Μηνύματα προσωπικοτήτων υπέρ της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Πρόκειται για ανεξήγητο διπλωματικό λάθος»

Μηνύματα υπέρ της Ελλάδας μετά το διπλωματικό επεισόδιο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λόγω της ξαφνικής ακύρωσης της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλαν μέσω του ΑΝΤ1 προσωπικότητες και Βρετανοί διανοούμενοι.

Η διεθνούς φήμης συγγραφέας και φιλέλληνας Βικτώρια Χίσλοπ ζήτησε «συγγνώμη» από την πλευρά της, απευθυνόμενη στους Έλληνες, για την τροπή που έχει πάρει τις τελευταίες ώρες το θέμα της επανένωσης των γλυπτών. «Είναι λίγο σκάνδαλο» συμπλήρωσε.

Στο πλευρό της Ελλάδας στέκονται και Βρετανοί διανοούμενοι, όπως ο γνωστός ιστορικός Ρόντρικ Μπίτον, ο οποίος συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιώργο Σεφέρη. «Πρόκειται για ανεξήγητο διπλωματικό λάθος εκ μέρους του Σούνακ. Άσχετα με την στάση του επαναπατρισμού των γλυπτών, οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες».

Η Μαρλέν Γκοντγουϊν, γραμματέας βρετανικής επιτροπής για τα Γλυπτά, ανέφερε πως «για τους Βρετανούς ήταν μεγάλη απογοήτευση, αυτή τη λέξη θα χρησιμοποιήσω, και ένα διπλωματικό σφάλμα. Μιλάμε για πολιτιστική κληρονομιά, η οποία εξυμνείται παγκοσμίως, και απαιτεί τον παγκόσμιο σεβασμό μας. Έτσι, από σεβασμό ο κ. Σούνακ έπρεπε να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη».

Για πολιτικό παιχνίδι του Σούνακ, κάνει λόγο ο γνωστός φιλέλληνας και πρώην ανταποκριτής βρετανικών μέσων στην Ελλάδα, Μπρους Κλαρκ. «Η κοινή γνώμη στην Αγγλία είναι υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων. Στους περισσότερους νομίζω δεν καλοφαίνεται αυτό το παιχνίδι».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ