Με τοπικά lockdown η “θεραπεία” τυχόν έξαρσης της πανδημίας

Η λύση των μίνι lockdown, δηλαδή μέτρων τοπικού χαρακτήρα, φαίνεται πως προκρίνεται για την αντιμετώπιση τυχόν έξαρσης της πανδημίας εντός του φθινοπώρου, καθώς από την κυβέρνηση αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικευμένου lockdown που θα είχε τεράστιες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας εισέρχονται από την Παρασκευή σε καθεστώς μίνι lockdown, ενώ αποφασίστηκε και η παράταση των τοπικών περιοριστικών μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας παρουσιάζει ύφεση και σαφή σταθεροποίηση τις τελευταίες 15ημέρες, ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός. Ενδεικτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.170 νέα κρούσματα κορονοϊού, ακόμη 43 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 384.

νοσοκομείο ΜΕΘ

Δεν θα πρέπει, όμως, να αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων εντός του φθινοπώρου και κυρίως από τον Οκτώβριο, όταν και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση της νόσου.

Αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται και στα παιδιά, μετά το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι “εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων μετά τις πρώτες εβδομάδες”.

Αισιοδοξία προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαν οι λοιμωξιολόγοι για “έκρηξη” κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους στα νησιά.

 

κρούσματα νησιά

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διαμηνύεται αυτό δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό και τα μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Ειδικοί και κυβέρνηση απευθύνουν εκ νέου έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το πράξουν, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουν τη δική τους υγείας, αλλά και των αγαπημένων τους προσώπων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά με αυτή την ιδιότητα σε τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εδώ και 1,5 χρόνο την πανδημία, η οποία, όπως είπε, συνεχίζει να καλπάζει και κάλεσε όλους “να εμβολιαστούμε”.

 

εμβολιασμός

Μίνι lockdown σε Αργολίδα και Ευρυτανία

Σε καθεστώς μίνι lockdown μπαίνουν από αύριο, Παρασκευή, οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και  Ευρυτανίας, που ανέβηκαν στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη.

Επίσης, παρατείνονται τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και  Ευρυτανίας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

κρούσματα κορονοϊός

Κρούσματα: Αυτές οι πόλεις εμφανίζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Τις πόλεις της Ελλάδας όπου καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση.

Όπως επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου: “Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα παρουσιάζει σαφή σταθεροποίηση, ενώ εμφανίζει και ύφεση τις τελευταίες 15 ημέρες” και πρόσθεσε πως “σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων έχει μειωθεί σταδιακά τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες από το 3,4 στο 2,4”.

Η ίδια είπε ότι τα self test συμβάλλουν στο να εντοπιστούν το 30% των νέων κρουσμάτων και προσέθεσε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη με σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών.

Το θετικό, όπως σημείωσε, είναι ότι δεν αποτυπώνεται αύξηση των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις. Όπως υπογράμμισε, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη η πορεία της πανδημίας είναι ικανοποιητική.

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας στις μεγάλες πόλεις καθώς τυχόν αύξηση των κρουσμάτων στις πυκνοκατοικημένες αυτές περιοχές θα επιβάρυνε σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πόλεις με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο: “Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές στη χώρα: Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη, Γιάννενα και κάποιες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο” τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αύξηση μεταδοτικότητας από το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημαντική μείωση και καταγράφηκαν 20% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική αύξηση της τάξης 20 με 30%, υπογράμμισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων δείχνει σημεία σταθεροποίησης, συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας το οποίο δείχνει σημεία σταθεροποίηση.

εμβόλια

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά της covid-19 και η συμμετοχή μας στην αυτοδιάγνωση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες”, ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος εκτίμησε στη συνέχεια ότι αν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα εφαρμοστούν σωστά ” δεν θα δούμε κάτι φοβερό σχετικά με την αύξηση της επιδημίας. Δεν θα ξεφύγει η επιδημία, είμαστε σε καλό επίπεδο. Αυτό όμως δεν αφήνει και περιθώριο εφησυχασμού”.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι λόγω αλλαγής του καιρού και μετάβασης σε εσωτερικούς χώρους, το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου αναμένεται μια αύξηση της μεταδοτικότητας, η οποία ξεκινάει από τη Βόρεια Ελλάδα. Συγχρόνως, όμως, περιμένουμε και ο εμβολιασμός που γίνεται αυτή την περίοδο θα αποδώσει, πρόσθεσε.

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας το οποίο δείχνει σημεία σταθεροποίησης, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

σχολεία

Σχολεία: Αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα σε παιδιά

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την τακτική ενημέρωση, τονίζοντας πως είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Όπως σημείωσε: “Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία και οι σκέψεις μας είναι στα παιδιά. Στόχος να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.

Ολιγομελής ομάδα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής με τη βοήθεια συναδέλφων από τον ΕΟΔΥ μελέτησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

Η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων άλλαξε ριζικά απ’ ό,τι πριν από 18 μήνες. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικες.

Η προστασία των συνοικούντων ενηλίκων επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών μας προς προστασία των μεγαλύτερων” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου, που πρόσθεσε ότι θα γίνει μείωση της διασποράς του ιού με τα self test στη σχολική κοινότητα.

Επεσήμανε ότι το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος “προβλέπει συστηματικό τεστ όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δύο φορές την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι έφηβοι και εκπαιδευτικοί δεν θα υποβάλλονται σε τεστ εκτός και αν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος”.

“Έτσι θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχόλιο περιβάλλον” είπε και επεσήμανε τη σημασία των μέσων ατομικής προστασίας. Ξεκαθάρισε πως “τα τμήματα δεν θα κλείνουν λόγω θετικού κρούσματος, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές και θα απομονώνονται”.

“Απολύτως αναμενόμενο και να μην θορυβήσει γονείς και εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως “εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων μετά τις πρώτες εβδομάδες”.

“Είναι θετικό το γεγονός ότι 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου” σημείωσε ακόμη. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε πως “για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των σχολείων θα κάνουμε πολλά τεστ”.

Νέα κρούσματα κορονοϊού

Στα 2.170 τα νέα κρούσματα κορονοϊού – 43 νεκροί και 384 διασωληνωμένοι

Τα τελευταία στοιχεία για τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης (09/09/2021).

Σύμφωνα με την έκθεση, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.170 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη 43 ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 384, μειωμένοι κατά έξι σε σύγκριση με χθες.

Κρούσματα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.170, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 609.519 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.235 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.060 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (59.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (89.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.027 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +4.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

κρούσματα κορονοϊός

Κρούσματα: Η γεωγραφική κατανομή

Από τα 2.170 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα 11 είναι εισαγόμενα, εκ των οποίων έξι εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Με βάση την κατανομή των 2.159 νέων εγχώριων μολύνσεων, οι 561 εντοπίστηκαν στην Αττική και οι 256 στη Θεσσαλονίκη.

Τριψήφιος, όμως, είναι και ο αριθμός στην Κρήτη, όπου καταγράφονται 118 νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα, 70 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 11 στο Λασίθι, 29 στα Χανιά και 8 στο Ρέθυμνο.

Ταυτόχρονα, 57 κρούσματα τελούν υπό διερεύνηση.

Δείτε την κατανομή:

Κρούσματα: Τα τελευταία στοιχεία για τις μεταλλάξεις

Η μετάλλαξη “Δέλτα” σαρώνει τη χώρα μας, όπως προκύπτει και από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την έκθεση, επιβεβαιώθηκαν 886 νέα κρούσματα που αποδίδονται σε μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα 874 αφορούν τη μετάλλαξη “Δέλτα” και τα 12 την “Άλφα”.

Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 906 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Ιουλίου 2021 έως 28 Αυγούστου 2021. Από τον έλεγχο των 906 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 886 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC).

Εκ των 886 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 874 αφορούν στο στέλεχος Delta και 12 αφορούν στο Alpha (Πίνακας 3).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 31.260 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 27.465 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.055 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

μετάλλαξη Δέλτα

Μεταξύ των 27.465 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 56,64%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 25,78%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,53% και το Beta με ποσοστό 1,21% (Πίνακας 4). Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 34 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9.

Από τα 3.055 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.892 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.

Από τα δείγματα αυτά, 42,88% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 29,39% στο Delta, 15,58% στο Alpha, 6,58% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 308 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 175 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.623 και 1 στο Β.1.1 (Variant E484K).

Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα 5.

Μεταλλάξεις: Δείτε τους πίνακες

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε τους πίνακες με τα νέα κρούσματα μεταλλάξεων που επιβεβαιώθηκαν στη χώρα μας.

μεταλλάξεις πίνακας 1

 

μεταλλάξεις πίνακας 2

μεταλλάξεις πίνακας 3

μεταλλάξεις πίνακας 4

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ