Κορονοϊός: Αλλάζουν οι ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ – Πώς θα παρουσιάζονται τα στοιχεία για την πανδημία

Αλλαγές στον τρόπο που θα παρουσιάζεται η ημερήσια έκθεση για την πορεία της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θεοκλής Ζαούτης και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Τα στοιχεία της πανδημίας θα παρουσιάζονται με νέο τρόπο από την ερχόμενη εβδομάδα στην ημερήσια έκθεση και αυτό προκειμένου να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας.

Όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ, από την προσεχή εβδομάδα θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης απηύθυνε έκκληση, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο, καθώς ελληνική μελέτη που βασίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων του ΕΟΔΥ δείχνει ότι χάνονται σημαντικά τα επίπεδα της ανοσίας μετά το εξάμηνο.

Θεοκλής Ζαούτης

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει ενδοσχολική διασπορά της Covid-19. Το 85% των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά εντοπίζεται με self-test, ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο ελέγχει την πανδημία στα σχολεία, καθώς αυτά τα παιδιά απομονώνονται και δεν μεταδίδουν τον ιό στους συμμαθητές τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η χωρά μας ακολουθεί τον ορισμό του ΠΟΥ και καταγράφει ως νεκρούς covid όλους όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει ως νεκρούς covid όσους πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση και η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.