Κηδεία 16χρονου Ρόμα: Με χειροκροτήματα και μοιρολόγια στα κοιμητήρια Ευόσμου

Θρήνος στην κηδεία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που έχασε τη ζωή του από τα πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. Με χειροκροτήματα, μοιρολόγια, μουσική και συνοδεία μεγάλης πομπής αυτοκινήτων έφτασε η σορός του ανήλικου στα κοιμητήρια Ευόσμου.

Θεσσαλονίκη: «Ράγισαν» καρδιές οι κραυγές της συζύγου του 16χρονου – Η πομπή για την κηδεία

Ρομά απ’ όλη την Ελλάδα σε κλίμα πένθους έσπευσαν για το τελευταίο «αντίο» στον 16χρονο, που κατέληξε έπειτα από οκτώ ημέρες νοσηλείας στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τηρώντας τα έθιμά τους με μουσική και χορό, με δάκρυα στα μάτια και λουλούδια, οι Ρομά βρέθηκαν στα κοιμητήρια Ευόσμου όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία του 16χρονου.

Αλέξης Κούγιας: Ο αστυνομικός είχε 13 σφαίρες και έριξε μόνο τις 2 – Δεν ήθελε να πυροβολήσει τον 16χρονο

Οι Ρομά ζητούν Δικαιοσύνη για τον άνθρωπό τους και μια συγγνώμη από την κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε ψωμί, παιδεία, ελευθερία και όχι ρατσισμό. Είμαστε Έλληνες και απαιτούμε απ’ όλη την Ελλάδα, απ’ όλους τους πολιτικούς να μας σεβαστούν γιατί φορολογούμαστε, ψηφίζουμε κι εμείς και έρχεται η ώρα που θα χρειαστούν την ψήφο μας. Θέλουμε δικαιοσύνη και μια συγγνώμη από τον πρωθυπουργό για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Παρακαλώ πολύ να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία που γίνεται κάθε χρόνο με μας, να σκοτώνεται ένα μικρό παιδί από πυρά αστυνομικών. Είναι υπεύθυνοι να μας προστατεύουν, όχι να μας σκοτώνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τσιγγάνων, Βασίλης Παϊτέρης.

«Βαρύ το πένθος, μεγάλος ο πόνος της οικογένειας. Οι Έλληνες τσιγγάνοι ανά την Ελλάδα πενθούν σήμερα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάντζιος.

Θεσσαλονίκη: Θρήνος στον οικισμό «Αγία Σοφία» – Έφτασε με πομπή η σορός του 16χρονου

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς όλες και όλους. Θα πρέπει και η πολιτεία και η κοινωνία να συμβάλλει στην ομαλή ένταξη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκαετίες τώρα οι Έλληνες τσιγγάνοι. Για ένα τέτοιο ζήτημα τον πρώτο λόγο τον έχει η δικαιοσύνη. Εμείς από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη. Γιατί μέσα από την ειρήνη και το διάλογο θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στα κοιμητήρια Ευόσμου βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος ζητά σεβασμό προς την Δικαιοσύνη. «Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει και πρέπει να τη σεβαστούμε. Οι κοινότητες των Ρομά έχουν δείξει μια απίστευτη αυτοσυγκράτηση. Η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι εδώ πέρα και θα στηρίξει την οικογένεια. Όλοι μαζί να σπάσουμε τα γκέτο που δημιουργούν στον κοινωνικό αποκλεισμό. Είμαστε σήμερα εδώ να πούμε αντίο σε ένα νέο άνθρωπο. Όταν χάνεται ένας νέος άνθρωπος χάνει όλη η κοινωνία», δήλωσε.

Δείτε τις εικόνες που δημοσιεύει το thesstoday:

κηδεία 16χρονος

κηδεία 16χρονος

 

 

κηδεία 16χρονος

κηδεία 16χρονος

κηδεία 16χρονος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ