Μάτι: «Αν μέναμε μέσα στο σπίτι θα καιγόμασταν» – Περιγραφές-σοκ στη δίκη για την φονική φωτιά

«Ήταν τόσο το θερμικό φορτίο που έλιωσαν τα σίδερα… Τον μόνο ένστολο που είδα ήταν μια λιμενικός στις 11 τη νύχτα στο λιμάνι της Ραφήνας», είπε με τρεμάμενη φωνή ο Αλέξανδρος Φλώρος καταθέτοντας στη δίκη για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Τους εγκλώβισαν χωρίς δυνατότητα διαφυγής» – Νέες συγκλονιστικές καταθέσεις

Της Άννας Κανδύλη 

Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο τις προσπάθειές του να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Ο αδελφός μου ίσως να έχει σωθεί, αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές» – Συγκλονίζει η κατάθεση μάρτυρα

Όπως είπε βρισκόντουσαν στο σπίτι τους που απέχει περίπου 600 μέτρα από την ακτή. «Είδα τη φωτιά να έρχεται προς τα εμάς, υπήρχαν παντού στάχτες. Έβλεπα πυκνή ροή οχημάτων από την Μαραθώνος και κάτω. Φωνάζω στην οικογένεια να βγουν έξω και μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε», είπε ο μάρτυρας και σημείωσε ότι κανένας δεν τους ειδοποίησε να φύγουν.

Κατάφερε να φτάσει μαζί με τους συγγενείς του στην ακτή. «Μπήκαμε στη θάλασσα, κάποια στιγμή χάσαμε την στεριά, δεν βλέπαμε. Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό. Κάποια στιγμή δυσκόλεψαν τα πράγματα πάρα πολύ. Ακούγαμε τα αεροπλάνα και νομίζαμε ότι έρχονταν να μας σώσουν, φωνάζαμε βοήθεια. Κάποια στιγμή η γυναίκα μου λέει, «αυτό ήταν…».

Μάτι: Ένταση στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά – «Πού ήσασταν εκείνη την ημέρα, ένα ελικόπτερο είδαμε»

Όπως είπε είχαν αρχίσει να χάνουν το κουράγιο τους και προσπαθούσαν να παραμένουν ενωμένοι κολυμπώντας, μην γνωρίζοντας προς τα πού κατευθύνονται.

«Μετά από πολλές ώρες είδαμε κάτι φώτα. Είχαμε φτάσει κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, ήταν φώτα πλοίου. Ερχόταν ένα ψαροκάικο. Μας έριξε φως με φακό, μετά μια κουλούρα. Η γυναίκα μου είχε πάθει υποθερμία, τα παιδιά είχαν γίνει μπλε. Μας έδωσαν κουβέρτες. Είδα έναν παππού να επιπλέει στη θάλασσα… Ανέσυραν μια γυναίκα, της έκαναν ανάνηψη, δεν τα κατάφερε… Μας έβγαλαν στην ακτή, από το σοκ δεν θυμόμασταν να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον δικό μας… Δεν βλέπαμε καλά, στην ακτή φαίνονταν κάποια ασθενοφόρα. Εκεί είδαμε πλαστικές σακούλες μαύρες που τις έκλειναν… Αν μέναμε μέσα στο σπίτι θα καιγόμασταν…».

Καμία βοήθεια

«Αν δεν βλέπαμε τον καπνό και δεν φεύγαμε εκείνη την ώρα θα είχαμε καεί. Πολύ απλά …» είπε ο Ιωάννης Χατζηαθανασίου ο οποίος έχασε την αδελφή του στην φονική πυρκαγιά. Ο μάρτυρας μένει στη Ραφήνα και την επόμενη ημέρα πήγε στο σπίτι της αδελφής του στο Κόκκινο Λιμανάκι να δει τι είχε συμβεί. «Είδα το σπίτι κατεστραμμένο. Είδα μετά το αυτοκίνητο με τα κλειδιά μέσα και με βαλίτσες φορτωμένο να έχει καεί». Όπως κατέθεσε και ο ίδιος κινδύνεψε από την πυρκαγιά. «Δυστυχώς δεν εμφανίστηκε κάποιο ελικόπτερο να κάνει ρίψεις. Μόνο μία ρίψη είδα γύρω στις 5-5 παρά. Δεν υπήρχε μέριμνα, δεν ειδοποιήθηκα από κανέναν, ούτε είχα κάποια πληροφόρηση».

Ο Κωνσταντίνος Χατζησταματίου, ο οποίος νοσηλεύτηκε για περίπου σαράντα ημέρες, καθώς είχε υποστεί εκτεταμένο έγκαυμα στο πρόσωπο σημείωσε ότι «Καμία υπηρεσία δεν μερίμνησε. Δεν υπήρξε από κανέναν ειδοποίηση, εάν δεν βλέπαμε τον καπνό και τη φωτιά δεν θα φεύγαμε», κατέθεσε. Βρισκόταν με την σύζυγο, τη νύφη του και τον εγγονό του στο σπίτι τους στο Μάτι. «Γύρω στις πεντέμιση – έξι παρά είδαμε πυκνούς καπνούς. Στις έξι άρχισαν να πέφτουν μεγάλες καύτρες. Είδα τη φωτιά μέσα στην αυλή μας. Έξι και δέκα πήρα τη γυναίκα μου τη νύφη μου και τον εγγονό  μου και φύγαμε. Πουθενά δεν υπήρξε πυροσβεστικό όχημα. Το μόνο όχημα που εμφανίστηκε ήταν γύρω στις 10 και μισή το βράδυ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ