Κρατήστε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση

Κρατήστε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση

Η πραγματικότητα είναι ότι μεγαλώνοντας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθούμε στα κιλά μας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η πολύωρη εργασία μπροστά στον υπολογιστή και οι αυξημένες ανάγκες που συνεπάγεται το μεγάλωμα των παιδιών, σίγουρα συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Ωστόσο, και η βιολογία παίζει ουσιαστικό ρόλο. Από την ηλικία των 30 ετών, ο μεταβολικός ρυθμός, δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας σε κατάσταση ηρεμίας καίει τις θερμίδες που προσλαμβάνει, μειώνεται κατά 2-5% κάθε δεκαετία. Μετά την εμμηνόπαυση, η μείωση είναι τόσο ραγδαία, που θα πρέπει να καίμε τουλάχιστον άλλες 40 θερμίδες τη μέρα ώστε να μη «βάλουμε» επιπλέον βάρος. Ωστόσο, μικρά μυστικά διατροφής και άσκησης μπορούν να διατηρήσουν το βάρος σας σε επιθυμητά επίπεδα.

Σε ηλικίες κοντά στα 20 οι δίαιτες-εξπρές μειώνουν τον μεταβολισμό. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες συνήθως είναι εκτός των προτεραιοτήτων και όταν πάρουμε λίγα επιπλέον κιλά, έχουμε την τάση να θέλουμε να τα χάσουμε αμέσως, συχνά εφαρμόζοντας μια δίαιτα-εξπρές. Όταν ακολουθούμε, όμως, μια μη ισορροπημένη δίαιτα, τα πρώτα κιλά που χάνουμε είναι κυρίως υγρά και στη συνέχεια υπάρχει απώλεια μυϊκού ιστού και λίπους, ενώ όταν τα ξαναπαίρνουμε είναι κυρίως λίπος.

Αντίθετα αυξάνουν τον μεταβολισμό τα οργανωμένα γεύματα και η τακτική άσκηση. Υιοθετώντας μια υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά μας, αφήνουμε χώρο για τις αγαπημένες μας «παρασπονδίες» (π.χ. ένα λαχταριστό γλυκό ή μια μερίδα πατάτες τηγανητές) μια φορά στο τόσο. Επίσης, καλό είναι να δίνουμε σημασία και σε ό,τι πίνουμε. Ένα αναψυκτικό πλούσιο σε ζάχαρη ή ένα ποτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να μας γεμίσει με περιττές θερμίδες, τις οποίες συνήθως δεν υπολογίζουμε. Στόχος μας να ανακαλύψουμε δραστηριότητες που μας αρέσουν, ώστε να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη συνήθεια για το μέλλον. Η αεροβική άσκηση (π.χ. τρέξιμο, κολύμπι) 3 φορές την εβδομάδα (από 30΄) είναι απαραίτητη για τη γράμμωση του σώματος και την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. βάρη) και ευλυγισίας (π.χ. γιόγκα, πιλάτες ή ασκήσεις στρέτσινγκ), 2 φορές την εβδομάδα, θα βοηθήσουν το σώμα μας και θα διατηρήσουμε την πυκνότητα των οστών μας.

Σε ηλικίες κοντά στα 30 η πιεστική καθημερινότητα μειώνει τον μεταβολισμό. Μέσα σε αυτήν τη δεκαετία είναι πιθανό να πάρουμε τον ρόλο της μαμάς, να αυξηθούν οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις ή να γίνουν και τα δύο μαζί. Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινότητα είναι πιεστική, τα γεύματα συχνά παραλείπονται ή γίνονται «στο πόδι», ο ύπνος θεωρείται πλέον πολυτέλεια και η γυμναστική έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τον μεταβολισμό, που γίνεται όλο και πιο «τεμπέλης», είναι λογικό να χάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα μυϊκής μάζας και τη θέση της να καταλαμβάνει το λίπος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ