Κιβωτός του Κόσμου: «Προσπάθησαν να μας εκφοβίσουν για να σωπάσουμε»

Τα θύματα του πατρός Αντωνίου και άλλων 7 υπαλλήλων της «Κιβωτού του Κόσμου» μιλούν στη Realnews.

Κιβωτός του Κόσμου: Μετά το Πάσχα η απολογία του Πατέρα Αντωνίου – Ετοιμάζει μηνύσεις κατά της νέας διοίκησης

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δικαίωση αισθάνονται τα θύματα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», πατρός Αντωνίου, και επτά πρώην εργαζομένων της οργάνωσης για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ο όρος που έθεσε ο Αλέξης Κούγιας για να αναλάβει τον πατέρα Αντώνιο

Η νεαρή κοπέλα Σ. μεγάλωνε μόνη της, έχοντας παράλληλα και τη φροντίδα του μικρότερου αδελφού της. Οι Αρχές τη μετέφεραν σε ξενώνα της «Κιβωτού». Οπως η ίδια αναφέρει, πίσω από το «λαμπερό περιτύλιγμα» υπήρχαν άνθρωποι που κάθε άλλο παρά υπηρετούσαν τον ρόλο τους ως προστάτες των ευάλωτων ανηλίκων. Λεκτικό bullying, αυστηρές τιμωρίες, στρατιωτική πειθαρχία και έλλειψη παιδαγωγικών μεθόδων χωρίς κανέναν επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση είναι μόνο μερικά από όσα βίωσε.

«Σήμερα, νιώθω ικανοποίηση διότι οι φωνές μας, οι διαμαρτυρίες μας, δεν αγνοούνται. Οι καταγγελίες οδηγούν τις εξελίξεις και η Δικαιοσύνη αφουγκράζεται τους ισχυρισμούς όλων εμάς. Οι μήνες σιωπής που πέρασαν από τις πρώτες καταγγελίες μέχρι την τωρινή εξέλιξη ξεσκέπασαν αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μας εκφοβίσουν για να σωπάσουμε. Οι φωνές, όμως, όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά δυνάμωσαν για να ακουστούν σε όλους… Και σε αυτούς που δεν πίστεψαν», δηλώνει στη Realnews η νεαρή Σ.

Κιβωτός του Κόσμου: Μια πρώτη δικαίωση για τα θύματα η δίωξη στον πατέρα Αντώνιο, λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης

Υπενθυμίζεται ότι τον ιδρυτή της «Κιβωτού» έχουν καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση ένας 19χρονος πρώην τρόφιμος της ΜΚΟ και ένας 15χρονος που φιλοξενείται ακόμη σε δομή της οργάνωσης.

Επιπλέον, η Εισαγγελία άσκησε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος στον πατέρα Αντώνιο και σε επτά πρώην εργαζομένους στην «Κιβωτό», κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή, της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή, της ηθικής αυτουργίας σε όλες τις παραπάνω πράξεις (αφορά τον πατέρα Αντώνιο) και της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή (αφορά έναν παιδαγωγό).

«Υποπτες» διαθήκες

Όπως έχει αποκαλύψει η «R» τον Δεκέμβριο του 2022, οι φάκελοι που αφορούν κληρονομιές προς την «Κιβωτό» έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών, ενώ πλέον απασχολούν και τη Δικαιοσύνη, έπειτα από προσφυγές συγγενών των θανόντων που αναφέρουν ότι η πρώην διοίκηση αποσπούσε μεγάλες περιουσίες σε ακίνητα και μετρητά, «παγιδεύοντας» στην ουσία ετοιμοθάνατους ηλικιωμένους.

Την ύπαρξη κυκλώματος με φόντο την «Κιβωτό του Κόσμου» αποκάλυψε μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας ότι εκμεταλλεύτηκαν την άρρωστη μητέρα της και τώρα της παίρνουν το σπίτι.

Η 28χρονη Δήμητρα δούλευε από το πρωί έως το βράδυ και γυρνούσε στο σπίτι με μοναδική έγνοια να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της. Οση ώρα έλειπε το πρωί έβλεπε διάφορους ανθρώπους να έρχονται για να φέρουν φαγητό.

Η ίδια δεν υποψιάστηκε κάτι. Ολα αυτά τα χρόνια μεγάλωνε μόνη της, καθώς η μητέρα της ήταν χρόνια άρρωστη. Οταν πέθανε η μητέρα της, δεν πρόλαβε να κλάψει, σχεδόν δεν πρόλαβε να την αποχαιρετήσει.

Δικαίωση

Οπως λέει η ίδια, «οι καλοί αυτοί άνθρωποι, οι ευσπλαχνικοί αυτοί άνθρωποι» της ζήτησαν άμεσα και με βίαιο τρόπο να εγκαταλείψει την οικία της, που για αυτήν ήταν η στέγη και το καταφύγιό της. Οπως την ενημέρωσαν, η μητέρα της την είχε αποκληρώσει από τα περιουσιακά της στοιχεία. Δεν τους ενδιέφερε ότι θα έμενε στον δρόμο.

«Η μητέρα μου πέθανε και άφησε μια διαθήκη στην οποία αποκληρώνει εμένα και αφήνει τα πάντα στην “Κιβωτό”. Μέσα στη διαθήκη γράφει ότι με αποκληρώνει επειδή ήμουν βίαιη, τη χτυπούσα βάναυσα και ότι υπάρχουν καταγγελίες στην Αστυνομία γι’ αυτή τη συμπεριφορά μου», δηλώνει στην «R».

Η Δήμητρα, όμως, όπως η ίδια λέει, σήκωσε το ανάστημά της και ξεκίνησε έναν νομικό αγώνα εναντίον της διοίκησης της «Κιβωτού» που τότε ήταν στο απυρόβλητο. Η απόφαση αναμένεται. Η ίδια, σήμερα, αισθάνεται ανακούφιση και ελπίδα για τον δικό της δικαστικό αγώνα. Εχει πειστεί πως η δικαίωση είναι κοντά.

Αμφιβολίες

Για έναν άνισο αγώνα από την πλευρά των θυμάτων κάνει λόγο η δικηγόρος των καταγγελλόντων, Ανθούλα Ανάσογλου, και επισημαίνει ότι η Δικαιοσύνη βοηθά ουσιαστικά να ακουστεί η αλήθεια για όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια στις δομές φιλοξενίας της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Ξεκίνησε ένας αγώνας ο οποίος ήταν αρχικά άνισος, γιατί η μεγάλη αγάπη του κόσμου στην “Κιβωτό” δημιούργησε ένα πλέγμα αμφιβολιών απέναντι στους ανθρώπους που προσπαθούσαν να πουν κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπαμε όλοι. Ηταν λογικό να υπάρχει μια δυσπιστία. Ωστόσο, σιγά-σιγά και όσο η Δικαιοσύνη προχωρούσε και δεν σταματούσε σε αυτό το περιτύλιγμα και πλέγμα αγάπης που γνωρίζαμε, αυτοί οι άνθρωποι πήραν θάρρος και είπαν όλη την αλήθεια, όπως τη βίωσαν. Τώρα που ακούγεται η αλήθεια και ο κόσμος συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί, πιστεύουμε ότι όλη αυτή η υπόθεση θα βγάλει κάπου», δηλώνει στην «R» η Αν. Ανάσογλου.

Την ίδια στιγμή, η δικηγόρος δηλώνει βέβαιη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν και άλλα στόματα τροφίμων στις δομές, οι οποίοι μέχρι πρότινος φοβούνταν να μιλήσουν. «Ακόμα είμαστε στην αρχή… στην πολλή αρχή. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν έρθει σε επαφή με εμένα και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι διστακτικοί. Είναι λογικό να είναι διστακτικοί, γιατί δεν πιστεύουν ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Στην αρχή δέχθηκαν χλευασμό. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν πρόκειται για ένα πυροτέχνημα. Πρόκειται για ένα σύστημα που είχε απλώσει τα πλοκάμια του. Τώρα, τα θύματα είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν και να μην κάνουν πίσω», καταλήγει η δικηγόρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ