Κόλαση φωτιάς στην Εύβοια: Στις φλόγες σπίτια στις Ροβιές, ακούγονται εκρήξεις – Συγκλονιστικά ΒΙΝΤΕΟ

Δύσκολες ώρες για κατοίκους και τουρίστες στις Ροβιές από τη φωτιά που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της στην Εύβοια. Οι Αρχές κάλεσαν από νωρίς όλους να συγκεντρωθούν στην παραλία, καθώς ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς κατέφτανε από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούσαν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και τον δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Στο μεταξύ, άρχισε διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών με σκάφη του Λιμενικού. Συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές. Οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι στο πλοίο-“παντόφλα” “ΠΑΡΑΛΟΣ” με το οποίο μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αιδηψού. Σύμφωνα με πληροφορίες κανένας δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το Λιμενικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα. Έως και αυτή τη στιγμή σκάφη του Λιμενικού περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες παραλίες της Εύβοιας.

Το βίντεο που δημοσιεύει κάτοικος της ευρύτερης περιοχής στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook είναι ενδεικτικό της μανίας της πυρκαγιάς που “σαρώνει” τα πάντα στην Εύβοια. Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε 30 χιλιόμετρα.

Καμένα σπίτια – Ακούγονται δυνατές εκρήξεις

Δραματικές στιγμές στις Ροβιές, με μεγάλο μέρος του χωριού να έχει παραδοθεί στις φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι κάτοικοι των οικισμών Ροβιές και Παλαιοχώρι είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, όπως φαίνεται σε πλάνα και φωτογραφίες, την ώρα που ρεπορτάζ του evima.gr αναφέρει πως ακούγονται εκρήξεις σε οικίες που καίγονται. Η αστυνομία, από την πλευρά της, κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει όσους έχουν παραμείνει εντός του οικισμού.

Και αυτά την ώρα που το ένα μέτωπο κατευθύνεται προς τα χωριά του όμορου δήμου Ιστιαίας Αιδηψού με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να αποτελούν σύμμαχο της πυρκαγιάς.

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά “πέρασε” και από το χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνθηκε προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν από το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. ‘Αλλο μέτωπο ήταν στη Δαμιά, ενώ υπήρχε ακόμη ένα μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ. Οι μοναχοί της Μονής τελικά πείστηκαν να αποχωρήσουν, αφού πήραν μαζί τους κάποια ιερά κειμήλια, καθώς αρχικά ήθελαν να παραμείνουν για να υπερασπιστούν το Μοναστήρι.

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε σε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Κάτοικοι φεύγουν με φέρι μποτ και βάρκες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια με τους κατοίκους να φεύγουν από τις Ροβιές με φέρι μποτ και βάρκες. Οι εικόνες που καταγράφονται είναι συγκλονιστικές με τους πολίτες να φεύγουν άρον-άρον.

Συνολικά δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για 12 οικισμούς: Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Σε αρκετές περιοχές καταγράφονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, ενώ σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Το δε Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ eviathema.gr/ STAR/ adventureevia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ