Kορονοϊός: “Κλειδώνει” η νέα παράταση του lockdown – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όλο και περισσότερο απομακρύνεται το σενάριο άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Το στίγμα έδωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για “κάποιες δύσκολες ημέρες μπροστά μας” και ζήτησε από τα στελέχη του να αποφεύγουν τοποθετήσεις του “πώς” και κυρίως του “πότε” των επόμενων βημάτων για την έξοδο από την καραντίνα. Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: “δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα”.

Στην ουσία προαλείφεται το έδαφος για νέα παράταση στο καθεστώς του lockdown για την εβδομάδα 7- 13 Δεκεμβρίου, με το Μέγαρο Μαξίμου να φαίνεται πως έχει στο τραπέζι ένα εξαιρετικά αργόσυρτο σχέδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, εν αναμονή σχετικών εισηγήσεων από τους λοιμωξιολόγους. Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στην πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις ΜΕΘ, αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, στα 600 άτομα. Τη νέα παράταση αναμένεται να την ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή απευθύνοντας μήνυμα στον ελληνικό λαό. Τη νέα παράταση του lockdown “βλέπουν” και πολλοί καθηγητές και επιστήμονες. Την εκτίμηση ότι το lockdown είναι δύσκολο να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος επίσης είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.

Εξαδάκτυλος: Σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γίνει άρση του lockdown πριν από τις 14 Δεκεμβρίου

Ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

“Θα πρέπει οι 600 άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι να κατεβούν σε διψήφιο αριθμό. Γιατί το 600 ως αριθμός είναι τεράστιος, είναι περισσότερος από τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα πριν από ένα ή δύο χρόνια στο σύνολο της επικράτειας” τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Πρόσθεσε επίσης πως και ο αριθμός των νοσηλευομένων πρέπει επίσης να κατέβει.

Σχετικά με την παράταση του lockdown ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ωστόσο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ημερομηνία, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το lockdown και μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Όπως σημείωσε, “δεν γίνεται με 600 διασωληνωμένους να έχουμε άρση του lockdown”.

Δείτε το βίντεο

Βατόπουλος: Άρση στα 300- 500 κρούσματα

Την εκτίμηση ότι το lockdown είναι δύσκολο να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα», καθώς παρά την πτώση των κρουσμάτων, είναι ακόμα υψηλά.

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα.

«Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε. Εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», ενώ για την εστίαση τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον “φάμε”» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο από το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχεις μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ. «Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά. Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά στον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» συμπληρώνοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα. «Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες».

Τα σενάρια για τα σχολεία

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις για τα σχολεία, αν θα ανοίξουν ή αν θα παραμείνουν κλειστά. Στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού παραμένει η επαναλειτουργία τους στις 7 Δεκεμβρίου, “ξεκλειδώνοντας” όμως, μόνο τότε κατά πάσα πιθανότητα, τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Η επιστημονική κοινότητα ωστόσο είναι διχασμένη για το θέμα των σχολείων καθώς ανησυχούν για τα φαινόμενα συνωστισμού κατά τις μετακινήσεις γονέων και παιδιών. Πολλοί είναι εκείνοι που εισηγούνται πάντως, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, όσο διαρκέσει το lockdown ή ακόμη και να ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ