Κορονοϊός: Παράταση του lockdown “δείχνουν” οι ειδικοί – Πότε θα μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ

Ενισχύεται το σενάριο της παράτασης του lockdown, παρά την ελάττωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, καθώς η ουσιαστική μείωση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και του αριθμού των θανάτων, αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, όπως γνωστοποίησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η έκκληση τόσο της Βάνας Παπαευαγγέλου όσο και του Νίκου Χαρδαλιά στους εορτάζοντες αυτής της περιόδου, ότι επισκέψεις και κεράσματα… αναβάλλονται για του χρόνου και ότι τις ευχές, θα τις κάνουμε τηλεφωνικά.

Τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσαν ότι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μειώνονται, γεγονός που αποτελεί μία αχτίδα αισιοδοξίας, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται πως είναι αρκετή, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου.

“Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, θα έλεγε πολλούς μήνες μπροστά μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Επιτροπή μας συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ από τον οποίο ενημερώνεται σε τακτική βάση κάθε εβδομάδα για τα επιδημιολογικά δεδομένα εκτιμώντας διάφορους δείκτες και παραμέτρους. Η επιτροπή μας εκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα συζητήσει και θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown. Η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και η πίεση των ΜΕΘ αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια για τις αποφάσεις μας. Η συμπεριφορά όλων μας τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει την τύχη μας”, είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι “τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, περίπου στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου”. Υψηλή είναι η επιβάρυνση και στα βόρεια της χώρας, πρόσθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Πιερία, τη Δράμα, τις Σέρρες και την Πέλλα και προειδοποίησε πως υπάρχει επιμονή του επιδημικού φορτίου στη δυτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε πως έχουν διενεργηθεί περίπου 2.400.00 PCR τεστ στη χώρα και 215.000 rapid test. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που έκανε rapid test και θα συνεχίσει “γιατί μας διευκολύνουν στο επιχειρησιακό αποτέλεσμα”, είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και διευκρίνισε ότι σήμερα, στη χώρα η θετικότητα έχει διαμορφωθεί στο 9,18%, αν ληφθούν υπόψη και τα rapid test, ενώ στην Αττική έχει διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 7,5%.

Διευκρινίσεις αναφορικά με την πληρότητα στις ΜΕΘγια κορονοϊό και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, έδωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Υγείας, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87% και ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδας ήταν 410 εισαγωγές. Εξήγησε στη συνέχεια ότι στην Αττική από τις 229 συνολικά ΜΕΘ για covid-19, κατειλημμένες είναι οι 177 κλίνες και σε ό,τι αφορά στην κάλυψη απλών κλινών, περίπου 600 ασθενείς νοσηλεύονται. Στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 απλών κλινών οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408.

Παπαευαγγέλου: Στόχος να παραμείνουμε υγιείς σε μια άλλη κανονικότητα

Έκκληση προς τους πολίτες να προσέχουν την υγεία τους απηύθυνε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ ενώ επεσήμανε ότι η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται καθώς και ο αυξημένος αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη από τον κορονοϊό καθημερινά στη χώρα μας. Είναι εμφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ επίσης είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν στο εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, που είναι ήδη τρεις εβδομάδες σήμερα, δεν τηρήθηκαν απ’ όλους, το βλέπουμε από την κινητικότητα στον δρόμο” επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: “Η εμπειρία τόσο από την άνοιξη όσο και από το δεύτερο κύμα δείχνει ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη διακοπή της διασποράς του ιού είναι η καθολική χρήση μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών μας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιτέλους τη μείωση των κρουσμάτων, τη μείωση του δείκτη θετικότητας στα τεστ, αλλά και του δείκτη Rt που έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Κάναμε όλοι μας έναν μεγάλο αγώνα να το πετύχουμε αυτό”.

Η καθηγήτρια απηύθυνε έκκληση να ευχηθούμε σε όλους τους εορτάζοντες και σήμερα Αγίου Ανδρέα και των επόμενων ημερών με ένα “θερμό τηλεφώνημα”. “Να τους ευχηθούμε σε όλους με ένα θερμό τηλεφώνημα, επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου”.

Συνέχισε λέγοντας “η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα την παράταση της πανδημίας, την απώλεια συνανθρώπων, την πίεση των νοσοκομείων, σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και την εμφάνιση μίας αθροιστικής κόπωσης όλων μας. Η συμπεριφορά όλων μας είναι κομβικής σημασίας, να γίνει κατανοητό από όλους ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια, ασέβεια προς τη δημόσια υγεία, προς τη θυσία όλων των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ αλλά και προς τους συμπολίτες μας που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, που είναι και η πλειοψηφία του πληθυσμού, να δείξουμε σεβασμό προς τους συνανθρώπους που χάθηκαν από τον κορονοϊό. Να σκεφτούμε τους ήρωες της πρώτης γραμμής του εθνικού συστήματος υγείας που δίνουν καθημερινά μάχη, να σκεφτούμε αυτούς που είναι σημαντική μερίδα της κοινωνίας που στη διάρκεια του lockdown δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ζουν με την αγωνία της ανεργίας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, θα έλεγε πολλούς μήνες μπροστά μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Επιτροπή μας συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ από τον οποίο ενημερώνεται σε τακτική βάση κάθε εβδομάδα για τα επιδημιολογικά δεδομένα εκτιμώντας διάφορους δείκτες και παραμέτρους. Η επιτροπή μας εκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα συζητήσει και θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown. Η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και η πίεση των ΜΕΘ αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια για τις αποφάσεις μας. Η συμπεριφορά όλων μας τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει την τύχη μας. Θα ήταν ιδεατό αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας. Από τη συνειδητοποίηση ότι η επιστροφή στις προηγούμενες συνήθειές μας δεν είναι εφικτή και η παρεΐστικη κοινωνική ζωή που αναζητούμε είναι εκτός πραγματικότητας και λογικής σήμερα. Το ιδανικό θα ήταν να μάθουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά, απολαμβάνοντας την υγειά μας, την οικογενειακή ζωή και δραστηριότητες που δεν μας εκθέτουν στον αόρατο εχθρό. Έτσι θα μπορούσαμε να πορευτούμε με λιγότερους περιορισμούς τους επόμενους μήνες, άλλωστε το lockdown δεν ταιριάζει στη φύση του Έλληνα και οι περιορισμοί μας καταβάλλουν σωματικά, οικονομικά και ψυχικά. Στόχος να παραμείνουμε υγιείς σε μια άλλη κανονικότητα”. Ακολούθως απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες να προσέχουν την υγεία τους και να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, δείχνουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού, όπως καταγράφεται από τη μείωση των νέων κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για “επιδημιολογική συρρίκνωση στην πλειοψηφία των περιφερειών”, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι εξαιρέσεις που πιθανόν σχετίζονται με χαλαρή τήρηση των μέτρων.

Ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως, ενώ η κορύφωση της πανδημίας σε αριθμό νέων διαγνώσεων ήταν περίπου 1,5 με 2 εβδομάδες πριν, η κορύφωση της βαρύτητας με βάση το προφίλ θνησιμότητας ήρθε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και στη συνέχεια μετέφερε την πρόβλεψη ότι ουσιαστική μείωση στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και στον αριθμό των θανάτων, αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχει πέσει δραματικά κάτω από το 1. Αυτό, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, “αφορά στις εκτιμήσεις μας για την επιδημία πριν από 10 ημέρες” και διευκρίνισε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά την δυναμική επέκτασης του επιδημιολογικού φορτίου. “Αυτή τη στιγμή εκτιμάμε ότι τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, περίπου στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου”, πρόσθεσε.

Με αυτό το δεδομένο χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων, είπε. Η Αττική έδειξε μείωση του αριθμού των διαγνώσεων κατά 30% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα και η Θεσσαλονίκη κατά 20%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει υψηλή η επιβάρυνση στα βόρεια, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Πιερία, τη Δράμα, τις Σέρρες και την Πέλλα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει επιμονή του επιδημικού φορτίου στη δυτική Ελλάδα.

Παπαευαγγέλου για εορτάζοντες: Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται – Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Σαφές μήνυμα στους εορτάζοντες της επόμενης περιόδου εν μέσω lockdown έστειλε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευγγέλου.

«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου», είπε στην συνέχεια, λέγοντας πως τα “χρόνια πολλά” σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, “στους Νικόλες, τις Άννες” πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά. «Κάνω έκκληση εορτάζοντες να τους ευχηθούμε σε όλους με ένα θερμό τηλεφώνημα», επισήμανε η κα. Παπαευαγγέλου.

Επί του θέματος, τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Στην Πάτρα σήμερα όπου γιορτάζεται ο Άγιος Ανδρέας, οι πολίτες ένωσαν τις προσευχές τους από το σπίτι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Το ίδιο θα συμβεί και στις πόλεις που θα γιορτάσουν τους πολιούχους τους τις επόμενες μέρες, την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο. Θα θέλαμε εμείς να υπενθυμίσουμε ότι οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ας δώσουμε ευχές από μακριά, τηλεφωνικά, ώστε να προστατευτούμε, να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επόμενη εορταστική περίσταση».

Αυτές είναι 18 πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές – Συναγερμός για την ΠιερίαΣτις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχέςτης χώρας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Οι 18 περιοχές αυτές, σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι εξής: Η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ειδικά στην Πιερία, όπου, όπως είπε, “μας προβληματίζει γιατί το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές, δυστυχώς αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα”. “Άρα θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή, σε κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γωνιά της Πιερίας. Κάτι που προφανώς ισχύει και για τους κατοίκους όλων των παραπάνω επιβαρυμένων περιοχών οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην προκύψουν βέβαια δυσάρεστες εκπλήξεις” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το ξέσπασμα Χαρδαλιά-Αρκουμανέα για τα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων

Διέψευσαν τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. “Θεωρώ απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ, και άρα της χώρας μας.

Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών covid. Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2020, βάσει νόμου που περιγράφει όλες τις λειτουργίες του. Καθημερινά τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό μητρώο covid. Τα στοιχεία αυτά η έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες επιστήμονες τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται, τα αναλύουν ώστε καθημερινά στις 6 ώρα να έχουμε την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ με πάρα πολλά στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα να δίνουμε πιο εξειδικευμένα στοιχεία με αλγορίθμους και προβλεπτικά μοντέλα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ώστε να έχουμε μια πολύ εικόνα για την πανδημία” τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

“Στα ίδια δημοσιεύματα διάβασα για κάποιες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, για σκοτεινές συμφωνίες. Φαντάζομαι αυτοί που τα έχουν γράψει εννοούν τη συγκεκριμένη αυτή σύμβαση που από 2 Ιουνίου 2020 βρίσκεται αναρτημένη και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, και στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημόσιων συμβάσεων, και στην πλατφόρμα της Κομισιόν για δημόσιες συμβάσεις. Και φυσικά αφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συμβάντων των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, των ΚΟΜΥ, που και αυτές καταχωρούν στο ένα και μοναδικό μητρώο covid ασθενών. Το μόνο αρχείο που υπάρχει στη χώρα μας. Δημοσιεύματα τέτοια δημιουργούν μια σύγχυση που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πορεία της πανδημίας” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε: “Όσα γράφηκαν χθες όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκεια και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέση και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας , υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα”.

“Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα. Απαιτούν προσήλωση στον στόχο και το αποτέλεσμα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοί του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής της πανδημίας. Εμείς στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες για τα πραγματικά δεδομένα. Και προφανώς με πολιτική στόχευση. Η ουσία είναι μια. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης για όλους, και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί , μαζί με τον ΕΟΔΥ και το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε” συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ