Μαστροπεία στη Νέα Σμύρνη: «Φταίνε τα καθάρματα και όχι η προνοιακή μονάδα», λέει ο Γιαννάκος

«Να κλείσουν κάποιοι το στόμα τους που βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν τις δημόσιες προνοιακές μονάδες» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφορικά με όσα ακούγονται για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της ανήλικης που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Παιδικής Προστασίας στη Νέα Σμύρνη, η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως «για τους βιασμούς που υπέστη η 14χρονη που φιλοξενούνταν με εισαγγελική εντολή στη προνοιακή μονάδα της νέας Σμύρνης, δεν ευθύνεται η προνοιακή μονάδα, αλλά τα καθάρματα που δρουν ανενόχλητα στη κοινωνία».

«Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες επιτελούν σπουδαίο έργο σε αντίξοες συνθήκες και με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

Μιχάλης Γιαννάκος: Αναλυτικά η δήλωσή του

«Πολλά είναι τα κακοποιημένα παιδιά που με εισαγγελική εντολή φιλοξενούνται σε προνοιακές μονάδες. Μάλιστα ελλείψει προνοιακών μονάδων μεγάλος αριθμός τα κακοποιημένων παιδιών με εισαγγελική εντολή φιλοξενούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία επί μακρόν.

Για τους βιασμούς που υπέστη η 14χρονη που φιλοξενούνταν με εισαγγελική εντολή στη προνοιακή μονάδα της νέας Σμύρνης, δεν ευθύνεται η προνοιακή μονάδα, αλλά τα καθάρματα που δρουν ανενόχλητα στη κοινωνία. Το προσωπικό της προνοιακής μονάδος βοήθησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Εξ άλλου και στα παιδιατρικά νοσοκομεία στο παρελθόν παιδιά που φιλοξενούνταν με εισαγγελική εντολή επέστρεφαν έπεσαν θύματα βιασμών. Ουδεμία φυσικά ευθύνη έχουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η προνοιακή μονάδα της νέας Σμύρνης φιλοξενεί κακοποιημένα κορίτσια 12 έως 18 ετών. Τώρα φιλοξενεί 10 κορίτσια σε ένα αρκετά κατάλληλο χώρο. Εαν υπήρχε περισσότερο προσωπικό θα μπορούσε να φιλοξενεί πάνω από 50 παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες προνοιακές μονάδες που θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά πολύ τις θέσεις φιλοξενίας εαν είχαν προσωπικό. Αντί προσλήψεων στη πρόνοια βλέπουμε να απολύονται έμπειροι συμβασιούχοι κοινωνικοί λειτουργοί, βρεφοκόμοι, νοσηλευτές μετά από 8 χρόνια δουλειάς και εμπειρίας.

Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες δεν είναι φυλακές. Είναι ανοικτοί χώροι φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών. Τα παιδιά κάθε ημέρα φεύγουν σπό τη μονάδα για σχολείο, για δραστηριότητες, επαγγελματική εκπαίδευση και εκμάθηση. Έτσι θα επιτευχθεί η κοινωνική επανένταξη τους. Δεν θα τους κλειδώσουμε μέσα.

Δεν μπορεί η προνοιακή μονάδα να αποτρέψει τέτοιες αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις σε βάρος αυτών των παιδιών. Να κλείσουν λοιπόν κάποιοι το στόμα τους που βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν τις δημόσιες προνοιακές μονάδες.

Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες επιτελούν σπουδαίο έργο σε αντίξοες συνθήκες και με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δυστυχώς απολύθηκαν πάνω από 30 επικουρικοί υπάλληλοι που εργάζονται 8 χρόνια σε προνοιακές μονάδες. Χρειάζεται ανάπτυξη όλων των κλειστών θέσεων φιλοξενίας των προνοιακών μονάδων για να σταματήσουν οι φιλοξενίες των κακοποιημένων παιδιών με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία που οδηγούν σε παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ