“Mάχη” με τα κύματα χωρίς… όπλα

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι χειρίζεται λεπτά θέματα επιστημονικού και εθνικού  περιεχομένου, όμως παλεύει χωρίς επαρκή κρατική υποστήριξη. Είναι ένα από τα τέσσερα επιχειρησιακά κέντρα της UNESCO στην Ευρώπη που λειτουργεί καθημερινά σε 24ωρη βάση χάρη στις προσπάθειες των σεισμολόγων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Αντιμετωπίζει όμως σοβαρά κενά, ελλιπές προσωπικό, κανέναν μόνιμο τεχνικό υπάλληλο και περιορισμένους πόρους. Όλα αυτά τη στιγμή που το γειτονικό κέντρο τσουνάμι της Τουρκίας υιοθετεί μια ανταγωνιστική στάση στο Αιγαίο δια της… επιστημονικής οδού.

Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα η γειτονική χώρα κατέθεσε επίσημο αίτημα στην UNESCO ζητώντας να έχει τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έπειτα από τρία έτη διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και με τη συμβολή των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αποφασίστηκε τελικά να μην καθοριστούν γεωγραφικές ζώνες επιρροής ανά επιστημονικό κέντρο.

Πρόσφατα, η Τουρκία επανήλθε ζητώντας να λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τα παλιρροιογραφικά δεδομένα που συλλέγει το ελληνικό κέντρο τσουνάμι, αίτημα που εκκρεμεί να απαντηθεί, ενώ παράλληλα αιτήθηκε την τοποθέτηση αισθητήρων στον θαλάσσιο πυθμένα. Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται ως προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής σφαίρας επιρροής με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: Έθνος

Διαβάστε επίσης:

Η UNESCO για την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ