Παραλήρημα Ερντογάν: Απειλεί να ανοίξει τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σε νέο παραλήρημα και σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Τουρκία ευθύνεται για την προσφυγική κρίση, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε σε έντονο ύφος:

“Το να κατηγορείς την Τουρκία για την προσφυγική κρίση είναι πραγματικά αχαριστία. Η Ελλάδα είναι αυτή που καταδικάζει τους πρόσφυγες σε θάνατο βυθίζοντας τις βάρκες τους” είπε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν και προχώρησε σε απειλές: “Θα ανοίξουμε τις πύλες μας και τότε να δούμε τι θα κάνει η Ελλάδα”.

Συνέχισε λέγοντας: “Κυρίως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αυτή που βυθίζει τις βάρκες με τους μετανάστες και τους αφήνει να πεθάνουν είναι η Ελλάδα. Έχουμε όλα τα στοιχεία, δεν τους ενδιαφέρει αν είναι παιδιά ή οικογένειες. Και ο Μητσοτάκης και οι γύρω του λένε ψέματα μέρα νύχτα. Δεν αποτελούν εγγύηση ασφαλείας για την περιοχή. Το να λέμε ότι η προσφυγική κρίση προκαλείται από την Τουρκία είναι πραγματικά αχαριστία”.

 

Επίσης, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που αφορά στη στρατιωτική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα στο σύνολό της έχει “μετατραπεί σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί αυτό αποδεικνύει. Αν κοιτάξετε το χάρτη με τις βάσεις θα το διαπιστώσετε. Υπάρχουν αμέτρητες βάσεις. Έχω χάσει τον λογαριασμό πόσες βάσεις έχει η Αμερική στην Ελλάδα. Ολόκληρη η Ελλάδα έχει γίνει μια αμερικανική βάση”.

Παράλληλα τόνισε πως “οι ΗΠΑ επιλέγουν λάθος γείτονα. Και η στάση που κρατάει η Αμερική στο Αιγαίο με την Ελλάδα είναι λανθασμένη. Εφόσον και εμείς και η Αμερική και η Ελλάδα είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ γιατί είμαστε σε διαμάχη. Η Τουρκία είναι εκείνη που προσφέρει πιο πολλά στο ΝΑΤΟ και οικονομικά και στρατιωτικά και είμαστε έβδομοι στη σειρά, ενώ η Ελλάδα είναι πολύ πιο πίσω. Εμείς είμαστε η ασφάλεια της περιοχής”.

Σκληρή απάντηση της Αθήνας: Όταν απειλούμαστε θα απαντάμε με αποφασιστικότητα

Oikonomou-anemboliastoi -metra

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ευθέως με άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες.

“Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης” αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας – Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι’ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν” προσθέτει ο κ. Οικονόμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ