Κιβωτός του Κόσμου: Αποκαλυπτική μαρτυρία φίλου του 18χρονου στο enikos.gr – Οι ανατριχιαστικές περιγραφές για τον εφιάλτη που βίωνε

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου». Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία του 18χρονου,  ο οποίος κατήγγειλε ότι από το 2020 και για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως το 2022, έπεσε θύμα ασέλγειας από κορυφαίο στέλεχος του μη κυβερνητικού οργανισμού.

Της Στεφανίας Κασίμη

To enikos.gr, συνομίλησε με στενό φίλο του 18χρονου και η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική, καθώς περιγράφει όσα του είχε εκμυστηρευτεί λίγο πριν πάρει την μεγάλη απόφαση να «σπάσει» τη σιωπή του και να απευθυνθεί στις Αρχές.

Ο 18χρονος από μικρός, κατά διαστήματα φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές της ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, και τον μεγαλύτερο αδελφό του. Κάποια στιγμή ο άνθρωπος που καταγγέλλει του πρότεινε να φύγει από την Αθήνα, λέγοντάς του ότι θα του έβρισκε δουλειά στην περιφέρεια και θα στήριζε παράλληλα την μητέρα του. Πράγματι, τους παραχώρησαν ένα διαμέρισμα να διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τους έδιναν και ένα επίδομα προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους. Το παιδί, πήγε σε δομή της Κιβωτού στον Βόλο και στην Καλαμάτα.

Όμως και εκεί, το στέλεχος που καταγγέλλει τον επισκεπτόταν συνεχώς. Παρότι υπήρχαν κάποια ύποπτα σημάδια από νωρίς, μια εκδρομή πριν από τα Χριστούγεννα του 2020 ήταν καθοριστική, καθώς ξεκίνησαν οι ασελγείς πράξεις σε βάρος του.  Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου μια κλοπή που σημειώθηκε στη δομή του Βόλου, στάθηκε η αφορμή για να βρει τη δύναμη να φύγει οριστικά από τις δομές της Κιβωτού. Μετέβη στη Χίο, όπου διέμενε ήδη ένας πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, με τον οποίο γνωριζόταν. Εκεί, σύμφωνα με τον φίλο του που μιλά στο enikos.gr, είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα λίγο έξω από την πόλη, και ο 18χρονος βρήκε δουλειά σε ένα βενζινάδικο, κάνοντας ένα μικρό βήμα για να σταθεί στα πόδια του.

«Τον είδα σε άθλια κατάσταση»

«Τον γνώρισα όταν ήρθε στη Χίο και ιδίως το καλοκαίρι κάναμε πολλή παρέα. Είναι πολύ καλό παιδί. Ξέρω ότι είχε έρθει και στο παρελθόν στο νησί με αυτόν τον άνθρωπο, καθώς του ζητούσε να τον συνοδεύει σε ταξίδια. Μου αποκάλυψε τι συνέβη λίγο πριν φύγει για την Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε, ξαφνικά τον είχα χάσει για μερικές μέρες. Είχε εξαφανιστεί. Δεν απαντούσε στα τηλέφωνα, δεν μπορούσα να τον βρω. Είχα ανησυχήσει. Πήγα στο σπίτι που έμενε και δάκρυσα όταν τον είδα. Τον είχα βρει σε άθλια κατάσταση. Του είχαν κόψει το ρεύμα και το τηλέφωνο, δεν είχε φάει για μέρες», τονίζει στο enikos.gr ο στενός φίλος του 18χρονου.

Πράγματι το αγόρι αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς ο συγκάτοικός του υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ενώ και αυτός δεν εργαζόταν πλέον.  «Τον ρώτησα τι του συμβαίνει και εκείνο το βράδυ, μου μίλησε ανοιχτά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε απλά αφήσει κάποια πράγματα να εννοηθούν. Έτσι άρχισε να εξιστορεί τα όσα είχε περάσει. Είχε αποφασίσει να φύγει για την Αθήνα και να πάει στην μητέρα του, όπως μας έλεγε, αφού και στο νησί δεν είχε δουλειά», αναφέρει ο στενός φίλος του καταγγέλλοντα.

«Μου έλεγε ότι δεν είμαι για το σχολείο, αλλά για τα χωράφια»

«Είχε σταματήσει το σχολείο και τον είχαν βάλει να κάνει δουλειές στα χωράφια. “Δεν είσαι εσύ για το σχολείο, είσαι για τα χωράφια για να κάνεις δουλειές” του έλεγε ο άνθρωπος αυτός. Για την κακοποίησή του μου είχε αποκαλύψει ότι του έλεγε να ξαπλώσει δίπλα του στο κρεβάτι, τον χάιδευε αισθησιακά, όχι όπως χαϊδεύουμε ένα παιδί όταν το αγαπάμε, έκανε διάφορες περίεργες κινήσεις και του ζητούσε να κάνει κι αυτός πράγματα. Μου είχε πει ότι τον ήθελε συνέχεια κοντά του. Του ζητούσε να του βάζει ακόμη και τα παπούτσια.

Για κάποιον καιρό, δεν αντιδρούσε καθώς γνώριζε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του και ο αδελφός του τον είχαν ανάγκη. Ο άνθρωπος αυτός του έπαιρνε δώρα συνέχεια, ρούχα, παπούτσια, ακόμη και κινητό. Φαινόταν ότι τον είχε “ξεχωρίσει”. Τον είχε σαν δεξί του χέρι, τον έβαζε να προσέχει τα άλλα παιδιά και να τα οργανώνει», σημειώνει ο φίλος του 18χρονου σήμερα αγοριού.

Κάποια στιγμή, όπως λέει ο ίδιος, ο 18χρονος άρχισε να αντιδρά και του έλεγε πως δεν θέλει να τον πλησιάζει, κάθε φορά που τον παρενοχλούσε. Όμως, τότε τον απειλούσε. Όπως φέρεται να έλεγε, το στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου, τον προειδοποιούσε ότι θα «πάρουν» το σπίτι, που είχε παραχωρηθεί από τη δομή στη μητέρα του, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, και ότι θα μείνει στον δρόμο. «Όταν έδειχνε ότι δεν ήθελε, νευρίαζε και του μιλούσε άσχημα και υποτιμητικά» τονίζει ο φίλος του, που επιβεβαιώνει πως αυτός ήταν και λόγος που του είχε πει πως φοβόταν να μιλήσει για τον εφιάλτη που βίωνε.

Η διάρρηξη στον Βόλο

Η διάρρηξη στη δομή του Βόλου φαίνεται πως συνδέεται με την υπόθεση του 18χρονου. Τότε, οι φερόμενοι ως δράστες, ηλικίας 16, 17 και 18 ετών πήραν από χρηματοκιβώτιο που υπήρχε στη δομή, ένα ποσό που κυμαινόταν από 20.000 έως 30.000 ευρώ.  Επιπλέον, είχαν κλέψει δύο χρυσούς σταυρούς με τις αλυσίδες τους, δωροεπιταγές διαφόρων καταστημάτων, δύο κουμπαράδες με συνολικά 150 ευρώ και ένα πλαστικό χρηματοκιβώτιο που περιείχε 400 ευρώ. Οι δράστες της κλοπής εντοπίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν. Ωστόσο, τα χρήματα που εκλάπησαν δεν βρέθηκαν ποτέ.

Όπως λέει ο φίλος του στο enikos.gr, ένας από τους φερόμενους ως δράστες είχε μιλήσει με μηνύματα με τον 18χρονο, ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν στον Βόλο, καθώς συνόδευε σε ακόμη ένα ταξίδι το στέλεχος που καταγγέλλει. «Μου είχε πει ότι είχαν ξυλοφορτώσει το παιδί που υποψιάστηκαν ότι πήρε τα χρήματα, ενώ επειδή είδαν τα μηνύματα νόμιζαν ότι ο φίλος μου τον βοηθούσε για να ξεφύγει. Έτσι απείλησαν και τον ίδιο. Αυτός τότε αποφάσισε να φύγει από τη δομή για να γλιτώσει. Έφυγε ξαφνικά χωρίς ρούχα και χρήματα. Μάλιστα πήγε στη δομή της Καλαμάτας, όπου διέμενε πριν, και ζήτησε να πάρει τα ρούχα του, τα προσωπικά του αντικείμενα και όσα χρήματα είχε μαζέψει. Όμως φαίνεται πως κάποιος είχε δώσει εντολή στους υπεύθυνους της αποθήκης να μην του δώσουν τίποτα, προφανώς για να υποκύψει και να επιστρέψει πίσω. Μισό μήνα μετά την διάρρηξη το παιδί αποφάσισε να πάει στη Χίο», επισημαίνει.

«Από τότε, φαίνεται πως είχε κόψει κάθε επαφή με την Κιβωτό του Κόσμου. Πριν από λίγο καιρό, έφυγε για ένα διάστημα και πήγε στην Αθήνα. Την ώρα που βρισκόταν σε ένα ΑΤΜ για να κάνει ανάληψη χρημάτων, τον βρήκε κάποιος, και τον ξυλοκόπησε. Έτρεξε και κατάφερε να ξεφύγει. Είχε συνδέσει το περιστατικό με αυτόν τον άνθρωπο», σημειώνει ο στενός φίλος του 18χρονου.

Του είχε μιλήσει για άλλο ένα θύμα

«Μας φέρεται πολύ άσχημα, ειδικά σε εμένα, μου έχει κάνει πολλά» φέρεται να έλεγε ο 18χρονος σε ανθρώπους που γνώρισε και εμπιστεύτηκε στη Χίο, και οι οποίοι τον στήριξαν όσο μπορούσαν στις δύσκολες στιγμές, και οικονομικά και ψυχολογικά, πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην Αθήνα και να βρει τελικά τη δύναμη να απευθυνθεί στις Αρχές.

«Μου έλεγε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έβριζε πολλά παιδιά. Επίσης, όταν κάποια μικρά παιδιά τον πλησίαζαν για να τον αγκαλιάσουν, εκείνος έλεγε “πάρε τα από εδώ, δεν έχω όρεξη”. Μου είχε μιλήσει για άλλο ένα παιδί που του είχε κάνει ακριβώς τα ίδια», τονίζει ο φίλος του 18χρονου που είναι και αυτός συγκλονισμένος με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»  παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ