Κέρκυρα: Βίντεο ντοκουμέντα με το νεκρό άλογο στο κέντρο της πόλης – «Φορτωμένη με τουρίστες η άμαξα»

Εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό, βγαλμένες από την Ελλάδα του Μεσαίωνα σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας, όταν ένα άλογο που χρησιμοποιούταν για να πραγματοποιεί τουριστικά δρομολόγια με άμαξα, κατέρρευσε στη μέση του δρόμου.

Κέρκυρα: Νεκρό άλογο στο κέντρο της πόλης – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Σε νέο βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το enikos.gr, φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες των αλόγων τσακώνονται με περαστικούς, που όπως είναι λογικό, «πάγωσαν» μπροστά στο απάνθρωπο θέαμα, και ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη, αλλά και επιχείρησαν να προσφέρουν την βοήθειά τους με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Ωστόσο, από ότι φαίνεται, η βοήθειά τους δεν έγινε δεκτή, αφού ο άντρας στη συνέχεια απομακρύνεται με το ποδήλατό του, και η Αστυνομία επεμβαίνει προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα και να μην ξεσπάσει περαιτέρω καβγάς. Το επόμενο πλάνο, είναι το άλογο στο πεζοδρόμιο που προ ολίγου έχει καταρρεύσει, καλυμμένο με μία πορτοκαλί κουβέρτα.

Άλογο στην Κέρκυρα

Σε άλλο βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Υιοθετώ» Τζώρα Στάμη, η οποία έφτασε στο σημείο λίγα λεπτά αφού είχε ξεψυχήσει το άτυχο ζώο, φαίνεται ο ιδιοκτήτης του μαζί με τους υπόλοιπους αμαξηλάτες της πιάτσας, να προσπαθούν να το τοποθετήσουν σε ένα φορτηγό, προκειμένου να το απομακρύνουν και να το πάρουν από το σημείο.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αρκετές εκδοχές για το πως συνέβη το τραγικό περιστατικό, καθώς σύμφωνα με κα Στάμη η οποία μίλησε στο enikos.gr, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η άμαξα ήταν φορτωμένη με 4 τουρίστες στις 14:00 το μεσημέρι, με το άλογο να σωριάζεται στο έδαφος, καθώς μάλλον υπέστη ανακοπή.

«Άλλοι λένε πως δεν είχε στην άμαξα τουρίστες εκείνη την ώρα, ωστόσο εμείς μοιραζόμαστε αυτά που μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Κάποιοι μας λένε πως την ώρα που έπεσε κάτω το άλογο, χτύπησε το κεφάλι του στο έδαφος, και του πήρε λίγη ώρα μέχρι να ξεψυχήσει, ενώ άλλοι αναφέρουν πως απλώς σωριάστηκε στο έδαφος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στο νησί. Σήμερα συγκεκριμένα, φτάσαμε τους 35 βαθμούς και σε συνδυασμό με την υγρασία, δεν μπορείς να πάρεις κανονικά μία ανάσα».

«Το έχω σαν παιδί μου» φέρεται να είπε ο ιδιοκτήτης

«Αφού ξεψύχησε το άλογο, με πήραν τηλέφωνο περαστικοί και μέσα σε 10 λεπτά ήμουν εκεί. Την ώρα που τραβούσα το βίντεο, ήρθε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το άλογο ήταν δικό του, και μου είπε “το έχω σαν παιδί μου, εσείς δεν είστε φιλόζωοι”. Βέβαια, εγώ το παιδί μου δεν θα το έβαζα να κόβει βόλτες με 35 βαθμούς μες το κατακαλόκαιρο, φορτωμένο και με 3-4 άτομα στην πλάτη του».

Παράλληλα, η κα Στάμη καταγγέλλει μέσω του enikos.gr πως σε αντίστοιχα περιστατικά που η ίδια καλεί την Αστυνομία, λαμβάνει ως απάντηση πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα περιπολικά. «Αυτή τη φορά η τραγωδία σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της Κέρκυρας, στη μέση του δρόμου, οπότε εκ των πραγμάτων έπρεπε να έρθουν για να ρυθμίσουν και την κυκλοφορία. Φτάσαμε στον θάνατο ενός ζώου που θεωρείται εργάτης και χρησιμοποιείται για σκοπούς ψυχαγωγίας στην Ελλάδα του Μεσαίωνα».

Τι ισχύει βάσει νόμου

Αν και έχει δοθεί οδηγία από την Αστυνομία στους αμαξηλάτες για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων, η οποία αναφέρει πως τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού, απαγορεύεται να κινούνται οι άμαξες από τις 13:00 έως τις 17:00, οι ίδιοι φαίνεται πως την αγνοούν με το περιστατικό να σημειώνεται στις 14:00 το μεσημέρι.

«Εκείνες τις ώρες τα ζώα πρέπει να ξεκουράζονται και να βρίσκονται σε μέρη με σκιά και με δροσιά. Βλέπουμε άμαξες με άλογα και τουρίστες επάνω, ακόμη και στις 15:00-16:00 το μεσημέρι μες το κατακαλόκαιρο. Αυτές οι εικόνες είναι τραγικές. Η Κέρκυρα έχει και ανηφόρες που τα άλογα τις ανεβαίνουν και απορώ πως αντέχουν. Πριν 40 χρόνια, οι αμαξηλάτες τα έβρεχαν ανά διαστήματα με κρύο νερό και έβαζαν στο κεφάλι τους ψάθινα καπέλα, προκειμένου να τα… προστατεύσουν. Πλέον, φτάσαμε στο σημείο να μην κάνουν ούτε αυτά».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στην Κέρκυρα

Από την πλευρά τους, ο Φιλοζωικός Σύλλογος “Υιοθετώ” μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία “Νέμεσις”, θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν την δικογραφία, ενώ αύριο καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την πιάτσα των αμαξηλατών στις 11:00 το πρωί.

«Το ελάχιστο που ζητάμε είναι να απαγορευτούν οι διαδρομές με τις άμαξες από τις 11:00 έως και τις 19:00, ή έστω να τηρηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία. Φυσικά, η απόλυτη γραμμή μας είναι να απαγορευτούν τελείως, αλλά γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ. Από κει και πέρα, περιμένουμε το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής και της νεκροψίας για να δούμε από τι προκλήθηκε εν τέλει ο θάνατος του άτυχου ζώου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ