Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ: Η μαρτυρία της πρωταγωνίστριας της σειράς «Παγιδευμένοι» για το Ιράν και τον νόμο της μαντίλας

Η Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των ημερών, καθώς πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 «Παγιδευμένοι». Η ηθοποιός έζησε για 7 μήνες στο Ιράν, για τις ανάγκες γυρισμάτων σειράς εποχής, και περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών στην Τεχεράνη.

«Είναι ίσως ο πιο φιλόξενος λαός που έχω γνωρίσει στην ζωή μου. Πολύ ανοιχτοί, δοτικοί, φύσει ευγενείς με πολύ ενδιαφέρον να μάθουν για την Ελλάδα. Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, συμπεριφορές, λέξεις καθημερινές που δεν γνωρίζουμε πως είναι περσικές. Ο λαός ως λαός δεν είναι αυτή η καταπίεση και αυτά που βλέπουμε, ακούμε και που συμβαίνουν» είπε η Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ.

Η Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ διατηρεί σχέσεις με Ιρανούς και Ιρανές συναδέλφους της, με τους οποίους επικοινωνεί τηλεφωνικά, αφού το καθεστώς απαγορεύει δια ροπάλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι γυναίκες είναι πολύ δυνατοί χαρακτήρες, τρομερά σπουδαγμένες και μορφωμένες. Μετράει ο λόγος τους στην οικογένειά τους, στον περίγυρο παίρνουν -όσο μπορούν- θέση» πρόσθεσε η ηθοποιός για να διηγηθεί στην συνέχεια την εμπειρία της, όταν την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων και ενώ βρισκόταν στην τουαλέτα, πλένοντας τα χέρια της, χωρίς την μαντήλα της, ένα κοριτσάκι την είδε και προσπάθησε να της δείξει πως πρέπει να την φορέσει.

«Ζητούν την ελευθερία της επιλογής και το δικαίωμα στην ζωή, στην αυτοδιαχείριση της ύπαρξης μας. Μου είπαν πως είναι καλά και να προσευχηθώ για αυτούς. Δεν φοβούνται. Είναι έξω και μάχονται. Είμαι μαζί τους», κατέληξε η Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ.

Δείτε το βίντεο: 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ