LIVE – Στον «χορό» των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ – Συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Το βράδυ της Δευτέρας (10/02), σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός, μέχρι σήμερα, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

«Αυτή η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα…. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία, πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

  • Καραστάθης για τους σεισμούς στις Κυκλάδες: Τα 5,3 Ρίχτερ δεν διαφοροποιούν την εικόνα μας για την περιοχή

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/2) δεν τους ανησυχεί, καθώς σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αυτό που συμβαίνει στη Σαντορίνη είναι μία σμηνοσειρά.

«Το 5,3 Ρίχτερ δεν διαφέρουν από το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε πριν από μερικές ημέρες. Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σταθερή, την παρακολουθούν και το θέμα είναι φυσικά να μην υπάρξει κάποια κλιμάκωση και κάποιος πιο ισχυρός σεισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα την οποία βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η διαφορά, από το μέγεθος που είχε σημειωθεί, αρκετά μικρή ώστε να θεωρηθεί κάτι διαφορετικό. Για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα από το να παρατηρούμε, να παρακολουθούμε την ακολουθία και να ανανεώνουμε τις εκτιμήσεις» σημείωσε ο κ. Καραστάθης.

  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:50 σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

σεισμός

  • Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

  • Στις 00:37 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ ακολούθησαν έως το πρωί άλλες τέσσερις δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.

  • «Αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες, φτύνουμε σιωπές»

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης προχώρησε σε ακόμη μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ».

Η ανάρτηση

«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές.

Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός έξι Ρίχτερ.

Κατ´ εμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!

Αυτό ΔΕΝ το γράφω για να πω ότι περιμένουμε σεισμό εφτά Ρίχτερ αλλά για να δείξω ότι σε ειδικές περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα.

Σας επισυνάπτω δύο διαγράμματα όπου φαίνεται η έως τώρα σεισμικότητα.

==>ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ (είδατε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες) ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Δυστυχώς λόγω των πολλών ερωτημάτων που δέχομαι δεν υπάρχει χρόνος να απαντώ σε όλους.

(**) Το ένα διάγραμμα το έφτιαξε ο στενός μου συνεργάτης Σπύρος Λιακόπουλος».

  • Συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.

Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών. Οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.

Στις 17 Φεβρουαρίου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.

Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ