Κορονοϊός: “Στοίχημα” ο εμβολιασμός των άνω των 60 ετών για τον έλεγχο του 4ου κύματος

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και σφυροκοπά τη χώρα, όπως φανερώνουν και οι “σκληροί δείκτες”. Χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται καθημερινά, ενώ υψηλός είναι ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να βρίσκεται αντιμέτωπο με μία ακόμη μεγάλη δοκιμασία, μέσα σε μία διετία. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινή μάχη σε εφιαλτικές εφημερίες, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές, με την κυβέρνηση να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι, εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα μέσα στο Σαββατοκύριακο, τότε τη Δευτέρα θα γίνει επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Το επόμενο διάστημα, λόγω και της επιδείνωσης του καιρού, η κατάσταση με την πανδημία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο πιεστική γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να απευθύνουν εκ νέου έκκληση στους πολίτες για την ανάγκη εμβολιασμού, ώστε να ανακοπεί η αυξητική πορεία της πανδημίας. Με βάση, μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία, σημειώνουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων, άνω των 60 ετών. Οι επόμενες εβδομάδες, θα κριθούν από τη συμπεριφορά του καθενός μας, τονίστηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία και επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας και να περιορίσουμε τις επαφές μας, καθώς ο εμβολιασμός χρειάζεται κάποιες ημέρες προκειμένου να δράσει.

κρούσματα κορονοϊός

47.000 ενεργά κρούσματα, στο 97% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, κάνοντας λόγο για  “σημαντική έκρηξη της πανδημίας” και “αρκετά μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια”.

Εξήγησε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και ο κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε 6.781 ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών.

Σήμερα τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 47.000, με περίπου ένα στα τέσσερα κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Π.Ε. Λάρισας.  Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι σημαντική και η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, καθώς την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα.

Παρατηρείται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα 3.633 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στο ΕΣΥ και αναμένεται να αυξηθούν τόσο οι διασωληνώσεις όσο και οι θάνατοι. Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια έχει φθάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης δείχνει ότι 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο “βαθύ κόκκινο”, όπως σημείωσε.

Οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο αδειάζουν μέσα σε μια ημέρα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σχεδόν και στα 124 νοσοκομεία λειτουργούν τμήματα Covid μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, κάτι που σημαίνει αυξημένη δουλειά για τους γιατρούς, είπε η Μίνα Γκάγκα. Έφερε ως παράδειγμα ένα επαρχιακό νοσοκομείο με 30 κρεβάτια που τώρα χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή 70 ή και παραπάνω ασθενείς covid, κάτι που είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι περισσότερα τα κρούσματα αλλά είναι πολύ βαρύτερα: χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μια ημέρα, όπως ανέφερε/

Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, η κ. Γκάγκα, είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Για το επόμενο δίμηνο είπε το σύστημα χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς και διαβεβαίωσε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.

Νοσοκομείο

Η νοσηρότητα στους πλήρως εμβολιασμένους κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο για άλλη μια φορά, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι η απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με τον ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων αλλά και με την σχετιζόμενη με τον κορονοιό νοσηρότητα και θνητότητα. Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών, είπε σε αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνεται ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου. Το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκαν ΜΕΘ και το 98% αυτών που έχασαν τη ζωή τους είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα που δυνητικά μείωσε και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Η νοσηρότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%.

Σύμφωνα με μελέτη που εξέτασε την ενδοοικογενειακή μετάδοση σε ένα περιβάλλον με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι. Όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν αλλά και να μεταδώσουν την λοίμωξη, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Είναι κρίσιμο, τόνισε, όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. “Εφόσον όλοι και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, αναμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δούμε μία μείωση των κρουσμάτων”.

Αναφερόμενη στην παραλαβή από τη χώρα μας των μονοκλωνικών αντισωμάτων, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η Επιτροπή έχει διαμορφώσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου και διευκρίνισε ότι ο στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή επιδείνωσης της νόσου. Η χορήγηση αυτής της θεραπείας συστήνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.

Επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες το Σαββατοκύριακο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, τότε τη Δευτέρα θα προχωρήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Σε δηλώσεις του στον Alpha, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως “έχουμε 1277 κρεβάτια εντατικής από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει όλη η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει άλλη διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνωμένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια. “Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις, αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ” είπε και πρόσθεσε ότι “στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη”.

“Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες” είπε.

Τι είπε η Παπαευαγγέλου για τυχόν νέα μέτρα

Την πίστη της ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την πανδημία και ότι θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού, εξέφρασε η Βάνα Παπευαγγέλου. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ξεκαθάρισε πως “δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα. Δηλαδή δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να συζητήσουμε για οριζόντια ή τοπικά μέτρα”.

“Έχω την αίσθηση ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον ελληνικό λαό, ο οποίος συνειδητοποιεί τι συμβαίνει γύρω του και βλέπω μία μεγάλη αναστροφή”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στην αύξηση των ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και στα όσα παρατηρεί η ίδια.

“Βλέπω κόσμο να φοράει μάσκα περπατώντας στον δρόμο. Κάτι που δεν βλέπαμε πριν από τέσσερις εβδομάδες”, είπε η κ. Παπαευγγέλου και τόνισε: “νομίζω έχουν κατανοήσουν το θέμα και όλοι μαζί θα βοηθήσουν να μειώσουμε τη διασπορά”.

κορονοϊός-μέτρα

Σενάρια για σκληρό lockdown στους ανεμβολίαστους

Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι η χώρα δεν θα μπει ξανά σε “γενικό απαγορευτικό”, ωστόσο, φαίνεται πως επεξεργάζονται σενάρια περί λήψης και νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί κι άλλο. Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ανέφεραν ότι βρίσκεται στο “τραπέζι” το σενάριο να επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Δηλαδή, να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε άλλους χώρους και η συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες, ακόμη και εάν έχουν αρνητικό τεστ. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα πολύ σκληρό lockdown μόνο για ανεμβολίαστους.

Ένα ακραίο σενάριο, προβλέπει ότι οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα μπορούν να κάνουν αγορές σε σούπερ μάρκετ, μόνο ηλεκτρονικά. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται μόνο σε περίπτωση που το ΕΣΥ φτάσει στα όρια της κατάρρευσης, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ