Μήπως η αυτοεκτίμησή σου είναι χαμηλή; Κάνε το τεστ

Μήπως η αυτοεκτίμησή σου είναι χαμηλή; Κάνε το τεστ

H αυτοεκτίμηση ανταποκρίνεται στο αίσθημα της αξίας σε σχέση με την προσωπική κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή. Δημιουργείται από την αγάπη και το σεβασμό που αντλούσαμε ως παιδιά από την οικογένεια τους φίλους και το σχολικό περιβάλλον. Στην ιδανική περίπτωση όλοι μας θα έπρεπε να ζούμε μια παιδική ηλικία που να ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας. Θα νιώθαμε ότι η οικογένειά μας μας εκτιμά και ότι όλοι μας αποδέχονται. Δεν θα ας πείραζε αν κάποιες στιγμές μας αποδοκίμαζαν ή μας απέρριπταν. Αυτό όμως μπορεί να μην συνέβη στη δική σας περίπτωση.

Γράφουν οι ψυχοθεραπευτές Τζέφρει Γιάγνκ και Τζάνετ Κλόσκο. 

Ίσως είχατε ένα γονιό ή έναν αδερφό που σας επέκρινε διαρκώς με αποτέλεσμα καμιά από τις ενέργειές σας να μην είναι αποδεκτή. Νιώθατε πως κανείς δεν σας αγαπούσε. Ή ακόμα μπορεί να σας απέρριπταν οι συνομήλικοι σας. Μπορεί να σας έκαναν να νιώθετε ανεπιθύμητοι.

Τώρα ως ενήλικος μπορεί να νιώθετε ανασφαλείς για ορισμένες πλευρές της ζωή σας. Σας λείπει η αυτοπεποίθηση στα θέματα εκείνα απέναντι στα οποία νιώθετε ευάλωτοι- στενές σχέσεις, κοινωνικές καταστάσεις ή στη δουλειά. Νιώθετε κατώτεροι απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Είστε υπερευαίσθητοι στην κριτική και στην απόρριψη. Οι προκλήσεις σας αναστατώνουν. Έτσι, είτε τις αποφεύγετε είτε τις αντιμετωπίζετε χωρίς επιτυχία.

Οι δυο παγίδες που αφορούν την αυτοεκτίμηση είναι η μειονεκτικότητα και η αποτυχία. Αυτές ανταποκρίνονται σε συναισθήματα αναξιότητας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.  Η παγίδα της αποτυχίας εκφράζει ένα συναίσθημα ανεπάρκειας σε σχέση με τα προσωπικά επιτεύγματα και την καριέρα. Είναι τ0ο αίσθημα ότι είστε λιγότερο επιτυχημένοι ταλαντούχοι ή έξυπνοι από τους συνομιλήκους σας.

Η παγίδα της μειονεκτικότητας αφορά το αίσθημα ότι είστε μειονεκτικοί όσο περισσότερο σας ξέρει κάποιος τόσο λιγότερο πιθανόν είναι να σας απαντήσει. Η παγίδα της μειονεκτικότητας συχνά συνοδεύεται από άλλες παγίδες. Τα χτυπήματα που δέχεται η αυτοεκτίμησή μας μας κάνουν να αισθανόμαστε ντροπή. Πολλές φορές ζούμε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτή για όλη μας τη ζωή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ