Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς – Ερντογάν: «Απαράδεκτο να διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του PKK στη Σουηδία»

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη σύνοδο και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, «κυρίως σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και την ολοκλήρωση, σύντομα, της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Τουρκίας «συζήτησαν επίσης περαιτέρω βήματα προκειμένου να διευρυνθεί η συνεργασία σε διάφορα ζητήματα και να εμβαθύνει η ανταλλαγή απόψεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Για το ίδιο θέμα, τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa αναφέρεται στην αντίστοιχη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία τονίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν άφησε καμία ελπίδα ότι θα συναινέσει σύντομα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν», όπως είπε, «απαράδεκτες καταστάσεις», όπως το γεγονός ότι δίδεται άδεια για διαδηλώσεις κατά τις οποίες διαδίδεται τρομοκρατική προπαγάνδα».

Σύμφωνα με το dpa, η Τουρκία, παρά την πρόσφατη αυστηροποίηση του σουηδικού νομοθετικού πλαισίου κατά της τρομοκρατίας, κατηγορεί τη Σουηδία ότι δεν λαμβάνει επαρκώς αποφασιστικά μέτρα κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας πρωτίστως το κουρδικό ΡΚΚ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ