Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου – Όλα όσα έγιναν

Αποχώρησαν από την πρεσβεία του Ισραήλ οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην μεγάλη πορεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Νωρίτερα, το κύριο μέρος της πορείας είχε φτάσει έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου υπήρχαν παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και μεγάλο μέρος αυτών συνέχισε την διαμαρτυρία με κατεύθυνση την πρεσβεία του Ισραήλ.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε και φέτος ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό, όπου αναγράφεται το σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Φοιτητικοί σύλλογοι στέλνουν το μήνυμα: «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία». Ακολουθούν φορείς, εργατικά σωματεία, τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25, κομμάτων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Με ξεχωριστό μπλοκ συμμετέχει στην πορεία το ΚΚΕ, που έκανε προσυγκέντρωση στη Σταδίου. Το παλαιστινιακό στοιχείο είναι έντονο στην φετινή πορεία για το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην πορεία συμμετέχουν περισσότερα από 25.000 άτομα. Σημειώνεται ότι λόγω των κινητοποιήσεων το κέντρο της Αθήνας έχει κλείσει για τα οχήματα και έχουν τεθεί σε ισχύ ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,  ενώ με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του μετρό «Μοναστηράκι», «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έκλεισαν στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται απ’ αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση της πορείας, αργά το απόγευμα.

 

 

 

Νωρίτερα, έγινε η πορεία των φοιτητών της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ, που συνοδεύουν την ιστορική σημαία, έφτασαν μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα, όπως «αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Στη συνέχεια ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία, μέσω της Ακαδημίας.

Η πορεία των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία έφτασε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Β. Σοφίας, λίγα λεπτά πριν από τις 16:45. Οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ στη συνέχεια δίπλωσαν την σημαία και την «φυγάδευσαν».

 

Ένταση στη Σταδίου – Έσπασαν τζαμαρίες ξενοδοχείου

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα περίπου 10 ατόμων προσέγγισε ένα ξενοδοχείο, που βρίσκεται στη Σταδίου, έσπασε τις τζαμαρίες και πέταξε μπογιές.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε έξι προληπτικές προσαγωγές ατόμων, στους Αμπελόκηπους. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.

Πλήθος κόσμου και σήμερα στο Πολυτεχνείο

Από το πρωί της Παρασκευής πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων προσήλθαν μαζικά στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου και άφησαν μερικά λουλούδια, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους φοιτητές, που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Οικογένειες με μικρά παιδιά, μπήκαν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και εναπόθεσαν γαρίφαλα και στεφάνια πάνω στην χτυπημένη από τα τανκς πόρτα και το μνημείο των φοιτητών, που έχασαν τη ζωή τους.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν περίπου στις 13:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (17/11), ενώ μισή ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών.

Όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς περίμεναν να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

 

Δείτε φωτογραφίες:

Αθήνα Πολυτεχνείο

Αθήνα Πολυτεχνείο

Αθήνα Πολυτεχνείο

Αθήνα Πολυτεχνείο

Αθήνα Πολυτεχνείο

Αθήνα Πολυτεχνείο

Αθήνα Πολυτεχνείο

 

Επί ποδός 5.500 αστυνομικοί – Ελικόπτερα, drones, Αίαντες και ΕΚΑΜ

Σε υψηλή επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία ενόψει της κορύφωσης των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκτιμάται ότι 5.500 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας, ενώ ελικόπτερα και drones από αέρος θα μεταδίδουν ζωντανά εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι «Αίαντες» και ομάδες της ΕΚΑΜ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται τόσο έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου θα καταλήξει η μεγάλη πορεία, όσο και έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε δύναμη της ΟΠΚΕ στην Ναυαρίνου. Ένας αστυνομικός υπέστη έγκαυμα στο χέρι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο 401 για τις πρώτες βοήθειες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ