Μάχη κατά του κορονοϊού: Ένας Έλληνας στο “τιμόνι” υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Ένας ακόμη Έλληνας ειδικός διακρίνεται στο εξωτερικό και έχει ριχτεί στη μάχη της παγκόσμιας κοινότητας κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Σπύρος Κτενάς, με καταγωγή από τη Λευκάδα, ανέλαβε το “τιμόνι” μίας νευραλγικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ειδικός στην πληροφορική, ανέλαβε διευθυντής του τομέα Ψηφιακών Λύσεων στο ECDC, το οποίο πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κρίσης της Covid-19 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οργανισμός έχει έδρα τη Στοκχόλμη και στοχεύει στην ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης κατά των μεταδοτικών ασθενειών.

Οι βασικές λειτουργίες του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως παρακολούθηση, επιδημιολογική πληροφόρηση, αντιμετώπιση, επιστημονική συμβουλευτική, μικροβιολογία, εκπαίδευση στη δημόσια υγεία κ.λπ.

Ο τομέας Ψηφιακών Λύσεων έχει την ευθύνη για την παροχή λύσεων πληροφορικής -πολλές από τις εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας- βάσει των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Οργανισμού, τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής των λύσεων, τη διεξαγωγή μελετών, έργων και τη συντήρηση εφαρμογών πληροφορικής για όλα τα τμήματα του Οργανισμού.

Ο Σπύρος Κτενάς είναι πτυχιούχος Πληροφορικής με μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, την Νευροπληροφορική και την Βιοπληροφορική. Διαθέτει πλήθος πιστοποιήσεων στη διαχείριση έργων, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της πληροφορικής και δημοσιεύσεις σχετικών άρθρων και εφαρμογών. Διετέλεσε προηγουμένως σύμβουλος πληροφορικής στο ECDC και πριν από αυτό (πριν από το 2016) υπήρξε διευθυντής διαχείρισης έργων στην εταιρεία Globo και διευθυντής έργων στην εταιρεία EXUS.

Πάνω από 15 χρόνια διετέλεσε σε θέσεις διεύθυνσης έργων/τμημάτων τεχνολογίας και διοίκησης σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, ο χρηματοοικονομικός/τραπεζικός, η ασφάλεια και άμυνα και η επιχειρηματικότητα. Επίσης υπήρξε προσκεκλημένος εισηγητής σε πανεπιστήμια όπως το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας (KTH Royal Institute of Technology) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ