Λέσβος: Μάχη να μην ξεφύγει η φωτιά – «Πολύ μεγάλη η δοκιμασία για την περιοχή»

Δεύτερη μέρα μάχης με τις φλόγες, σήμερα, στα Βατερά στη Λέσβο για πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής με την κύρια προσπάθεια να εστιάζεται στο να μην ξεφύγει η φωτιά πέραν του δρόμου, μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Σε μια τέτοια περίπτωση η φωτιά θα επιστρέψει στο άκαυτο τμήμα του οικισμού.

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων, ενώ από αέρος στην κατάσβεση συμμετέχουν 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αναμένονταν ενισχύσεις και από την Αττική.

Όπως είπε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος στον ΣΚΑΙ, «η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο σε όλα τα μέτωπα. Το πρωί υπήρξε μια πολύ σημαντική αναζωπύρωση, αλλά ευτυχώς έγινε άμεση παρέμβαση γιατί αλλιώς θα είχαμε πολύ μεγάλη ζημιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 5-6 σπίτια έχουν καεί ενώ και καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές, όχι στα κύρια κτίριά τους αλλά σε περιβάλλοντα χώρο. Έχουμε στεγάσει τους πάντες από χθες σε ξενοδοχεία».

Ο κ. Βέρρος τόνισε ότι «ήταν μια πολύ μεγάλη δοκιμασία σε μια περιοχή που έχει ξαναδοκιμαστεί».

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στη Λέσβο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα.

Φωτιά Λέσβος

Το Σάββατο, δραματικές ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Βατερά, όπου κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.  Ένα δεύτερο μέτωπο κινήθηκε από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινήθηκε μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να απειληθούν σπίτια.

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι Ένοπλες Δυνάμεις άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες κατοικημένες περιοχές.

Εικόνες από τη φωτιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ