Μιχαηλίδου για Νέα Σμύρνη: Η μητέρα της 14χρονης δεν πήγε ποτέ να την δει στη δομή

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για την υπόθεση της 14χρονης που διαμένει σε ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων στην Νέα Σμύρνη και έπεσε θύμα κυκλώματος μαστροπείας.

Νέα Σμύρνη: Απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι για τους βιασμούς της 14χρονης – Μεταξύ αυτών και ο πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού»

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μιλώντας στο MEGA είπε μεταξύ άλλων ότι η μητέρα της όσο διάστημα η 14χρονη είναι στη δομή, η μητέρα της δεν έχει πάει ποτέ να την επισκεφθεί.

«Αυτό που έχω καταλάβει ζητώντας πληροφορίες από τη δομή είναι ότι το συγκεκριμένο κορίτσι είναι στη δομή από το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια αυτή δεν έχει πάει ποτέ η μητέρα να το επισκεφθεί. Τα παιδιά που είναι σε αυτή την δομή είναι από πολύ δύσκολα κακοποιητικά περιβάλλοντα. Κακοποιητικά περιβάλλοντα με όλη την έννοια, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Σεξουαλική, σωματική, λεκτική και παραμέληση. Όλα αυτά συνιστούν κακοποίηση» τόνισε η κα Μιχαηλίδου.

Νέα Σμύρνη: «Ντρέπομαι για τα παιδιά μου» δηλώνει η μητέρα της 14χρονης που έπεσε θύμα μαστροπείας

«Η δομή έχει πολύ σαφείς και ρητούς κανόνες»

Για τους κανόνες λειτουργίας της εν λόγω δομής επεξήγησε η κυρία Μιχαηλίδου: «Η δομή έχει πολύ σαφείς και ρητούς κανόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς παιδικής προστασίας, οι δομές πλέον στην Ελλάδα δεν είναι κλειστές δομές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δομές που κλειδώνουν μέσα τα παιδιά. Η δομή έχει τον κανόνα ότι 11 το βράδυ κλειδώνουν τις πόρτες».

Και πρόσθεσε σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής η υφυπουργός:

Μαστροπεία στη Νέα Σμύρνη: «Φταίνε τα καθάρματα και όχι η προνοιακή μονάδα», λέει ο Γιαννάκος

«Τα παιδιά που είναι έως την ηλικία των 15 ετών, έχουν τη δυνατότητα – κατόπιν εισηγήσεως του επιστημονικού συνεδρίου της δομής – να βγαίνουν από τη δομή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πάντα με συνοδεία. Για την ηλικία πάνω των 15 ετών συνεδριάζει το επιστημονικό συνέδριο της δομής για να δει το πλαίσιο ωριμότητας του κάθε παιδιού αν μπορεί να πάει μόνο του ή αν ακόμα χρειάζεται συνοδό».

Για την 14χρονη ειδικά, ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η 14χρονη έβγαινε με συμφωνημένη άδεια με κάποιον επιμελητή, ποτέ μόνη της. Το κορίτσι αυτό, όμως λόγω πολύ επιβαρυμένης ψυχολογίας – από ότι μπορώ να καταλάβω – το έσκαγε πολλές φορές από τη δομή, τις περισσότερες φορές το έσκαγε πρωινές και απογευματινές ώρες. Κάθε φορά που το έσκαγε η δομή τηρούσε πολύ αυστηρά το πρωτόκολλό της και ειδοποιούσε την Εισαγγελία και την Αστυνομία».

«Όταν το… έσκαγε η 14χρονη, το… έσκαγε είτε από τον φύλακα είτε πηδώντας τα κάγκελα. Ο φύλακας, όπως και οι επιμελήτριες είναι εκεί για να την κρατήσουν με τον λόγο, δεν μπορούν να την κρατήσουν με την βία. Στην περίπτωση φυγής ενημερώνουν την Αστυνομία».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ακόμη τα εξής: «Είναι μία δομή που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει στελεχωθεί με κόσμο όσο ποτέ. Πριν από τρία χρόνια είχε 22 παιδιά με 9 εργαζομένους. Μετά τις προσπάθειες αποϊδρυματοποίησης, έχει 11 παιδιά με 15 εργαζομένους. Το συγκεκριμένο παιδί έχει πλαισιωθεί με κοινωνικό λειτουργό και παιδοψυχίατρο».

Σε ερώτηση εάν η δομή παρακολουθεί τις επικοινωνίες που έχουν τα παιδιά απάντησε η Δόμνα Μιχαηλίδου: «Παίρνουν όποτε μπορούν τα κινητά των παιδιών. Στις 22 Δεκεμβρίου έγινε σαφής έκκληση από την δομή στην Εισαγγελία για άρση απορρήτου στα κινητά των παιδιών αυτών και δεν είχε απάντηση η δομή».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ