Κολλαγόνο – Προσαρμόζουμε τη διατροφή μας ανάλογα

Γράφει η Σταματάκη Αστερία, Μsc στην Κλινική διατροφή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και συμβάλλει στην αύξηση της μηχανικής αντοχής των συνδετικών ιστών. Το κολλαγόνο συναντάται πολύ συχνά με την ελαστίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα των ιστών.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη με την πάροδο του χρόνου μειώνονται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης στο δέρμα, στις αρθρώσεις, κ.α. Ειδικά, μετά την ηλικία των 25 ετών, ο ρυθμός παραγωγής του κολλαγόνου μειώνεται αισθητά. Παράγοντες που μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου, εκτός από το χρόνο, είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, το κάπνισμα, η ρύπανση και η κακή διατροφή. Μία διατροφή που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή, αλλά και στη διατήρηση του κολλαγόνου στον οργανισμό μας.

Για την επιβράδυνση της εμφάνισης του γήρατος, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

Kαταναλώστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. H βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, αλλά και για την επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, η ντομάτα, τα εσπεριδοειδή, το λάχανο.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ