Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Ο αδελφός μου ίσως να έχει σωθεί, αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές» – Συγκλονίζει η κατάθεση μάρτυρα

Ξεκίνησαν σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι καταθέσεις μαρτύρων.

Μάτι: Ένταση στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά – «Πού ήσασταν εκείνη την ημέρα, ένα ελικόπτερο είδαμε»

Της Άννας Κανδύλη

Η πρώτη μάρτυρας που έχασε τον αδελφό της Παναγιώτη Χαμηλοθώρη όταν εκείνος εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων μίλησε για πλήρη αδιαφορία των αρχών τις κρίσιμες ώρες.  «Ο αδελφός μου ίσως και να έχει σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές» κατέθεσε η δικηγόρος Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη η οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Όπως είπε, ο αδελφός της κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, εγκλωβισμένος στον δρόμο που οι αστυνομικοί κατηύθυναν τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Ήταν η ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη από τη δουλειά του στο Μαρούσι.

«Έμπλεξα με τη φωτιά», είχε πει ο αδελφός της στην τελευταία επικοινωνία με τον πατέρα του, όπως κατέθεσε η μάρτυρας. «Αν και συνήθως επέλεγε την διαδρομή από Διόνυσο, λόγω της φωτιάς που είχε ξεκινήσει, απέφυγε την διαδρομή αυτή και επέλεξε να πάει από την Μαραθώνος “γιατί σκέφθηκε ότι θα είναι ασφαλέστερη η διαδρομή εντός του αστικού ιστού”.

Κατά την μάρτυρα, ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ο αδελφός της ήταν η κοπέλα του στις 18.33 στην οποία έστειλε έστειλε μια φωτογραφία που ήταν εγκλωβισμένος στην οδό Δημοκρατίας. «Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει .Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το πού ήταν η φωτιά….Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός…. Θα μπορούσαν να του είχαν πει να πάνε στο λιμάνι, αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όλοι οι άνθρωποι «έβρισκαν μπροστά τους τη φωτιά ενώ η ίδια βίωσε δύσκολες στιγμές στη διαδρομή που έκανε από το δικηγορικό της γραφείο στον Μαραθώνα προς το σπίτι της στο Ντράφι. «Διαπίστωσα ότι υπήρχαν έντονοι καπνοί. Δεν φαινόταν κανένα πτητικό η εναέριο μέσον προσπάθησα να επικοινωνήσω με το σύζυγό μου να ρωτήσω τι γίνεται…Μείναμε πολλές ώρες στο λιμάνι. Όσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Είμαστε στο λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου (σ.σ πρόκειται για τη γυναίκα η οποία έχασε στη φωτιά τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά) που εκείνη τη ώρα πληροφορήθηκε τον θάνατο της κόρης της…Έκαστος είχε ευθύνη για αυτό που συνέβη», είπε η μάρτυρας προσθέτοντας πως ούτε οι δημοτικοί δρόμοι είχαν καθαριστεί, ούτε η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε να δώσει εντολή εκκένωσης αφού η φωτιά είχε επεκταθεί σε δύο Δήμους. «Αν είχε διαταχθεί έγκαιρα εκκένωση θα είχε σωθεί κόσμος… Κανείς δεν ενημέρωσε, από το ραδιόφωνο , από τα ΜΜΕ πως πρέπει να κινηθούν… Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί . Όλους τους έστειλαν από μέσα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ