Κιβωτός του Κόσμου: Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση που στέλνει στο εδώλιο τον πατέρα Αντώνιο

Οι ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων που οδηγούν σε δίκη τον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντώνιο.Bήμα-βήμα περιγράφει ο εισαγγελέας Δημήτρης Νομικός στην πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο τον τρόπο με τον οποίο δρούσε ο πατήρ Αντώνιος σε βάρος των δύο νεαρών αγοριών που τον κατήγγειλαν για σεξουαλική κακοποίηση.

Πατήρ Αντώνιος: «Συνεχίζω να ανεβαίνω τον Γολγοθά έως την πλήρη δικαίωση» – Τι είχε αποκαλύψει το enikos.gr

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Bήμα-βήμα περιγράφει ο εισαγγελέας Δημήτρης Νομικός στην πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο τον τρόπο με τον οποίο δρούσε ο πατήρ Αντώνιος σε βάρος των δύο νεαρών αγοριών που τον κατήγγειλαν για σεξουαλική κακοποίηση. Κρίνοντας πως είναι αληθή τα όσα κατέθεσαν ο 20χρονος σήμερα πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου» και ο 15χρονος που ακόμη φιλοξενείται σε δομή της οργάνωσης, ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του ιερέα σε δίκη για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια.

Στο εδώλιο ο πατήρ Αντώνιος: Ολόκληρο το κατηγορητήριο – Οι άγριες κακοποιήσεις και τιμωρίες σε βάρος παιδιών της «Κιβωτού»

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στις 36 σελίδες της εισαγγελικής πρότασης, «ο κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στην εν γένει λειτουργία και στις δραστηριότητες της “Κιβωτού”, την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με έναν πανομοιότυπο τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων, προέβη με ενότητα δόλου σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος των δύο ανηλίκων, αποσκοπώντας στη σεξουαλική του ικανοποίηση και ενάντια στη θέλησή τους…».

Ο εισαγγελικός λειτουργός, με τα όσα περιγράφει στην πρότασή του, δέχεται ως αληθείς τις καταγγελίες των δύο παιδιών περί σεξουαλικής τους κακοποίησης από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, χρονικό διάστημα κατά το οποίο άρχισε να αποκαλύπτεται η υπόθεση. Ειδικότερα, οι πράξεις σε βάρος του 20χρονου, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, σημειώθηκαν στις δομές του Βόλου, της Καλαμάτας, της Χίου και της Αθήνας. Ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να «ξεμονάχιαζε» το παιδί, που ζούσε σε δομές της «Κιβωτού» από τα έξι του χρόνια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νομικός, περιγράφοντας τις ασελγείς πράξεις του κατηγορουμένου σε βάρος του παιδιού στη δομή της Αθήνας «σε διάφορες ώρες της ημέρας, αλλά κυρίως πρώτες πρωινές ώρες (1-2 π.μ. έως 5-6 π.μ.) καλούσε τον ανήλικο σε χώρο που ήταν μόνοι είτε στην οικία του, που βρισκόταν στον τρίτο όροφο, είτε έναντι αυτής σε ιδιαίτερο χώρο (δωμάτιο), που λειτουργούσε ως ησυχαστήριό του (ομοίως ευρισκόμενο στον τρίτο όροφο) και θώπευε αυτόν σε όλο του το σώμα…».

Πατήρ Αντώνιος: «Έχω ήδη συγχωρήσει τα παιδιά που με κατηγορούν για τα λάθη τους» – Τι είπε στην απολογία του

Ο 15χρονος

Όσον αφορά στον 15χρονο, κακοποιούνταν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 στις δομές του Βόλου, της Πωγωνιανής και της Χίου. Ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να ασελγούσε σε βάρος του επίσης σε χώρους όπου τον καλούσε και ήταν μόνο οι δυο τους ή όταν πήγαιναν για μπάνιο στη θάλασσα, αλλά ακόμη και όταν ο ανήλικος κοιμόταν. Ο ιδρυτής της «Κιβωτού», ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που ήρθαν αυτές οι καταγγελίες στο φως της δημοσιότητας, αρνείται ότι έχει τελέσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος των δύο παιδιών και κάνει λόγο για μια «μεθοδευμένη κατασκευή γεγονότων», ιδίως από τον 20χρονο, ο οποίος έπεισε και υποκίνησε τον 15χρονο να καταθέσει και αυτός ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Ισχυρίζεται, δε, ότι οι φερόμενες κατηγορίες δε συνάδουν με τη συνολική συμπεριφορά του, καθώς αυτός επιδεικνύει αποδεδειγμένη φιλανθρωπική δράση, και ότι ο 20χρονος προχώρησε σε μια «καθυστερημένη» παράθεση αναληθών γεγονότων, επειδή αποσκοπεί στην απομάκρυνσή του από την «Κιβωτό», ωθούμενος από «δόλια κίνητρα».

Μαρτυρικές καταθέσεις

Κατά τον εισαγγελέα, όμως, «οι ανωτέρω ισχυρισμοί του κατηγορουμένου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, καθώς υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην “Κιβωτό” ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες και οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες». Ειδικότερα για τον 20χρονο σημειώνει ότι αυτός «έδωσε επανειλημμένες και διαδοχικές καταθέσεις ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών Αρχών, επαναλαμβάνοντας με σταθερό, αμετάβλητο και συνεπή τρόπο τον βασικό γεγονοτικό πυρήνα της αξιόποινης συμπεριφοράς του κατηγορουμένου σε βάρος του. Ο Π., με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σε διαφορετικές χρονικά καταθέσεις, εκθέτει τις γενετήσιες πράξεις που τέλεσε επανειλημμένα σε βάρος του ο κατηγορούμενος, προβαίνοντας στην ίδια περιγραφή… Μάλιστα, ο παθών εκμυστηρεύτηκε προς τα έξω τα όσα συνέβαιναν σε ανύποπτους χρόνους και σε διαφορετικά πρόσωπα.

Το γεγονός ότι ο Π. προέβη σε μια όψιμη και “καθυστερημένη” καταγγελία σε βάρος του δράστη, δικαιολογείται από την ντροπή που ένιωθε για την αποκάλυψη των γενετήσιων πράξεων σε βάρος του, ενώ οπωσδήποτε υπήρχε ο φόβος της διακοπής της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας που ελάμβανε η οικογένεια του παθόντος από την “Kιβωτό”». Αναφερόμενος στον 15χρονο, ο εισαγγελέας επισημαίνει πως «βρισκόταν σε ιδιαίτερη σχέση με την οικογένεια του δράστη, καθώς έκανε παρέα με τα παιδιά του». Παράλληλα, εστιάζει στην αξιοπιστία της μαρτυρικής κατάθεσης του παιδιού, την οποία αμφισβητεί ο κατηγορούμενος, τονίζοντας πως «…αυτή δόθηκε σύμφωνα με τα δικονομικά εχέγγυα που επιτάσσονται για την εξέταση ανήλικων μαρτύρων, ήτοι, με παρουσία ψυχολόγου, πιστοποιήθηκε η αντιληπτική ικανότητα του μάρτυρα και πιστοποιήθηκε η δυνατότητά του να καταθέσει. Κατέθεσε αυθορμήτως και ανεπηρέαστος σχετικά με την αξιόποινη συμπεριφορά του κατηγορουμένου, δίνοντας σαφή εικόνα των γενετήσιων πράξεων σε βάρος του».

Και καταλήγει ο εισαγγελικός λειτουργός πως «από την αντιπαραβολή των μαρτυρικών καταθέσεων αμφοτέρων των παθόντων διαπιστώνουμε ότι συμπίπτουν στην ανάδειξη ενός συγκεκριμένου τρόπου δράσης του κατηγορουμένου, ο οποίος, με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο, επέδειξε την ίδια αξιόποινη συμπεριφορά σε βάρος τους».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ