Μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σε όσους είχαν πολλούς συντρόφους στην ζωή τους

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα η οποία παρουσιάστηκε άνθρωποι οι οποίοι είχαν περισσότερους από δέκα σεξουαλικούς συντρόφους στην ζωή τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αναλυτικότερα ερευνητές από πολλές χώρες (Βρετανία,Ιταλία,Καναδάς,Τουρκία,Αυστρία) με επικεφαλής τον δόκτωρα Λι Σμιθ από το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin του Κέιμπριτζ ανέλυσαν μεγάλο αριθμό δεδομένων για 2.537 άντρες και 3.185 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 64 έτη.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα το 28,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών δεν είχαν κανένα σεξουαλικό σύντροφο ή είχαν μόνο ένα, το 29% των ανδρών και το 35% των γυναικών είχαν δύο μέχρι τέσσερις σεξουαλικούς συντρόφους, το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών είχαν πέντε έως εννέα σεξουαλικούς συντρόφους, ενώ μόνο το 22% των ανδρών και το 8% των γυναικών είχαν δέκα ή παραπάνω. Και στα δύο φύλα οι συμμετέχοντες στην έρευνα με τους περισσότερους συντρόφους είχαν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα τους περισσότερους συντρόφους είχαν οι νεότεροι άνθρωποι, οι ανύπαντροι,εκείνοι που βρίσκονταν στα άκρα των εισοδηματικών κλιμάκων(είτε προς τα πάνω,είτε προς τα κάτω). Επίσης με περισσότερους συντρόφους παρατηρήθηκαν όσοι ήταν επιρρεπείς σε καταχρήσεις όπως το τσιγάρο και το ποτό,αλλά και όσοι ασκούνταν πιο πολύ.

Αναλυτικότερα στην έρευνα διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες με δέκα ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες (91%) εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν πολύ λίγους ή και κανέναν σεξουαλικούς συντρόφους. Αντίστοιχα οι άντρες με δύο έως τέσσερις σεξουαλικές συντρόφους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες (57%) για εμφάνιση καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν καμία ή μία σύντροφο. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου για όσους είχαν περισσότερες από δέκα σεξουαλικές συντρόφους.Συγκεκριμένα 69%.

Επιπροσθέτως γυναίκες με παραπάνω από πέντε συντρόφους εμφάνιζαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κάποιας χρόνιας ασθένειας.

Η μελέτη δεν διευκρινίζει αν παρατηρήθηκε εμφάνιση κάποιου συγκεκριμένου είδους καρκίνου σε όσους είχαν πολλούς συντρόφους στην ζωή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ