Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου: Το νέο μουσείο της Αθήνας αποκαλύπτεται – ΒΙΝΤΕΟ

Τις πύλες του στο κοινό άνοιξε σήμερα το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα. Σημειώνεται ότι σήμερα, 18 Μαΐου, είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), που καθιέρωσε την επέτειο, επιλέγει κάθε χρόνο ένα ειδικό θέμα το οποίο συνδέεται με τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το φετινό θέμα είναι “Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση”, μία επιλογή μέσω της οποίας μπορεί να διερευνήσει κανείς τις προοπτικές καθώς και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού.

“Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, επιλέξαμε να αποδώσουμε στους πολίτες της Αθήνας αλλά και στους επισκέπτες της πόλης το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου. Νομίζω ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν θα είχαν δει ότι υπάρχει ένα τέτοιο κτήριο στην οδό Μαυρομιχάλη, καθώς για πολλά χρόνια υπήρχαν σκαλωσιές και λινάτσες. Είναι ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα το οποίο ήταν αρχικά το σπίτι του Τσίλλερ το οποίο αγοράστηκε από τον τραπεζίτη Διονύσιο Λοβέρδο. Ως αρχιτεκτόνημα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το καθιστούν, σε συνδυασμό με τις μετατροπές που επέφερε ο Διονύσιος Λοβέρδος στη συνέχεια, ένα μνημείο το ίδιο.

Αυτό το κτήριο αποκαταστάθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπληρώνει δύο μεγάλες υποχρεώσεις. Η πρώτη ήταν να αποδώσει το μνημείο απέναντι στην πόλη. Η δεύτερη ήταν απέναντι στον συλλέκτη και τη μνήμη του. διότι ο Λοβέρδος με δωρεά προσέφερε και το σπίτι του και τη συλλογή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο προκειμένου η συλλογή του ή ένα μέρος της να εκτεθεί στο συγκεκριμένο κτήριο. Αυτό λοιπόν γίνεται σήμερα” τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

“Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με πάρα πολλή δουλειά του προσωπικού του, ολοκλήρωσε και αποδίδει στο αθηναϊκό κοινό το συγκεκριμένο Μέγαρο, το οποίο συνδυάζει στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία βυζαντινής μουσειακής αρχιτεκτονικής. Επιπροσθέτως, η ίδια η συλλογή είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Εύχομαι οι Αθηναίοι να το αγαπήσουν και όσο το δυνατόν περισσότεροι επισκέπτες να έρθουν και να ψυχαγωγηθούν περιδιαβαίνοντας τις αίθουσές του” συμπλήρωσε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο ξενάγηση στο μοναδικό κτήριο, παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα παρουσιάζει τα εκθέματα και την ιστορία του κτηρίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως παράγοντας αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας.

Το Μέγαρο, που φιλοξενεί τη συλλογή Λοβέρδου, χτίστηκε το 1882 από τον Ερνστ Τσίλερ. Εκεί ζούσε ο σπουδαίος Γερμανός αρχιτέκτονας για 50 χρόνια περίπου, μέχρι το 1912 όταν το αγόρασε ο Διονύσιος Λοβέρδος, που το αξιοποίησε ως οικία και μουσείο για την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από 600 εκθέματα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Από την πρόσοψη και μόνο του κτιρίου συνειδητοποιεί κανείς πως μιλάμε για ένα ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο για την Αθήνα, κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων, από αρχαιοπρεπή στοιχεία τα οποία όμως συνδυάζονται με διακοσμητικά πολύ υψηλής ποιότητας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες, οροφογραφίες, τζάκια, μία ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο ανώγειο και φυσικά ξεχωρίζει η αίθουσα με τους μαρμάρινους κίονες.

Η Συλλογή Λοβέρδου, διαθέτει εικόνες κρητικής και επτανησιακής σχολής, παλαίτυπα και πολλά ξύλινα γλυπτά. Στον πρώτο όροφο έχουν τοποθετηθεί 4 ξυλόγλυπτα τέμπλα του 18ου αιώνα. Τις εντυπώσεις κλέβει το παρεκκλήσι στην αυλή του κτιρίου. Εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, χωρίς ανοίγματα, με τρούλο και οκταγωνικό τύμπανο φιλοξενεί εικόνες με τη μορφή της Θεοτόκου.

Στην καρδιά της νεοκλασικής οικίας βρίσκεται το Ελληνικό Δωμάτιο – έχει προκύψει από τη συνένωση δύο ημιυπόγειων. Εδώ ήταν η τότε αίθουσα δεξιώσεων του Διονυσίου Λοβέρδου, ο οποίος υποδεχόταν την αφρόκρεμα την πνευματική της εποχής του. Και εδώ θα βρούμε σκυριανή και ηπειρωτική αρχιτεκτονική. Το μουσείο διαθέτει ειδική πρόσβαση για άτομα με αναπηρία, χώρο εκδηλώσεων και αναψυκτήριο στο αίθριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ