Κορονοϊός: Πώς συνδέεται η παχυσαρκία με τη λοίμωξη

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) κάνει ειδικές συστάσεις που αφορούν στην παχυσαρκία και τη λοίμωξη από τον κορονοϊό. Έως σήμερα, σύμφωνα με την ΕΠΑΜΕΔΙ, δεν υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη προσβάλλει περισσότερο τα άτομα με παχυσαρκία από ό,τι τα νορμοβαρή. Αντιθέτως, ο κίνδυνος βαρείας προσβολής (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας – ΣΟΑΔ) αυξάνεται όταν υπάρχει παχυσαρκία 3ου βαθμού, δηλαδή ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ξεπερνά το 40kg/m2, με τα δεδομένα για τη γρίπη Α (Η1Ν1).

Η παχυσαρκία, ανεξαρτήτως ΔΜΣ, μπορεί να συνοδεύεται από μία ή περισσότερες συν νοσηρότητες, οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ως παράγοντες κινδύνου για βαριές μορφές νόσησης από COVID-19 σε διαφορετικά δημοσιευμένα άρθρα του τελευταίου διμήνου: Αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο. Εξάλλου, η αντιμετώπιση στη ΜΕΘ των ασθενών με παχυσαρκία, ανεξαρτήτως της νόσου για την οποία νοσηλεύονται, παρουσιάζει πολλαπλά και ιδιαίτερα προβλήματα (διασωλήνωση, δοσολογία φαρμάκων, θεραπευτικοί χειρισμοί, νοσηλευτική φροντίδα), όπως σημειώνει η ΕΠΑΜΕΔΙ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κατά συνέπεια, τα προληπτικά μέτρα και τα μέτρα απομόνωσης που εφαρμόζονται για όλο τον πληθυσμό πρέπει να τηρούνται αυστηρά από τα άτομα με παχυσαρκία και το άμεσο περιβάλλον τους, κατά την Εταιρεία.

Με τα σημερινά δεδομένα, η αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία που είναι ύποπτα για λοίμωξη από COVID-19 είναι η ίδια με εκείνη που προτείνεται στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την ΕΠΑΜΕΔΙ, δεν υπάρχουν έως σήμερα δεδομένα για την επίδραση μίας πρόσφατης απώλειας βάρους (π.χ. έπειτα από βαριατρική επέμβαση) στη βαρύτητα της λοίμωξης από COVID-19. «Όμως οι ασθενείς οι οποίοι ανέπτυξαν Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας είχαν συχνότερα υποθρεψία σε σχέση με τους ασθενείς που δεν ανέπτυξαν ΣΟΑΔ. Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση πρέπει να συνεχίσουν την παρακολούθησή τους από τον γιατρό τους και να είναι υποδειγματικοί στην τήρηση των οδηγιών διατροφής και στη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής που τους έχουν συνταγογραφηθεί για να αποφύγουν την υποθρεψία λόγω έλλειψης πρωτεϊνών και βιταμινών», επισημαίνει η ΕΠΑΜΕΔΙ. Επίσης, συστήνει στα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία 3ου βαθμού να έρθουν σε επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ