“Μήδεια”: Χωρίς ρεύμα 40.000 νοικοκυριά – Ποιες περιοχές έχουν ακόμα προβλήματα

Μπορεί η “Μήδεια” να βρίσκεται σε… αποδρομή και να “χτυπά” πλέον πιο έντονα νότια και συγκεκριμένα στην Κρήτη, όμως, στην Αττική όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας άφησε πίσω της πολλά προβλήματα. Η μεγάλη “μάχη” αυτή τη στιγμή δίνεται από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με ιδιώτες και δυνάμεις του Στρατού προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης. Αρχικά 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, αλλά καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, 40.000 νοικοκυριά ακόμη δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Περίπου 4.500 είναι οι δηλωμένες βλάβες στα βόρεια προάστια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 22 γραμμών Μέσης Τάσης που παραμένουν εκτός λειτουργίας, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Διαχειριστής. Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν περίπου 40.000 νοικοκυριά σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000, άρα έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 νοικοκυριά.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης. Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δέντρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους. Για το σκοπό αυτό, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δόθηκαν ακριβή στοιχεία και λίστα με τα σημεία που είναι οι βλάβες ώστε τα συνεργεία να εργαστούν όλη νύχτα με στόχο να επιδιορθωθούν οι βλάβες το συντομότερο.

Χαρδαλιάς: Μεγάλο στοίχημα η ηλεκτροδότηση – Πότε θα αποκατασταθεί

Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είπε μεταξύ άλλων ότι “το μεγάλο στοίχημα είναι η ηλεκτροδότηση και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μάχη για την αποκατάσταση. Είναι απόλυτη προτεραιότητα η ηλεκτροδότηση. Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στον βόρειο και ανατολικό τομέα της Αττικής, όπου υπάρχουν σημαντικές ζημιές, καθώς πολλά δέντρα έχουν πέσει με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα. Η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχει διορθωθεί έως το βράδυ της Τετάρτης”.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς το πρωί, “στις 4 το πρωί αποκαταστάθηκε και το θέμα της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας” ενώ πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεξεργασίας νερού σε πολλές περιοχές που είχαν προβλήματα υδροδότησης. “Το νερό έχει αποκατασταθεί και όποια προβλήματα εντοπίζονται σε κάποιες περιοχές ακόμα, όπως το Γαλάτσι, το Κουκάκι κ.α. έως τις 3 το μεσημέρι θα έχουν λυθεί κι αυτά”. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι “το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση και βρίσκεται στα νότια”.

Όσον αφορά στον καιρό, ισχυρός παγετός αναμένεται σε μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι σήμερα το πρωί λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Στη Δυτική Μακεδονία, αλλά επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αύριο θα επικρατήσει ολικός παγετός. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής Ελλάδας, θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.ΕΥΔΑΠ: Κανονικά η υδροδότηση νοικοκυριών στην Αττική

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία όλων των αντλιοστασίων της ΕΥΔΑΠ στην Αττική και υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά. Οι μόνες βλάβες που παρατηρούνται στο δίκτυο είναι οι συνήθεις, διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της εταιρίας. Για την αποκατάσταση της λειτουργίας των αντλιοστασίων η ΕΥΔΑΠ μετέφερε γεννήτριες, καθώς έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας “Μήδεια”.

Τι καταγγέλλουν αναγνώστες του enikos.gr

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο Καπανδρίτι Αττικής του Δήμου Ωρωπού, καθώς και στα όμορα χωριά Πολυδένδρι και Αφίδνες. Όπως καταγγέλλει ο κοινοτικός σύμβουλος Καπανδριτίου, Σπύρος Καρακίτσος, τα μισά σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για δεύτερο 24ωρο. Σύμφωνα με τον ίδιο ανοιχτός είναι μόνο ο κεντρικός δρόμος, όλοι οι παράδρομοι είναι αποκλεισμένοι από το χιόνι. “Τα περισσότερα σπίτια είναι αποκλεισμένα. Στον οικισμό Μικροχώρι Καπανδριτίου η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα, πλήρως αποκλεισμένοι”, αναφέρει και στέλνει τις παρακάτω φωτογραφίες στο enikos.gr από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Μήδεια“. Όπως βλέπετε αντί τα τρόφιμα αποθηκεύονται στο… χιόνι, αφού δεν υπάρχει ρεύμα.

Δύο μέρες χωρίς ρεύμα στο Καστρί – Καλώδια μέσα στο χιόνι – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Χωρίς ρεύμα είναι κάτοικοι στο Καστρί στη Νέα Ερυθραία, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία “Μήδεια” στην ηλεκτροδότηση. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, έχουν πέσει δέντρα ενώ τα κομμένα καλώδια ακουμπούν στο υγρό έδαφος, όπου ακόμα η ποσότητα του χιονιού είναι πολύ μεγάλη. “Ακόμα περιμένουμε απάντηση από τη ΔΕΗ” καταγγέλλει ο αναγνώστης του enikos.gr που έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες από την οδό Ρομυλίας 4 στο Καστρί.

Σε απόγνωση κάτοικοι στον Άγιο Στέφανο – Τα καλώδια της ΔΕΗ είναι στις αυλές των σπιτιών τους και φοβούνται να βγουν έξω

Δραματική είναι κατάσταση για χιλιάδες νοικοκυριά στα βόρεια προάστια της Αττικής, καθώς εδώ και δύο ημέρες παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό. Μεταξύ των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία “Μήδεια” ήταν ο Άγιος Στέφανος στον Δήμο Διονύσου, όπου προκλήθηκαν πολύ σοβαρές βλάβες στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής στο enikos.gr, στην οδό Μενεξέδων 3Γ στον Άγιο Στέφανο, ένα δέντρο έξω από το σπίτι τους βγάζει καπνούς και δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει. Τα καλώδια της ΔΕΗ είναι μέσα στις αυλές τους και φοβούνται να βγουν έξω. Οι κάτοικοι της γειτονιάς, που ακόμα δεν έχουν ρεύμα και νερό, βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και εκφράζουν την αγανάκτησή τους, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια στις αρμόδιες αρχές.

Άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας

Μετά το “άνοιξε- κλείσε” και τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, άνοιξε από τις 4 το πρωί η Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας από τη Γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τα όρια με τη Βοιωτία λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού χρειάζονται αλυσίδες

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία “Μήδεια” στο οδικό δίκτυο ολόκληρης της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τροχαία, έως αυτή την ώρα στην Αττική, διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει στα εξής σημεία:

– Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του «Ο.Τ.Ε.», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

– Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

– Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».

– Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

– Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

– Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

– Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

– Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

– Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

Δείτε εδώ αναλυτικά πού είναι κλειστοί οι δρόμοι σε όλη τη χώρα και πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το πρωί τα λεωφορεία (γραμμές ΟΣΥ, ΚΤΕΛ) και τα τρόλεϊ. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που έφερε η κακοκαιρία “Μήδεια”, παρατηρούνται κάποιες δυσκολίες στις μετακινήσεις των οχημάτων σε τοπικές γραμμές στα Βόρεια Προάστια. Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των συρμών του μετρό στη γραμμή 1 ( Πειραιάς – Κηφισιά). Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται πλέον κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο από τον Πειραιά έως την Κηφισιά. Χωρίς προβλήματα γίνονται τα δρομολόγια του τραμ σε όλο το δίκτυό του.

Τέλος, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην υποδομή σήμερα θα κυκλοφορήσουν περιορισμένα δρομολόγια του προαστιακού στις διαδρομές Κιάτο- Λιόσια, Λιόσια – Πλακεντίας, Πλακεντίας – Αεροδρόμιο. Εφόσον τα προβλήματα αποκατασταθούν θα υπάρξει και σταδιακή αποκατάσταση των δρομολογίων .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ