Διπλωματικό unfair για τα «Γλυπτά του Παρθενώνα»: Το τηλεφώνημα που ακύρωσε την συνάντηση Σούνακ-Μητσοτάκη και ο αντίκτυπος

Βαθιά ενόχληση εκφράζει η Αθήνα μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ακυρώσει στο παρά πέντε την συνάντηση Μητσοτάκη με Σούνακ στο Λονδίνο. Από την Ντάουνινγκ Στριτ διαρρέεται ότι η ελληνική πλευρά αθέτησε την άτυπη συμφωνία να μην γίνει δημόσια τοποθέτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η Ελλάδα το διαψεύδει και μιλά για διπλωματικό φάουλ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου μεταδόθηκαν πληροφορίες για το έντονο παρασκήνιο, μετά την ακύρωση της συνάντησης. Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη Βρετανία, όπως μετέδωσε ο Ισαάκ Καρυπίδης, σημειώνοντας ότι σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος καταδικάζει την απόφαση του Ρίσι Σούνακ, κάνοντας λόγο για διπλωματική γκάφα και για διατάραξη των σχέσεων των δύο χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ τον ρωτούσαν επί 40 λεπτά για την ακύρωση της συνάντησης.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές στη Βρετανία θα γίνουν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, οπότε η επόμενη είναι προεκλογική χρονιά. Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών του Σούνακ με πάνω από 20 μονάδες διαφορά, ενώ ταυτόχρονα ύστερα από σειρά κυβερνητικών αστοχιών, ο Σούνακ πιέζεται από το ίδιο του το κόμμα για πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα μπορούσε να αιτιολογήσει κινήσεις -έστω και άκομψες όπως η συγκεκριμένη- καθώς απευθύνεται στο εκλογικό και κομματικό του ακροατήριο στη Βρετανία.

Ελληνικές και βρετανικές πηγές, που επικαλείται η Έλενα Βαρβιτσιώρτη, αναφέρουν ότι η κίνηση του Ρίσι Σούνακ ήταν υπερβολική και μπορεί να μην αποτελεί αντίδραση μόνο για τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν είδαν με καλό μάτι τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής των Εργατικών στους Financial Times, λέγοντας ότι δεν θα σταθεί ο ίδιος εμπόδιο σε περίπτωση που γίνει μία συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Επίσης, δεν είδαν με καλό μάτι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε πρώτα τον κύριο Κιρ Στράμερ, πριν δει τον Ρίσι Σούνακ, παρόλο που η Αθήνα λέει ότι το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν γνωστό για ημέρες και έγινε σύμφωνα και με την διαθεσιμότητα του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ενδεικτική του κλίματος στο κόμμα των Εργατικών και στη Μ. Βρετανία είναι η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος του κ. Στράμερ, ο οποίος είπε ότι ήταν αξιολύπητη η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού και το να ξεκινήσεις έναν καβγά με έναν σύμμαχό σου στο ΝΑΤΟ δείχνει πόσο αδύναμος είναι αυτή τη στιγμή ο Σούνακ. Τελικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις με την απόφασή του, ώστε δεν βρήκε την στήριξη ούτε των συντηρητικών εφημερίδων που περίμενε.

Οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική αποστολή αιφνιδιάστηκε χθες από αυτή την πρωτοφανή στα διπλωματικά χρονικά κίνηση του Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με τον Σπύρο Μουρελάτο.

Οι πληροφορίες λένε ότι ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έδωσε την εντολή να εκδοθεί επίσημη δήλωση, η οποία δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την έντονη δυσφορία της Αθήνας. Από την ελληνική κυβέρνηση τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός προωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ελληνικές θέσεις και ότι τα λεγόμενά του στο BBC είναι οι πάγιες ελληνικές θέσεις για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έναν μείζονα εθνικό στόχο για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εξετέθη, καθώς, όπως λένε, η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Μάλιστα, εκτιμάται πως το καλό κλίμα που φαίνεται ότι έχει εμπεδωθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, πιθανώς και να είναι μία από τις αιτίες της σπασμωδικής αντίδρασης της Ντάουνιγκ Στριτ.

Επίσης, από την προσοχή της Αθήνας δεν διαφεύγει το φλερτ των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί ένα ισχυρό διπλωματικό unfair, το οποίο, πάντως όπως επισημαίνεται, δεν επηρεάζει τους στενούς διπλωματικούς δεσμούς ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.

Το τηλεφώνημα που ακύρωσε την συνάντηση Σούνακ-Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον ηγέτη των Εργατικών, γνωστό για τις διαλλακτικές του θέσεις στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε θερμό κλίμα, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ τηλεφώνησε στην διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και την ενημέρωσε ότι η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Ρίσι Σούνακ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακυρώνεται. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης.

Δείτε όλο το χρονικό:

Ο Κάμερον ζήτησε συνάντηση από τον Γεραπετρίτη

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Άγγλο ομόλογό του, Nτέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ