Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα τον αποχαιρετά – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται από σήμερα στις 15:00 και έως και την Τετάρτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών.

Από νωρίς σήμερα, πολίτες κάθε ηλικίας, πολλοί κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι, συγκεντρώνονται γύρω από τη Μητρόπολη, περιμένοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και μαχητή των λαϊκών αγώνων.

Πότε μόνοι, πότε σε πηγαδάκια, οι μεγαλύτεροι συγκεντρώνονται να μοιραστούν με συγκίνηση μια ανάμνηση, ένα επεισόδιο ζωής, από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας στα οποία άφησε ανεξίτηλο στίγμα πότε σαν μουσικός πότε σαν πολιτικός ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτίθεται για λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για ένα τριήμερο. Σήμερα οι πύλες του Ιερού Ναού θα είναι ανοιχτές έως τις 19.00.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο ναός θα είναι ανοιχτός για το λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη από τις 10.00 έως τις 19.00 και την Τετάρτη από τις 10.00 έως τις 15.00. Ακολούθως, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο χωριό καταγωγής του πατέρα του Μίκη Θεοδωράκη, τον Γαλατά Χανίων, όπως είχε επιλέξει ο ίδιος.

Προηγήθηκε ένα θρίλερ τόσο για τον τόπο ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη όσο και για το ποιο γραφείο τελετών θα αναλάμβανε τη διαδικασία.

Η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη συμφώνησε ως προς τον τόπο ταφής του μουσικοσυνθέτη, ωστόσο, προέκυψε ενώπιον του δικαστηρίου κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων νέα εμπλοκή σχετικά με το γραφείο που θα αναλάμβανε την τελετή, καθώς οι δύο πλευρές είχαν επιλέξει διαφορετικά.

Μίκης Θεοδωράκης: Η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου για το γραφείο τελετών

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη, την πλευρά Αγοραστάκη δηλαδή, να επιλέξει και το γραφείο τελετών.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται αύριο νωρίς το πρωί. Όπως διευκρινίστηκε από την πλευρά του κ. Αγοραστάκη, το λαϊκό προσκύνημα θα προχωρήσει ως έχει, παρά το ότι την όλη διαδικασία είχε αναλάβει μέχρι τώρα το γραφείο που επέλεξε η κόρη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτα.

Μικης Θεοδωρακης Μαργαρίτ

Μίκης Θεοδωράκης: Η εμπλοκή με το γραφείο τελετών

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι  «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλεγεί το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής σύμφωνα με τη ρητή δέσμευσή του εκλιπόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστή σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών, το οποίο έχει ήδη αναλάβει τη σορό του μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει επιλέξει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδείας του.

«Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείου τελετών στον νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είπε ότι ως προς το σκέλος του τόπου της ταφής συναινούμε ως προς την αίτηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ