Μόναχο: Κίνδυνος για «λουκέτο» στην μεγαλύτερη ελληνική σχολική μονάδα του εξωτερικού – SOS από 800 μαθητές

Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας εκπέμπουν μέσω ηχηρών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων οι Σύλλογοι Γονεών και Κηδεμόνων στο Μόναχο, καθώς απειλείται με «λουκέτο» η μεγαλύτερη σχολική μονάδα εκτός ελληνικών συνόρων, η οποία φιλοξενεί περίπου 800 μαθητές που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σχολική στέγη.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Στο σχολικό συγκρότημα «Αριστοτέλης» στεγάζονται το 4ο δημοτικό σχολείο στο οποίο φιλοξενούνται 210 μαθητές, το 1ο Γυμνάσιο με 180 μαθητές και το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας με συνολικά 410 μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το τρίτο ελληνικό δημοτικό σχολείο στο Μόναχο, που κινδυνεύει να κλείσει, έπειτα από 20 χρόνια, καθώς ήδη το περασμένο καλοκαίρι έκλεισε το 2ο δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας», οι μαθητές του οποίου συγχωνεύτηκαν ως επί το πλείστον στο παραπάνω κτίριο.

«Πού θα καταλήξουν όλα αυτα τα παιδιά;»

Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του 4ου δημοτικού σχολείου «Αριστοτέλοης», κ. Στέφανο Σοφία, ο οποίος τόνισε πως οι γονείς κατεβαίνουν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις καθώς ανησυχούν για τα παιδιά τους, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σχολείο. Και δεν είναι η πρώτη φορά, όπως λέει. «Η ελληνόγλωσση παιδεία πέφτει επανειλλημένα θύμα στην Γερμανία. Κρούει ξανά ο κώδωνας του κινδύνου και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Πού θα καταλήξουν όλα αυτα τα παιδιά;» αναρωτιέται.

Όπως εξηγεί ο κ. Σοφία, το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου που υπογράφηκε το 2015 ήταν διαρκείας 10 ετών, και εκπνέει τον Ιούλιο του 2025. Ο ιδιοκτήτης από την πλευρά του, ζητά μεγάλη αύξηση του ενοικίου, ύψους 50%, για το οίκημα 5.000 τ.μ., καθώς όπως υποστηρίζει, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε η προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του μισθώματος με βάση τον πληθωρισμό.

«Έχει δοθεί διορία για την τελική απάντηση που αφορά την ανανέωση του συμβολαίου μέχρι και την Δευτέρα (18/12). Εμείς αναρωτιόμαστε τι θα απογίνουν τα παιδιά μας, αλλά και γενικότερα υπάρχει ανησυχία για τα ελληνικά σχολεία. Το τελευταίο δημοτικό σχολείο, ο «Πυθαγόρας», έκλεισε το καλοκαίρι γιατί το άφησαν και δεν ανανεώθηκε η καινούρια σύμβαση, κι έτσι εκείνοι οι μαθητές αναγκάστηκαν να αλλάξουν κτίριο. Ο απόηχος αυτού του κλεισίματος, ηχεί ακόμα στα δικά μας αυτιά αλλά και των παιδιών, γιατί όλοι πάθαμε ένα μικρό σοκ».

Έλλειψη σχολικών κτιρίων

Ο Γενικός Πρόξενος στο Μόναχο, κ. Βασίλης Γκουλούσης, με τον οποίο συναντήθηκαν εκπρόσωποι Γονέων και Κηδεμόνων, δεν συμφωνεί με την συνέχιση του μισθωτηρίου υπό τις συνθήκες που παρουσιάζει ο ιδιοκτήτης, όπως υποστηρίζει ο κ. Σοφία. «Όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι από τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη και έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προχωρά σε αυτή την πρόταση, η οποία αρχικά ακούγεται “εξωφρενική” αλλά το ενοίκιο κινείται στο μέσο όρο τιμής των ενοικίων στο Μόναχο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, όλο αυτό θα μας φέρει μπροστά σε έναν Γολγοθά. Αυτό που παρατηρούμε είναι η ελληνική πλευρά αδιαφορεί».

Σε περίπτωση που δεν γίνει – εν τέλει – ανανέωση του συμβολαίου για τη μεγαλύτερη ελληνική σχολική μονάδα του εξωτερικού, ο Γολγοθάς θα ξεκινήσει από την αναζήτηση νέου κτιρίου, ενώ την ίδια ώρα ο δήμος στο Μόναχο έχει ήδη μεγάλη έλλειψη σχολικών κτιρίων. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο και βέβαιο μπροστά σε αυτό που ζούμε, κι αυτό είναι το χειρότερο. Υπάρχει φόβος, γιατί ακόμη κι αν βρεθεί κτίριο, θα χρειαστεί χρόνος για ανακατασκευή, θα υπάρξει πρόσθετο κόστος για τις ανάγκες λειτουργίας του σχολείου».

Νέα συγκέντρωση σήμερα – «Μόναχο είσαι εδώ; Μόναχο ακούς;»

Με σύνθημα «Μόναχο είσαι εδώ; Μόναχο ακούς;» θα πραγματοποιηθεί σήμερα (14/12) νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας προκειμένου να βρεθεί λύση στο κτιριακό ζήτημα ώστε να μην βρεθούν χωρίς σχολική στέγη οι 800 μαθητές.

«Για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, σε χρειαζόμαστε! Την Πέμπτη από τις 14:30 έως 17:30 σε περιμένουμε να γίνουμε μία γροθιά στην διαμαρτυρία μας στο Προξενείο μας. Εκπαιδευτικέ, γονέα, μαθητή, φίλε, οπαδέ όλων των χρωμάτων, παππά και κληρικέ, γινόμαστε ένα! Όλοι μαζί για τα παιδιά μας! Μην κλείνετε τα σχολεία μας!» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ