Κιβωτός του Κόσμου: Μια πρώτη δικαίωση για τα θύματα η δίωξη στον πατέρα Αντώνιο, λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης

Μία πρώτη δικαίωση για τα θύματα συνιστά η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», πατρός Αντωνίου, για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Κιβωτός του Κόσμου: «Με χτυπούσαν με σανίδες και πέτρες και γέλαγαν μαζί μου» – Νέα καταγγελία πρώην τρόφιμου

«Αναμένουμε την διαβίβαση της δικογραφίας σε τακτικό ανακριτή ως προς τα κακουργήματα και τον ορισμό δικασίμου για τις πλημμεληματικές πράξεις», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους  και υπογραμμίζουν ότι «η όσο το δυνατόν ταχύτερη διαδικαστική εξέλιξη και εκκαθάριση της συγκεκριμένης υπόθεσης θα συντείνει στον περιορισμό του τραύματος και του στιγματισμού τους».

Η ανακοίνωση των συνηγόρων υπεράσπισης

Αναλυτικά, οι δικηγόροι Κώστας Κοσμάτος, Κλειώ Παπαπαντολέων και Χρήστος Λαμπάκης σημειώνουν τα εξής:

Κιβωτός του Κόσμου: Η πρώτη αντίδραση της μητέρας του 15χρονου που κατηγορεί τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια

«H άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του βασικού εμπλεκομένου και επτά άλλων εργαζομένων στην Κιβωτό του Κόσμου, στη βάση όλου εν γένει του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά την προκαταρκτική εξέταση αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη. Αφενός σημαίνει ότι η Εισαγγελέας που μελέτησε τη δικογραφία έκρινε ότι συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών εγκλημάτων εις βάρος των εντολέων μας, αξιολογώντας προφανώς ως αξιόπιστες τις καταγγελίες και καταθέσεις τους. Αφετέρου συνιστά μία πρώτη, έστω και σε πρώιμο στάδιο, δικαίωση των εντολέων μας αλλά και όλων των θυμάτων, οι οποίοι βρήκαν το σθένος να καταγγείλουν, παρά τη μικρή τους ηλικία.

Αναμένουμε την διαβίβαση της δικογραφίας σε τακτικό ανακριτή ως προς τα κακουργήματα και τον ορισμό δικασίμου για τις πλημμεληματικές πράξεις.

Κιβωτός του Κόσμου: Ποινική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια κατά συρροή σε βάρος ανηλίκων

Σεβόμενοι απολύτως τη μυστικότητα της ανακριτικής διαδικασίας, αλλά και τη δευτερογενή θυματοποίηση των εντολέων μας που έλαβε χώρα με τη δημοσιοποίηση υλικού της δικογραφίας, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση ή αναφορά. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η όσο το δυνατόν ταχύτερη διαδικαστική εξέλιξη και εκκαθάριση της συγκεκριμένης υπόθεσης θα συντείνει στον περιορισμό του τραύματος και του στιγματισμού τους».

Κακουργηματική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ποινική δίωξη για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση, ασκήθηκε στον πατέρα Αντώνιο, τον οποίο έχουν καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση ένας 19χρονος πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου» και ένας 15χρονος που φιλοξενείται ακόμη σε δομή της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την δίωξη, οι πράξεις του ιδρυτή της «Κιβωτού» έλαβαν χώρα από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Η εισαγγελία άσκησε επίσης δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος στον πατέρα Αντώνιο και 7 πρώην εργαζόμενους στην Οργάνωση, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή , της απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή, της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, της έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή , της  ηθικής  αυτουργίας σε όλες τις παραπάνω πράξεις  (αφορά τον πατέρα Αντώνιο)  και της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή(αφορά έναν παιδαγωγό σε δομή της επαρχίας).

Η δικογραφία για  την κακουργηματική πράξη της σεξουαλικής κακοποίησης διαβιβάστηκε ήδη στην κύρια ανάκριση ενώ το σκέλος της υπόθεσης  με τα πλημμελήματα διαχωρίστηκε καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής λόγω του ότι οι πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Η δίκη αυτή θα εκδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και αναμένεται να προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την έρευνα ωστόσο που διενήργησαν οι εισαγγελείς ανηλίκων προέκυψαν ενδείξεις κι άλλων αξιόποινων πράξεων, μη συναφών με τις παραπάνω, που αφορούν άλλα πρόσωπα-είτε τρόφιμους σε δομές της Οργάνωσης, είτε εργαζόμενους σε αυτή. Για αυτό εξήχθησαν αντίγραφα της δικογραφίας τα οποία αποστέλλονται στις εισαγγελίες Πειραιά και Χίου για τις δικές τους ενέργειες.

Η πρώτη αντίδραση της μητέρας του 15χρονου που κατηγορεί τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια

«Για πρώτη δικαίωση» του παιδιού της κάνει λόγο η μητέρα του 15χρονου που έχει καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια. Στον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Η μητέρα του 15χρονου μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι «περιμένω να μπει φυλακή και να πληρώσει για αυτά που έκανε στον γιο μου. Από την αρχή, πίστεψα όσα μου περιέγραψε και ό, τι βίωσε δίπλα σε αυτόν τον παπά. Το παιδί μου είναι χάλια ψυχολογικά. Προσπαθώ να το έχω όσο μπορώ ήρεμο».

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος του 15χρονου, τόνισε πως τώρα δικαιώνονται όσα έχουν ισχυριστεί τα παιδιά.

«Η κα εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ασέλγεια παρά το ότι κυκλοφορούσαν πληροφορίες πως δεν θα ασκηθεί. Είναι βαρύτατη η κατηγορία και αυτό που ζητάει η μητέρα είναι η προφυλάκιση του ιερέα η οποία είναι μία επούλωση των τραυμάτων των παιδιών, εκμεταλλεύτηκε τα ανήλικα τέκνα για να κάνει ασελγείς πράξεις. Το παιδί είναι συνεχώς με την μητέρα του καθώς δεν μπορεί να βρίσκεται στη δομή πλέον. Αυτό που μου μεταφέρει είναι πως δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να υπάρξει η προφυλάκιση του ιερέα. Είχε δεχτεί απειλές για να αλλάξει τις καταγγελίες από μέλη που ανήκαν στη δομή. Είναι τα μέλη που διώκονται τώρα για ποινικές πράξεις. Μετά το Πάσχα θα κληθεί να καταθέσει ο πάτερ Αντώνιος».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

«Με χτυπούσαν με σανίδες και πέτρες και γέλαγαν μαζί μου» – Νέα καταγγελία πρώην τρόφιμου

Μία νέα καταγγελία πρώην τρόφιμου της «Κιβωτού του Κόσμου» βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις και την άσκηση κακουργηματικής δίωξης στον πατέρα Αντώνιο για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Ο πρώην τρόφιμος αποκάλυψε σε υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα, τα όσα βασανιστικά βίωσε όσο διάστημα βρισκόταν στις δομές της «Κιβωτού».

Σύμφωνα με το mega, αναφέρει στο υπόμνημά του ότι «με έθεσαν σε παρατεταμένη απομόνωση για 8 μήνες, διότι με είχαν κλειδωμένο μόνο μου σε ένα δωμάτιο όλη μέρα, φέρνοντάς μου μόνο φαγητό. Επίσης, ενώ ήμουν σε απομόνωση 2-3 μήνες, ο εργαζόμενους της ‘Κιβωτού’ δύο φορές με είχε κακοποιήσει μέσα στο δωμάτιο, την ώρα που μου έφερνε βραδινό φαγητό, ρίχνοντάς μου σφαλιάρες, πιάνοντάς με από τον λαιμό, και πετώντας με κάτω».

«Με την παρατεταμένη απομόνωσή μου σε ένα δωμάτιο για 8 μήνες, στο οποίο βρισκόμουν κλειδωμένος, ο εργαζόμενος μού προξένησε εντονότατο ψυχικό πόνο και μου επέφερε σοβαρή ψυχική βλάβη, με δεδομένο ότι στερήθηκα την δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα και με τις αγαπημένες μου αδελφές, ενώ για κάποιο διάστημα δεν με άφηναν να πηγαίνω ούτε στο σχολείο μου», συνέχισε στο υπόμνημά του.

Στην περιγραφή του, επισημαίνει, επίσης, ότι «λίγους μήνες πριν ενηλικιωθώ, δηλαδή στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, με αφορμή μια κλοπή για την οποία με κατηγόρησαν με έβαλαν σε παρατεταμένη απομόνωση στον Άνω Βόλο μέχρι την ενηλικίωσή μου. Το δωμάτιο στο οποίο με έβαλαν ήταν κρύο, χωρίς έπιπλα και κρεβάτι, παρά μόνο ένα στρώμα στο πάτωμα και μία κουβέρτα».

«Επειδή μάλιστα η πόρτα της τουαλέτας ήταν κλειστή και δεν μπορούσα να βγω έξω, την νύχτα έκανα την ανάγκη μου σε μπουκαλάκι. Μέλη της “Κιβωτού” ένα βράδυ ξεκλείδωσαν την πόρτα, μπήκαν μέσα στο δωμάτιο και με χτυπούσαν με μανία με σανίδες και με πέτρες, που είχαν στα χέρια τους», συμπληρώνει.

«Όσο με χτυπούσαν παρά το γεγονός ότι τους φώναζα να σταματήσουν, και τους έλεγα ότι πονάω και δεν αντέχω άλλο, αυτοί γέλαγαν μαζί μου και μου έλεγαν ότι “ή θα παραδεχθείς ότι εσύ έκλεψες τα λεφτά ή θα σε σκοτώσουμε”», αποκάλυψε στο υπόμνημά του πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού».

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ