Λιζέτα Νικολάου: Η πορεία της «γερακίνας του Πόντου» – «Η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι» είχε δηλώσει στην τελευταία συνέντευξή της

Πέθανε η τραγουδίστρια, Λιζέτα Νικολάου σε ηλικία 72 ετών. Τις τελευταίες ημέρες ήταν διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου του Πειραιά, ύστερα από πτώση που είχε από σκάλα μέσα σε καφετέρια. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, σε συναυλία που δόθηκε στη Γλυφάδα, μαζί με τη στενή της φίλη Ελένη Ροδά.

Πέθανε η Λιζέτα Νικολάου

Η φωνή της Λιζέτας Νικολάου συνδέθηκε άρρηκτα με ερμηνείες των τραγουδιών του Πόντου και θεωρείται -όχι άδικα- η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Λιζέτα Νικολάου άρχισε την καριέρα της από την Θεσσαλονίκη. Συνεργάστηκε με τον Στράτο Διονυσίου και βρέθηκε στην Αθήνα για να συνεργαστεί με τον κορυφαίο, Γιάννη Μαρκόπουλο.

Άφησε το δικό της στίγμα στο ελληνικό τραγούδι. Μάλιστα, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της είναι το τραγούδι “Της Γερακίνας Γιος”.  Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως τον Τσιτσάνη (η ίδια με καμάρι δηλώνει ότι το τραγούδι «Της γερακίνας γιος» το είπε πρώτη και μετέπειτα ο Καζαντζίδης), τον Γαργανουράκη, την Μοσχολιού, την Γαλάνη και άλλους. 

Ενδεικτική δισκογραφία της Λιζέτας Νικολάου

  • Σκοπευτήριο, 1975
  • Αφιέρωμα, 1975
  • Το Χαμόγελο Της Λιζέττας, 1977
  • Σ’ Αγάπησα, Μ’ Αγάπησες, 1980
  • Βενετιά Και Φανάρι, 1982
  • Ποντιακά Τραγούδια Με Τη Λιζέττα Νικολάου, 1985
  • Τα Κέφια Της Λιζέττας, 1985
  • Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες, 1986
  • Θέλω Ν’ Αντισταθώ, 1989
  • Νυχτερινοί Έρωτες, 1990
  • Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω, 1992
  • Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου, 1995
  • Ποντιακή Ραψωδία, 1997

Η Λιζέτα Νικολάου ήταν παντρεμένη με τον Γιώργο Λιάνη και μαζί, απέκτησαν έναν γιο.

Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη της Λιζέτας Νικολάου

Η τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη ήταν τον Ιανουάριο του 2022, όταν και είχε μιλήσει στην εκπομπή «Mega Καλημέρα». Τότε, η Λιζέτα Νικολάου είχε αναφερθεί στο γάμο της με τον Γιώργο Λιάνη, τις δυσκολίες μετά το χωρισμό, τον γιο τους, αλλά και το ξεκίνημά της στο τραγούδι, κρυφά από τους γονείς της.

«Είμαι η πρώτη Λιζέτα που είχε αυτό το όνομα στην Ελλάδα. Με έχουν βαφτίσει Ελισάβετ. Το πραγματικό μου επίθετο είναι Κατικαρίδου, το Νικολάου μου το έδωσε ο Σούκας. Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνω τραγουδίστρια. Ξεκίνησα όταν πήγαινα Γυμνάσιο σε μια μπουάτ να τραγουδάω χωρίς μικρόφωνο, κρυφά από τον πατέρα μου, και οι γείτονες του έδιναν συγχαρητήρια. Όταν με άκουσε για πρώτη φορά, είπε ότι η μπέμπα, δηλαδή εγώ, τραγουδάει καλύτερα από την Μοσχολιού. Άφησα την καριέρα μου στην τύχη της, αλλά δεν έχω κανένα απωθημένο. Η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι», είχε πει τότε η Λιζέτα Νικολάου.

«Με τον Γιώργο Λιάνη παντρευτήκαμε το 1978, ένα χρόνο μετά γεννήθηκε ο γιος μου και μετά χωρίσαμε, όχι από δική μου θέληση. Εγώ είμαι της οικογένειας. Ο χωρισμός μου κόστισε πάρα πολύ, ντρεπόμουν να λέω ότι είμαι χωρισμένη», τόνισε.

 

«Ο γάμος μου με τον Γιώργο Λιάνη με έβλαψε. Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που φοβόταν να υποστηρίξει την πρώην γυναίκα του και την πλήρωσα εγώ. Στην πολιτική δεν ήμασταν μαζί, οπότε τα πράγματα εκεί ήταν ακόμα χειρότερα. Δεν ήθελα να κάνω άλλο παιδί, οπότε δεν ξαναπαντρεύτηκα. Ζούσα όμως σαν παντρεμένη, με μία σχέση», είχε περιγράψει η Λιζέτα Νικολάου.

«Έχασα το μεγάλο αδερφό μου το Σωκράτη, μετά και τον αδερφό μου τον Αλέκο. Δεν τα αντέχω αυτά. Για τον Αλέκο δεν πρόλαβα να κάνω κάποια πράγματα για αυτόν, για να τον βοηθήσω» σημείωσε στην τελευταία της συνέντευξη για τις μεγάλες απώλειες στην ζωή της.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ