Κορονοϊός: Η έκθεση του ECDC με τις προβλέψεις για τα Χριστούγεννα – Οι πίνακες για την Ελλάδα

Φόβους για νέα έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού μετά τα Χριστούγεννα, εάν τα μέτρα χαλαρώσουν την περίοδο των γιορτών εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε έκθεσή του με προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020.

Τον Μάιο του 2020, το ECDC εξέδωσε μια σειρά βραχυπρόθεσμων προβλέψεων για τον αναμενόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη νέα έκθεση παρουσιάζονται ελαφρώς πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις για κάθε χώρα έως τις 25 Δεκεμβρίου. Τo ΕCDC συνεχίζει να μοντελοποιεί ένα βασικό σενάριο (status quo), και προσομοιώνει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι αριθμοί εάν όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται από τις αρχές Νοεμβρίου διατηρηθούν αμετάβλητα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η έκθεση περιλαμβάνει και ένα εναλλακτικό σενάριο που δείχνει ποιος θα ήταν ο πιθανός αντίκτυπος στους δείκτες εάν ο πληθυσμός επέστρεφε στον τρόπο ζωής που είχε την 1η Απριλίου του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, επειδή τότε σύμφωνα με το ECDC ίσχυαν τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη. Επίσης, καταγράφεται ο πιθανός αντίκτυπος στα ποσοστά νοσοκομειακής περίθαλψης εάν τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αρθούν πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τη δημοσίευση των προβλέψεων του Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο μαθηματικό μοντέλο του ECDC, που προσαρμόστηκε στην επιδημιολογική κατάσταση, ενώ λόγω έλλειψης ή πιθανότητας μεταβολής των στοιχείων – μεγάλο περιθώριο στατιστικού λάθους.Οι προβλέψεις

Στα παρακάτω γραφήματα παρουσιάζεται η προβλεπόμενη τάση για επιβεβαιωμένα περιστατικά και θανάτους (γραμμή), με βάση τα μέχρι σήμερα παρατηρούμενα δεδομένα (ράβδοι) για κάθε χώρα της ΕΕ / ΕΟΧ και του ΗΒ (15 Φεβρουαρίου – 25 Δεκεμβρίου 2020). Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο μοντέλο εμφανίζονται σε οριζόντιες ράβδους (15 Φεβρουαρίου – 10 Νοεμβρίου 2020). Σύμφωνα με το ECDC, από τα στοιχεία προκύπτει ότι σε κάθε χώρα παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου μια αναζωπύρωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, των νοσηλειών και των θανάτων. Όπως αναφέρει η έκθεση, η αύξηση του ποσοστού των τεστ ξεκάθαρα πλέον δεν επαρκεί για να εξηγήσει τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί η μετάδοση του ιού. Οι προβλέψεις του μοντέλου του ECDC δείχνουν ότι χωρίς μέτρα η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί. Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ αύξησαν πρόσφατα την ένταση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις επέστρεψαν σε lockdown. Σε αυτή τη βάση, προβλέπεται ταχεία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των σχετιζόμενων νοσηλειών και θανάτων. Με δεδομένο ότι αυτές οι αλλαγές πολιτικής έχουν θεσπιστεί τις τελευταίες ημέρες, ο αντίκτυπός τους δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθεί πλήρως και αυτό αντικατοπτρίζεται στο διάστημα αβεβαιότητας γύρω από τις προβλεπόμενες τάσεις. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που έχουν ληφθεί υπόψιν στην έκθεση βασίζονται στην πληροφόρηση που υπήρχε από τις επίσημες αρχές κάθε κράτους μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Τονίζεται ακόμη ότι ο τρόπος εφαρμογής και το εύρος των μέτρων μπορούν να διαφέρουν πολύ από μια χώρα σε άλλη.

Οι πίνακες για την Ελλάδα

Εκτός από αυτό βασικό σενάριο, στην έκθεση περιλαμβάνονται προβλέψεις για ένα πιθανό-υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο από τις 19 Νοεμβρίου ο αριθμός των επαφών επιστρέφει στα επίπεδα της 1ης Απριλίου 2020. Για τις χώρες, που πρόσφατα έλαβαν πιο αυστηρά μέτρα, αυτό είναι πιο κοντά στο βασικό σενάριο. Για χώρες που δεν έχουν κάνει αλλαγές στην πολιτική τους τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό το σενάριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “ταβάνι” για την υποχώρηση της πανδημίας, δηλαδή αποτελεί το καλύτερο

σενάριο.

Για δέκα χώρες που εφάρμοσαν νέες πιο αυστηρές πολιτικές στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, το ΕCDC εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι όσο ισχυρή όσο στο πρώτο κύμα και ο ρυθμός με τον οποίο η έξαρση της πανδημίας θα τεθεί υπό έλεγχο θα είναι συγκρίσιμος με το πρώτο κύμα. Για 12 χώρες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων θα μειωθούν σε χαμηλά επίπεδα με τα ισχύοντα μέτρα όμως η μείωση θα είναι πιο αργή σε σχέση με τον Απρίλιο. Για εννέα χώρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο προβλέπει ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν θα είναι επαρκή για να επιφέρουν μείωση της συχνότητας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θα δουν πτώση στους αριθμούς, εάν ο πληθυσμός επιστρέψει στις συμπεριφορές του Απριλίου.Τα Χριστούγεννα

Παγκοσμίως, η νο1 συζήτηση αυτή την εποχή είναι οι πιθανές συνέπειες που θα έχει η άρση των περιοριστικών για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου οι άνθρωποι να είναι πιο ελεύθεροι να συναντηθούν και να γιορτάσουν με τους φίλους και την οικογένειά τους. Το ECDC αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο στα ποσοστά νοσηλείας εάν τα μέτρα που ελήφθησαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 αρθούν πλήρως στις 21 Δεκεμβρίου ή νωρίτερα στις 7 Δεκεμβρίου. Για αυτήν την ανάλυση, συμπεριλαμβάνονται μόνο τα κράτη μέλη ΕΕ / ΕΟΧ που έχουν εισαγάγει νέα μέτρα αυτήν την περίοδο, και το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλα κράτη μέλη αναμένεται να συνεχίσουν βάσει του βασικού σεναρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με το ECDC εάν τα μέτρα αρθούν στις 21 Δεκεμβρίου, προβλέπεται ότι θα μπορεί να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Εάν τα μέτρα αρθούν νωρίτερα, στις 7 Δεκεμβρίου 2020, η σχετική αύξηση ενδέχεται να αρχίσει πριν από τις 24 Δεκεμβρίου. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, καθώς η ποσοστιαία επίπτωση της πανδημίας θα εξακολουθεί να μειώνεται τον Δεκέμβριο, η χαλάρωση των περιορισμών νωρίτερα θα οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των αριθμών κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων.

Δείτε εδώ την έκθεση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ