ΝΑΤΟ: Δεν άρει το βέτο ο Ερντογάν για την Σουηδία – Διεργασίες για συνάντηση με Μπάιντεν

Συνεχίζει να διατηρεί τις κόκκινες γραμμές η Τουρκία και να μην επιτρέπει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή γίνονται διεργασίες προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Έξαλλος ο Ερντογάν για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία: «Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς»

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στη Λιθουανία. Μια σύντομης διάρκειας συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν είναι πιθανό να γίνει κατά τη διάρκεια της συνόδου και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης, τόνισε μια πηγή με γνώση των διεργασιών.

Μια σύντομη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι πιθανή, αλλά δεν έχει ακόμη κανονιστεί, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Ερντογάν συνεχίζει να εγείρει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ενώ ο Μπάιντεν ασκεί πιέσεις για την επίλυση του ζητήματος και την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας και το ζήτημα είναι πιθανό να κυριαρχήσει σε μια ενδεχόμενη συζήτηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς – Ερντογάν: «Απαράδεκτο να διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του PKK στη Σουηδία»

Συνάντηση Ερντογάν με τον Σουηδό πρωθυπουργό

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία είναι κοντά. Ωστόσο  μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι η Στοκχόλμη δεν κατάφερε σήμερα να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο της.

Πλέον το θέμα θα συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο σε μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Σουηδού πρωθυπουργού κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. «Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Στόλτενμπεργκ: Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει

«Η βασική μου φιλοδοξία είναι τώρα να συμφωνηθεί αυτό στη σύνοδο κορυφής», είπε σε δημοσιογράφους. «Εργαζόμαστε για να πετύχουμε μια θετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν προλαβαίνει να επικυρώσει μέχρι τη Δευτέρα» το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά «μπορούμε να έχουμε πολιτικές αποφάσεις και για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει αυτό και θα εργαστούμε σκληρά μέχρι τη Δευτέρα».

«Ελπίζουμε και αναζητούμε μια θετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ σε δημοσιογράφους. «Η διαδικασία συνεχίζεται και φυσικά εργαζόμαστε πολύ εντατικά και τις επόμενες μέρες προκειμένου να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα σήμερα, ένα σουηδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν άνδρα για απόπειρα χρηματοδότησης του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας.

Ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε σήμερα την άποψη της Σουηδίας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι την Άγκυρα. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας της εφαρμόζονται.

«Η Σουηδία έκανε κάποια βήματα σχετικά με νομοθετικές αλλαγές, αφαίρεσε τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας… Οι νομικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πράξη τώρα», είπε ο Φιντάν σε δημοσιογράφους.

Όσον αφορά την άρση των τουρκικών εμποδίων για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά καθώς ο Τζο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ενδέχεται να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με πηγές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ