Κέρκυρα: Μαρτυρίες για μαστίγωμα του αλόγου πριν καταρρεύσει και πεθάνει

Οργή επικρατεί στην Κέρκυρα για το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του αλόγου το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Ιουλίου 2023. Το ζώο κατέρρευσε και ξεψύχησε σε κεντρικό δρόμο στην πόλη της Κέρκυρας.

Ενώ σύμφωνα με την νεκροψία δεν υπήρξαν ίχνη κακοποίησης του αλόγου, σύμφωνα με το MEGA υπάρχουν μαρτυρίες για μαστίγωμα του ζώου λίγο πριν αυτό καταρρεύσει. Όπως αναφέρθηκε, το άλογο δέχτηκε συνεχές μαστίγωμα προκειμένου να ανέβει μια δύσκολη ανηφόρα.

Η Αγγελική Ανθή, που είναι μέλος της Κιβωτού της Κέρκυρας, μιλώντας στο Μega, εξήγησε ότι το άλογο βρισκόταν στην μεγαλύτερη ανηφόρα του νησιού. «Έχει δοθεί από πέρυσι από την κτηνιατρική υπηρεσία, οδηγία για απαγόρευση της κυκλοφορίας των αλόγων από 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Αυτό έπρεπε να ελέγχεται από τη αστυνομία» πρόσθεσε.

Βίντεο ντοκουμέντα με το νεκρό άλογο στο κέντρο της πόλης – «Φορτωμένη με τουρίστες η άμαξα»

Σε νέο βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το enikos.gr, φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες των αλόγων τσακώνονται με περαστικούς, που όπως είναι λογικό, «πάγωσαν» μπροστά στο απάνθρωπο θέαμα, και ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη, αλλά και επιχείρησαν να προσφέρουν την βοήθειά τους με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Ωστόσο, από ότι φαίνεται, η βοήθειά τους δεν έγινε δεκτή, αφού ο άντρας στη συνέχεια απομακρύνεται με το ποδήλατό του, και η Αστυνομία επεμβαίνει προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα και να μην ξεσπάσει περαιτέρω καβγάς. Το επόμενο πλάνο, είναι το άλογο στο πεζοδρόμιο που προ ολίγου έχει καταρρεύσει, καλυμμένο με μία πορτοκαλί κουβέρτα.

Άλογο στην Κέρκυρα

Σε άλλο βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Υιοθετώ» Τζώρα Στάμη, η οποία έφτασε στο σημείο λίγα λεπτά αφού είχε ξεψυχήσει το άτυχο ζώο, φαίνεται ο ιδιοκτήτης του μαζί με τους υπόλοιπους αμαξηλάτες της πιάτσας, να προσπαθούν να το τοποθετήσουν σε ένα φορτηγό, προκειμένου να το απομακρύνουν και να το πάρουν από το σημείο.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αρκετές εκδοχές για το πως συνέβη το τραγικό περιστατικό, καθώς σύμφωνα με κα Στάμη η οποία μίλησε στο enikos.gr, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η άμαξα ήταν φορτωμένη με 4 τουρίστες στις 14:00 το μεσημέρι, με το άλογο να σωριάζεται στο έδαφος, καθώς μάλλον υπέστη ανακοπή.

«Άλλοι λένε πως δεν είχε στην άμαξα τουρίστες εκείνη την ώρα, ωστόσο εμείς μοιραζόμαστε αυτά που μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Κάποιοι μας λένε πως την ώρα που έπεσε κάτω το άλογο, χτύπησε το κεφάλι του στο έδαφος, και του πήρε λίγη ώρα μέχρι να ξεψυχήσει, ενώ άλλοι αναφέρουν πως απλώς σωριάστηκε στο έδαφος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στο νησί. Σήμερα συγκεκριμένα, φτάσαμε τους 35 βαθμούς και σε συνδυασμό με την υγρασία, δεν μπορείς να πάρεις κανονικά μία ανάσα».

«Το έχω σαν παιδί μου» φέρεται να είπε ο ιδιοκτήτης

«Αφού ξεψύχησε το άλογο, με πήραν τηλέφωνο περαστικοί και μέσα σε 10 λεπτά ήμουν εκεί. Την ώρα που τραβούσα το βίντεο, ήρθε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το άλογο ήταν δικό του, και μου είπε “το έχω σαν παιδί μου, εσείς δεν είστε φιλόζωοι”. Βέβαια, εγώ το παιδί μου δεν θα το έβαζα να κόβει βόλτες με 35 βαθμούς μες το κατακαλόκαιρο, φορτωμένο και με 3-4 άτομα στην πλάτη του».

Παράλληλα, η κα Στάμη καταγγέλλει μέσω του enikos.gr πως σε αντίστοιχα περιστατικά που η ίδια καλεί την Αστυνομία, λαμβάνει ως απάντηση πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα περιπολικά. «Αυτή τη φορά η τραγωδία σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της Κέρκυρας, στη μέση του δρόμου, οπότε εκ των πραγμάτων έπρεπε να έρθουν για να ρυθμίσουν και την κυκλοφορία. Φτάσαμε στον θάνατο ενός ζώου που θεωρείται εργάτης και χρησιμοποιείται για σκοπούς ψυχαγωγίας στην Ελλάδα του Μεσαίωνα».

Τι ισχύει βάσει νόμου

Αν και έχει δοθεί οδηγία από την Αστυνομία στους αμαξηλάτες για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων, η οποία αναφέρει πως τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού, απαγορεύεται να κινούνται οι άμαξες από τις 13:00 έως τις 17:00, οι ίδιοι φαίνεται πως την αγνοούν με το περιστατικό να σημειώνεται στις 14:00 το μεσημέρι.

«Εκείνες τις ώρες τα ζώα πρέπει να ξεκουράζονται και να βρίσκονται σε μέρη με σκιά και με δροσιά. Βλέπουμε άμαξες με άλογα και τουρίστες επάνω, ακόμη και στις 15:00-16:00 το μεσημέρι μες το κατακαλόκαιρο. Αυτές οι εικόνες είναι τραγικές. Η Κέρκυρα έχει και ανηφόρες που τα άλογα τις ανεβαίνουν και απορώ πως αντέχουν. Πριν 40 χρόνια, οι αμαξηλάτες τα έβρεχαν ανά διαστήματα με κρύο νερό και έβαζαν στο κεφάλι τους ψάθινα καπέλα, προκειμένου να τα… προστατεύσουν. Πλέον, φτάσαμε στο σημείο να μην κάνουν ούτε αυτά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ