Μία άγνωστη ιστορία για τη Μελίνα Μερκούρη, αποκάλυψε ο Γιώργος Λιάνης. “Πήγα τότε με την αγαπημένη μου, Φανή Πετραλιά, μαζί μας ήταν η Μελίνα. Πήγαμε να κάνουμε το κτήμα του Μπαίκερ, όπως λεγόταν ένας τσιφλικάς στην Εύβοια. Σκηνοθέτης ήταν ο Ντασέν, εγώ και η Φανή γράφουμε το σενάριο. Δεν την ξέρει κανένας την Μελίνα… Είναι μόλις η πρώτη χρονιά μετά τη Χούντα. Η Μελίνα ετοιμάζεται για εκλογές και χαιρετάνε όλοι την γυναίκα του παραγωγού μας, που έπαιζε την γυφτοπούλα στην τηλεόραση. Η Μελίνα απαρατήρητη… Λέει τότε στον Ντασέν: “Πάμε να φύγουμε Ζυλ, εδώ είναι απαράδεκτα”. Μου λέει ο Ντασέν, Γιώργο πρέπει να βρεις έναν τρόπο να την κρατήσουμε να κάνουμε την ταινία. Πάω να την δω εγώ. Της λέω “Μελίνα θα πάμε στον Σκαρίμπα… Πρέπει να μείνεις”. Τότε πάει εκείνη στον Ντασέν και του λέει “Ζυλ θα πάμε στον Σκαρίμπα, είναι η ωραιότερη τοποθεσία της Χαλκίδας!”. Υπάρχει και αυτό, η Μελίνα το είπε, η αθάνατη!” αφηγήθηκε.
Ακούστε το ηχητικό με όσα είπε ο Γιώργος Λιάνης στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον Realfm 97.8
Η Μελίνα Μερκούρη στις 26 Ιουλίου του 1974, δύο μόλις μέρες μετά την πτώση της Χούντας, επιστρέφει στην Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο γίνεται διαδήλωση, θα κατέβει από το αεροπλάνο κάνοντας το σήμα της νίκης και θα χαθεί στις αγκαλιές των αγαπημένων της. Με την επιστροφή και την οριστική εγκατάστασή της στην Ελλάδα, συνεχίζει την πολιτική της δράση μέσα από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, του οποίου είναι από τα ιδρυτικά μέλη.
Το 1974 είναι υποψήφια του κόμματος στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά. Συγκεντρώνει 7.500 σταυρούς, αλλά χάνει την έδρα για 33 ψήφους. Στο ΠΑΣΟΚ θα διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά και εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Πολιτισμού. Παράλληλα με την πολιτική της παρουσία αρχίζει το γύρισμα μιας σειράς τηλεοπτικών εκπομπών με τον τίτλο «Διάλογοι» που περιλαμβάνουν κοινωνικά θέματα. Από τα 14 επεισόδια μεταδίδονται μόνο δύο για την Κύπρο και η εκπομπή απαγορεύεται από την ΕΡΤ. Το θέμα συζητείται στη Βουλή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Γυρίζονται άλλες δύο ταινίες οι «Επαρχίες της Αθήνας» και «Νόελ Μπαίκερ-Το κτήμα του Αχμέτ-Αγά». Αυτή είναι η ταινία στην οποία αναφέρεται ο Γιώργος Λιάνης.
Ποιος ήταν ο τσιφλικάς Μπαίκερ και η ιδιοκτησία του στη Βόρεια Εύβοια
Το Προκόπι βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια και απέχει περίπου 52 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα. Παλαιότερα, ονομαζόταν Αχμέτ αγά, και λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση αγοράστηκε από τον Εγγλέζο τσιφλικά Νόελ Μπαίκερ. Παρά τους αγώνες των ακτημόνων και των συνδικαλιστών εργατών της περιοχής ένα σημαντικό τμήμα γης συνεχίζει να ανήκει στους απογόνους του. Ο φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον που βρισκόταν στην Ελλάδα είδε την αγγελία του Αχμέτ αγά και ειδοποίησε τότε τον Μπαίκερ, ο οποίος αγόρασε τελικά το κτήμα.
Στις 9 Μαΐου 1975, «ολόκληρη η περιοχή ξεσηκώθηκε κατά του Εγγλέζου δυνάστη», όπως αναφερόταν σε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου. Το σωματείο της 9ης Μαΐου, στο οποίο συμμετείχε η πλειονότητα των κατοίκων, αλλά και χιλιάδες Έλληνες που δεν κατοικούσαν στην Εύβοια, απαιτούσαν το μοίρασμα της έκτασης των 45.000 στρεμμάτων: τα χωράφια στους ακτήμονες, τα οικόπεδα στους κατοίκους, το δάσος στο Δημόσιο.