Κορονοϊός: Οι δύο παραλλαγές της Όμικρον που ανησυχούν τους επιστήμονες

Δύο παραλλαγές της Όμικρον προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στους επιστήμονες. Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ

Νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 εξαπλώνονται στην Ευρώπη και φέρνουν ένα ακόμη επιδημικό κύμα προ των πυλών της Γηραιάς Ηπείρου. Ανησυχία υπάρχει και στη χώρα μας, καθώς έχουν εντοπιστεί ήδη δύο νέα στελέχη της Όμικρον που έχουν την ικανότητα να είναι πιο μεταδοτικά και παράλληλα να… διαπερνούν το τείχος ανοσίας που δημιουργείται τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τη φυσική νόσηση.

Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων χαρακτηρίζονται ως παραλλαγές ανησυχίας τα στελέχη της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που έχουν ήδη γίνει οι κυρίαρχες παραλλαγές στην Αφρική και εξαπλώνονται στην Ευρώπη.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης εξηγεί ότι και τα δύο στελέχη κυκλοφορούν στη χώρα μας. «Η παραλλαγή ΒΑ.4 είχε εντοπιστεί τον Ιανουάριο, ενώ η παραλλαγή ΒΑ.5 εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες σε δείγμα ασθενούς από την Ήπειρο, ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι η παραλλαγή αυτή έχει κάποιον επιπολασμό και στη χώρα μας», επισημαίνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, οι δύο παραλλαγές έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 10%, γεγονός που τους δίνει πλεονέκτημα στην επικράτησή τους, σε σχέση με την Όμικρον 1 και την Όμικρον 2.

παραλλαγή Όμικρον

Οι επαναμολύνσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η ταχεία εξάπλωση των υποπαραλλαγών της Ομικρον (BA.4 και BA.5) οδηγεί σε μια «μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων» σε περισσότερες από 50 χώρες και δημιουργεί μια ασταθή παγκόσμια κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας, η παραλλαγή BA.5 ήδη αντιπροσωπεύει το 37% των θετικών περιπτώσεων.

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες επιστήμονες, αν και εκτιμούν πως η πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων στη χώρα μας θα συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για νέα έξαρση μέσα στους επόμενους μήνες. Ο καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει διασπορά των δύο νέων υποπαραλλαγών και στη χώρα μας, καθώς τα δύο αυτά στελέχη φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να… διαπερνούν το τείχος ανοσίας που δημιουργείται τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τη φυσική νόσηση.

«Αυτό είναι πιθανόν να μας φέρει νέα επιδημικά κύματα», επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες μέχρι την επικράτησή τους. Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, μελέτες δείχνουν ότι οι Όμικρον 4 και Όμικρον 5 παρουσιάζουν ανοσοδιαφυγή κατά 2,6 φορές και 3,2 φορές αντίστοιχα, σε σχέση με προηγούμενες υποπαραλλαγές. Η ικανότητά τους να… διαπερνούν το τείχος ανοσίας φαίνεται πως αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα επαναμολύνσεων. Το ενθαρρυντικό είναι ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση στη σοβαρότητα της μόλυνσης. «Ο ιός θέλει να επιβιώσει και γι’ αυτό ο στόχος των νέων παραλλαγών δεν είναι η βαριά νόσηση, αλλά η μεγάλη διασπορά», εξηγεί ο κ. Σουρβίνος, ο οποίος, ωστόσο, προσθέτει ότι όπως και σε προηγούμενα κύματα, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξηθεί σημαντικά, είναι πιθανό να ακολουθήσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτων.

Ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα μη εμβολιασμένα άτομα που έχουν νοσήσει από τα αρχικά στελέχη της Ομικρον είναι απίθανο να προστατεύονται από συμπτωματική μόλυνση με τα BA.4 και BA.5. Την ανάγκη να παραμείνουν τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού τονίζει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. «Η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται σε στελέχη που μεταδίδονται πιο εύκολα και προκαλούν επαναλοιμώξεις μάς καθιστά όλους ευάλωτους», εξηγεί.

Σύμφωνα με τονκαθηγητή, ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης ,ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου που αναμένεται διασπορά του ιού. «Προσοχή χρειάζεται και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως είναι τα κέντρα ψυχαγωγίας», καταλήγει ο καθηγητής.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

κορονοϊός - Όμικρον

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ