«Λερναία Ύδρα» η έμφυλη βία στην Ελλάδα: SOS για 5.462 γυναίκες – θύματα: Αρνητική πρωτιά για την Αττική

Η βία κατά των γυναικών θυμίζει στη χώρα μας το μυθικό τέρας της Λερναίας Ύδρας. Όσο την πολεμάς, η πατριαρχία τη βοηθά να πολλαπλασιάζεται και να βγάλει κι άλλα κεφάλια. Η κακοποίηση σε κάθε μορφή της και η διαρκής επιβολή του φόβου της «ενδοοικογενειακής τρομοκρατίας» μετατρέπονται -εν τέλει- σε φρικαλέες ειδήσεις που αφορούν την δολοφονία αυτών των ψυχών.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Η πρώτη γυναικοκτονία για το 2023 σημειώθηκε στη Νίκαια, όταν μία 54χρονη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, έπεσε νεκρή από τα χέρια του ίδιου της του συζύγου στο σπίτι τους, ο οποίος μάλιστα κάλεσε την αστυνομία, παραδεχόμενος το έγκλημα. Ο μακάβριος κατάλογος των δολοφονημένων γυναικών όμως, μάκρυνε περαιτέρω στη συνέχεια, καθώς -δυστυχώς- η παραπάνω δολοφονία δεν ήταν η μοναδική για φέτος, αλλά ακολούθησαν κι άλλες.

Μέχρι και την στιγμή που γράφτηκε αυτό το κείμενο, η τελευταία γυναικοκτονία καταγράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας -για ακόμη μία φορά- οργή στο πανελλήνιο, όταν ένας αστυνομικός δολοφόνησε την 42χρονη σύζυγό του με κυνηγετική καραμπίνα, ενώ στη συνέχεια έδωσε τέλος στην ζωή του.

Το enikos.gr παρουσιάζει τα συγκλονιστικά στοιχεία από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας SOS 15900 για την έμφυλη βία με τους αριθμούς να σοκάρουν. Συνολικά 5.462 γυναίκες θα μπορούσαν να ανήκουν στην «μαύρη» ματωμένη λίστα των γυναικοκτονιών, και εξέπεμψαν SOS για να διεκδικήσουν το ιερό δικαίωμα στη ζωή, το οποίο θα έπρεπε να είναι δεδομένο.

Μέσα σε 11 μήνες, από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τον Σεπτέμβριο του 2023, η Γραμμή Βοήθειας 15900 δέχθηκε συνολικά 8.133 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.462 αφορούσαν «περιστατικά βίας» και οι 1.533 «χρήσιμη ενημέρωση». Συγκεκριμένα, το 74% που κάλεσε ήταν οι ίδιες γυναίκες-θύματα, ενώ σε ποσοστό 26% κάλεσαν τρίτα πρόσωπα.

Τα τρίτα πρόσωπα που κάλεσαν και τους 11 μήνες, ήταν σε ποσοστό 24% φίλος/η, σε ποσοστό 15% γονέας και σε ποσοστό 14% γείτονας/γειτόνισσα. Ακολουθούν, σε ποσοστό 10% οι κλήσεις από αδερφό/ή και από άλλο συγγενή.

Το 51% που κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία είναι μητέρες

Οι 3.197 κλήσεις αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, η οποία συνεχίζει να αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό (78%) από όλα τα είδη έμφυλης βίας που καταγράφηκαν στην Γραμμή βοήθειας SOS 15900 και τους 11 μήνες. Παράλληλα, 115 κλήσεις ήταν για σεξουαλικής παρενόχλησης (3%), ενώ 49 κλήσεις ήταν για περιστατικά βιασμού (1%).

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των γυναικών που κατήγγειλαν την ενδοοικογενειακή βία, το 51% δήλωσε ότι είναι μητέρες, το 14% ότι δεν έχει παιδιά, και το 35% δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία.

Κατά 45% ο δράστης ήταν ο σύζυγος των γυναικών

Σε 1.855 περιπτώσεις (45%) οι γυναίκες-θύματα ανέφεραν ως δράστη τον σύζυγό τους (νυν και πρώην), ενώ συνολικά 810 κλήσεις (20%) αφορούσαν τον σύντροφό τους (νυν και πρώην).

 

Οι μορφές κακοποίησης σε αριθμούς

Οι μορφές κακοποίησης που αναφέρθηκαν ήταν σε ποσοστό 66% η ψυχολογική βία, 58% λεκτική βία, 45% περιστατικά σωματικής βίας, 7% οικονομική βία και 4% η
σεξουαλική βία. Επιπλέον, ποσοστό 45% ανέφερε συνοίκηση με τον δράστη.

Οι περισσότερες γυναίκες-θύματα που κάλεσαν στην Γραμμή βοήθειας SOS 15900 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-54 ετών (813 άτομα). Ακολουθεί, με ελάχιστα μικρότερο ποσοστό, η ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών (758 άτομα), ενώ αρκετά μικρότερο ήταν το ποσοστό των κλήσεων από γυναίκες μεταξύ 55-64 ετών (232 άτομα). Συνολικά 196 γυναίκες που κάλεσαν στην γραμμή ήταν ηλικίας έως 24 ετών, και 186 άνω των 65 ετών.

Αρνητική πρωτιά για την Αττική με 1.498 κλήσεις

Αρνητική πρωτιά κατέγραψε η Αττική στα περιστατικά βίας καθώς μέσα σε 11 μήνες κάλεσαν 1.498 γυναίκες (ποσοστό 37%), ενώ δεύτερη ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 419 κλήσεις (10%).

Μικρότερα ήταν τα ποσοστά στις υπόλοιπες Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη.

Ελληνίδες γυναίκες τα περισσότερα θύματα 

Συνολικά τα περισσότερα θύματα που κάλεσαν στην γραμμή 15900 και ανέφεραν ελληνική υπηκοότητα ήταν 42%, ενώ 5% ανέφεραν ότι είναι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες οι οποίες ζουν στην Ελλάδα. Τέλος, το 53% εκ του συνόλου των θυμάτων δεν αποκάλυψε τα στοιχεία που αφορούν την υπηκοότητά τους.

Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση των γυναικών-θυμάτων που κάλεσαν, οι 1.109 δήλωσαν ότι εργάζονται, οι 547 ανέφεραν ότι είναι άνεργες και οι 268 ανενεργές.

Σχετικά με την εκπαιδευτική κατάσταση των ωφελούμενων, 9 στις 10 γυναίκες που κάλεσαν την 24ωρη Γραμμή SOS15900 δεν έδωσαν αυτά τα στοιχεία. Σε ποσοστό 7% δήλωσαν ότι είναι απόφοιτες ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ σε ποσοστό 2% ανέφεραν ότι έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την ανώτερη
δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή είχαν μεταπτυχιακές σπουδές.

 

Ζέφη Δημαδάμα στο enikos.gr: Οι γυναίκες σπάνε τη σιωπή τους, μιλούν και καταγγέλλουν

H Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα τόνισε στο enikos.gr πως στόχος είναι η βία κατά των γυναικών να εξαλειφθεί. Κάθε μορφή βίας, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, ορατή και «αόρατη», όπως είπε.

«Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δημοσίευσε την 4η έκθεση για τη βία κατά των γυναικών αποτυπώνοντας το φαινόμενο. Η βία είναι δίπλα μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η βία υπάρχει και κλιμακώνεται. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση και των καταγγελιών, οι γυναίκες μιλούν, καταγγέλλουν, καλούν την γραμμή μας, τη γραμμή SOS, για να βρουν στήριξη.

Παράλληλα, απευθύνονται στην Ελληνική Αστυνομία και στα συμβουλευτικά μας κέντρα, οι γυναίκες σπάνε τη σιωπή.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πολιτικές που θα δυναμώνουν τις γυναίκες, σε πολιτικές που δεν θα αφήνουν καμία γυναίκα μόνη και αβοήθητη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ