Κρήτη: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους διακινητές των μεταναστών που διασώθηκαν – Τι ισχυρίστηκαν

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Ηρακλείου στους δύο συλληφθέντες ως διακινητές στην υπόθεση των μεταναστών που διασώθηκαν την Τετάρτη 14 Ιουνίου, καθώς το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, εξέπεμψε σήμα SOS λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ έπλεε στα ανοικτά της Κρήτης.

Κρήτη: Διάσωση μεταναστών έπειτα από βλάβη ιστιοφόρου – Ανάμεσά τους 20 παιδιά και μία έγκυος γυναίκα

Σε βάρος των δύο Αιγυπτίων ο εισαγγελέας απήγγειλε την κατηγορία της διευκόλυνσης μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών, για την προώθηση τους στο έδαφος κράτους – μέλους εκ κερδοσκοπίας, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, κατά συρροή. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην αρμόδια ανακρίτρια, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δύο Αιγύπτιοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι δεν είναι οι διακινητές.

Κρήτη Μετανάστες

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι διασώθηκαν μαζί με άλλα 78 άτομα στη διάρκεια επιχείρησης που στήθηκε για την ρυμούλκυση του σκάφους στους Καλούς Λιμένες, όπως προέκυψε από την προανάκριση που διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, είχαν τον ρόλο των διακινητών. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για σύσταση συμμορίας, έκθεση, διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα κατά συναυτουργία και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους διασωθέντες, , ο εισαγγελέας Ηρακλείου απέχει από την ποινική δίωξή τους για το αδίκημα της παράνομης εισόδου από την χώρα.

Οι 77 εξ’ αυτών αναμένεται, πιθανώς απόψε, με το πλοίο της γραμμής να αναχωρήσουν από το νησί, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε δομή στην ηπειρωτική χώρα. Ένας από τους διασωθέντες το απόγευμα της Τετάρτη αισθάνθηκε πόνο στην πλάτη και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ