοκουμέντο από το αλιευτικό πριν βυθιστεί

Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση, ο Δημήτρης Δρακόπουλος, συνήγορος κατηγορούμενου, δήλωσε: «Στη μετατόπιση των ανθρώπων πάνω στη βάρκα, εκεί αποδίδει το ναυάγιο. Αυτή η μετατόπιση, επήλθε τη στιγμή που είδαν το λιμενικό, το είδαν σα σανίδα σωτηρίας», ενώ από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Δημαρέσης, συνήγορος άλλου κατηγορούμενου, ανέφερε: «Δηλώνει πως είναι αθώος, πως δεν έχει καμία εμπλοκή ή συνεισφορά στη μεταφορά των ατόμων και απλώς είχε πληρώσει, όπως οι υπόλοιποι».

Το Λιμενικό διαψεύδει δημοσίευμα του BBC

Σε χθεσινό, εκτενές του ρεπορτάζ, το βρετανικό δίκτυο BBC αμφισβητεί τα λεγόμενα του λιμενικού σώματος, για σταθερό πλου του σκάφους μέχρι αυτό να παρουσιάσει βλάβη και να βυθιστεί, αναφέροντας ότι το σαπιοκάραβο ήταν ακινητοποιημένο στο σημείο του ναυαγίου, επί 7 ώρες.

Ο ανταποκριτής του BBC, Νικ Μπέκε αναφέρει: «Ας δούμε όλη τη δραστηριότητα των τελευταίων 7 ωρών, όλα κινούνται γύρω από αυτό το συγκεκριμένο σημείο, δείχνοντας ότι το σκάφος των μεταναστών δεν μετακινήθηκε καθόλου. Θυμηθείτε, όλη αυτή την ώρα, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το σκάφος είναι σε σταθερή τροχιά, δεν κινδυνεύει και κατευθύνεται στην Ιταλία».

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Το αλιευτικό εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης 13 Ιουνίου να πλέει με κατεύθυνση την Ιταλία και συνέχισε την σταθερή πορεία για 24 ναυτικά μίλια, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το ίδιο απόγευμα παραπλέον δεξαμενόπλοιο προσέγγισε το αλιευτικό και του παρείχε τρόφιμα και νερό. Ακολούθως το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεύτερο δεξαμενόπλοιο που κινούταν στην περιοχή το πλησίασε, για να τροφοδοτήσει τους επιβαίνοντες στο σκάφος. Οι διακινητές πέταξαν τα τρόφιμα στη θάλασσα. Συνολικά το σκάφος σταμάτησε την πορεία του επί 4,5 ώρες για την παροχή τροφοεφοδίων. Στις 11 παρά 10 το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το ψαράδικο, υπήρξε ολιγόλεπτη συνομιλία μεταξύ των δύο πληρωμάτων και για ακόμη μία φορά, οι δουλέμποροι αρνήθηκαν τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς. Το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του με χαμηλή ταχύτητα, διανύοντας ακόμα 6 ναυτικά μίλια. Στις 2 παρά 20 παρουσίασε μηχανική βλάβη και στις 2 βυθίστηκε. Από τη στιγμή του εντοπισμού του από τις ελληνικές αρχές, διένυσε 30 ναυτικά μίλια.

Η Αννίτζ Χίπερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων από την πλευρά της δήλωσε: «Σημειώνουμε ότι ο Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα γι` αυτό το περιστατικό και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί μία ενδελεχής και διεξοδική έρευνα. Αυτή η τραγωδία τονίζει την ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τις υπηρεσίες της ΕΕ και με τρίτες χώρες, εταίρους μας, για την καταπολέμηση των διακινητών που βάζουν σε κίνδυνο τόσες πολλές ζωές».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ