Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη “Δέλτα” – Στο “επίκεντρο” η Κρήτη

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας, μετά τον εντοπισμό 18 νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης “Δέλτα” του κορονοϊού, που θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από τις τελευταίες αναλύσεις, επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης “Δέλτα”. Από τα 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης “Δέλτα”, τα 15 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, γεγονός που προκάλεσε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και δήμαρχοι του νησιού.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε πει στον ΣΚΑΙ 100,3 ότι “ήδη έχουν ανακοινωθεί 11 κρούσματα της παραλλαγής τύπου ‘Δέλτα’, και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα σήμερα”. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη τύπου “Δέλτα” στη χώρα μας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε νέους, μόνιμους κατοίκους τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN, τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης “Δέλτα” εντοπίστηκαν κατά βάση σε νέους, έως 28 ετών και μόνιμους κατοίκους Ηρακλείου. Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Κρήτη, καθώς τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με δύο δόσεις στο νησί είναι χαμηλά.

Σκέψεις για rapid test σε όσους εισέρχονται από χώρες που κυριαρχεί η ινδική μετάλλαξη

Σύμφωνα με το OPEN, εξετάζεται η υλοποίηση σχεδίου, βάσει του οποίου θα ελέγχονται με rapid test όλοι οι επισκέπτες από χώρες, όπου «κυριαρχεί» η ινδική μετάλλαξη.

Ανησυχία Μητσοτάκη για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μετάλλαξη Δέλτα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών. Προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε, αναφερόμενος στον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς: “Στο ζήτημα τώρα του covid, αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ. Όμως η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη ‘Δέλτα’ η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμερικανός ο κ. Φάουτσι. Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά, τόσο καθαρά”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα διαθέσιμων εμβολίων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και θέλω να κάνω ακόμα μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.

Τι είπε ο Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη “Δέλτα”

Το ζήτημα της μετάλλαξης “Δέλτα” έθιξε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό.

“Το στέλεχος ‘Δέλτα’ συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Πορτογαλία και το Ισραήλ” ανέφερε. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης “οι λοιμώξεις με μετάλλαξη Δ’ αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα” και συμπλήρωσε πως “το στέλεχος ‘Δέλτα’ φαίνεται πως έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από νοσολογική απόκλιση στα παλαιότερα στελέχη. Το στέλεχος Δέλτα βρήκε μία εναλλακτική οδό εξέλιξης, που δεν είχε ακολουθηθεί από τα υπόλοιπα variant του ιού, και δείχνει έτσι ότι το εξελικτικό τοπίο που μπορεί να κινηθεί είναι αρκετά ευρύ”. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, “οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ