Μαρτυρίες Ελλήνων που κρατήθηκαν από τις αρχές της Τουρκίας και απελάθηκαν – ΒΙΝΤΕΟ

Το μπλόκο της Τουρκίας στον Απόστολο Τζιτζικώστα, έφερε στο προσκήνιο την λίστα που φέρεται να υπάρχει στην γειτονική χώρα, με Έλληνες που θεωρούνται «persona non grata» (ανεπιθύμητα πρόσωπα).

Το «καψόνι» των Τούρκων στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ήταν το πρώτο σε Έλληνα πολιτικό αλλά όχι το πρώτο σε Έλληνα πολίτη. Συμπατριώτες μας, που κρατήθηκαν από τις τουρκικές αρχές και στη συνέχεια απελάθηκαν, μίλησαν στην κάμερα του ΑΝΤ1.

«Η λίστα αυτή είχε σταματήσει να υπάρχει. Οι Τούρκοι δεν άντεξαν το συνέδριο που έκανε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας το 2019 για τα 100 χρόνια για την Γενοκτονία των Ποντίων και στο οποίο έκανε την έναρξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα αρχίζει να δημιουργείται μία λίστα. Μέχρι το 2019 ήταν πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Γιώργος Βαρυθυμιαδης, ο οποίος τον Αύγουστο του 2021 παρέμεινε για αρκετές ώρες κρατούμενος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μέχρι που απελάθηκε ως «persona non grata».

Την σκληρότητά τους οι τουρκικές αρχές έδειξαν και στην επίσης ποντιακής καταγωγής Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το 2021 μαζί με τον ανήλικο γιο της και έμεινε για 43 ώρες σε περιορισμό μέχρι την απέλασή της. Το 2020 είχε κρατηθεί και ο σύζυγός της, Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι».

«Δεν μου δόθηκαν εξηγήσεις για τα αίτια της απαγόρευσης. Οι αρχές εκεί μου είπαν ότι εκτελούν εντολές του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας. Μου έδειξαν και το έγγραφο που πάρθηκε αυτή η απόφαση που θεωρούμαι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» περιέγραψε ο κ. Αλεξανδρίδης. Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτό έγινε και τιμωρητικά γιατί σε άλλους “κρατούμενους” του έφεραν μέχρι και τσιγάρα, ενώ στον γιο μου και στην γυναίκα μου που ζητούσαν κάτι να φάνε και να πληρώσουν με δικά τους χρήματα, το αρνιόντουσαν».

Η Ειδική Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κ. Βιβή Κουρτίδου, τονίζει ότι «σε όλους τους απλούς πολίτες που έτυχε να ασχοληθούν με τον ποντιακό χώρο ακόμα και σε πολιτιστικό επίπεδο, υπάρχει αυτός ο φόβος. Ότι θα κρατηθούν παράνομα και θα τους απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία».

Κοινή συνισταμένη σε όλα τα περιστατικά είναι ότι οι αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον ακριβή λόγο της απαγόρευσης εισόδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ