Κορονοϊός: Συναγερμός από νέα κρούσματα σε έντεκα μονάδες εκτροφής μινκ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δυτική Μακεδονία έπειτα από νέα κρούσματα κορονοίού σε μονάδες εκτροφείς μινκ σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το prlogos.gr, οι θετικές φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία είναι έντεκα ενώ άλλες τρεις είναι ύποπτες για COVID-19 με την κατάσταση να είναι δυναμική.

Πέρα από την πρώτη στο Βόιο που ακολούθησε θανάτωση 1.800 ζώων, πέντε ακόμα σε Σιάτιστα και Γαλατινή αριθμούν προσβεβλημένα ζώα. Στην Π.Ε. Καστοριάς τέσσερις μονάδες εκτροφής είναι θετικές , εκ των οποίων οι δύο με μεγάλο αριθμό ζώων , τα οποία όμως είναι ασυμπωματικά. Θετική είναι και μια μονάδα στην Π.Ε. Γρεβενών. Στην Πεπονιά και το Κλήμα της Νεάπολης στο Βόιο, αλλά και στα Γρεβενά υπάρχουν τρεις ακόμα ύποπτε ς φάρμες που εξετάζονται μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκτροφείς.

Αυτό φυσικά που προβληματίζει είναι το κατά πόσο συμβάλλουν τα μινκ στη διάδοση του ιού .Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού αποκλείστηκε η μετάλλαξη του ιού μετά από την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων. Ο ιός είναι ο ίδιος σε εργαζόμενους και ζώα, αλλά θα ακολουθήσουν και νέες δειγματοληψίες..

Σε κάθε περίπτωση οι θετικές εκτροφές μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και δεν θα επιβάλλεται πια θανάτωση των ζώων, αφού ούτως ή άλλως υπάρχει διασπορά. Η εξάπλωση ανησυχεί, τα rapid test στους εργαζόμενους συνεχίζονται και τα εκτροφεία ελέγχονται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και στις ενενήντα μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας .

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.