Κέντρο ΑμΕΑ στην Καλλιθέα: «Βιντεοσκοπούσαν τα παιδιά για να δείχνουν ότι είναι χαρούμενα» – Η συγκλονιστική μαρτυρία μητέρας στο enikos.gr

Λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του «Κέντρου Ειδικών θεραπειών» στην Καλλιθέα, έδωσαν γονείς σε επικοινωνία που είχαν με το enikos.gr. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν περιστατικά κακομεταχείρισης και παραμέλησης κάνοντας λόγο για ακατάλληλες υποδομές, ενώ η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, μητέρα παιδιού με κινητικά προβλήματα, προειδοποίησε ότι θα γίνει «τεράστιο ξεσκαρτάρισμα σε τέτοια κέντρα σε όλη την χώρα».

Καλλιθέα: «Λουκέτο» και πρόστιμο στο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» όπου 11χρονος περπατούσε στο περβάζι

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας που δείχνει έναν 11χρονο να περπατά στο περβάζι παραθύρου στον τρίτο όροφο του κτιρίου, προκαλώντας οργή. Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε άμεση σφράγιση και επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, ύψους 60.000 ευρώ, στο Κέντρο ΑμΕΑ στην Καλλιθέα, το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια. Το enikos.gr αποκάλυψε ολόκληρο το πόρισμα “φωτιά”.

Καλλιθέα: Τέσσερις συλλήψεις για τον 11χρονο ΑμεΑ που ακροβατούσε σε περβάζι

«Βιντεοσκοπούσαν τα παιδιά για να δείχνουν ότι είναι χαρούμενα»

Μιλώντας στο enikos.gr, η μητέρα ενός κοριτσιού που ήταν για 8 μήνες στο Κέντρο κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι «ο χώρος ήταν αναστατωμένος, το παιδί γυρνούσε διψασμένο, ενώ βιντεοσκοπούσαν τα παιδιά για να δείχνουν ότι τα προσέχουν».

Συγκεκριμένα η Ασπασία Σαριδάκη αναγκάστηκε να αφήσει το παιδί της στα χέρια του «Ειδικού Κέντρου», καθώς η ίδια είχε έναν τραυματισμό που την περιόριζε κινητικά και δεν της επέτρεπε να το φροντίζει.

«Το παιδί γυρνούσε σπίτι χαρούμενο οπότε νόμιζα ότι όλα ήταν υπό έλεγχο», υπογράμμισε η κα Σαριδάκη. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι είδε έναν «χώρο αναστατωμένο», όταν κατάφερε να τον επισκεφθεί, ενώ με τον καιρό εντόπισε κι άλλες ενδείξεις μη ενδεδειγμένης λειτουργίας του Κέντρου.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε στο enikos.gr ότι «πολλές φορές το παιδί δεν φορούσε ζώνη στο πούλμαν όταν την γυρνούσαν στο σπίτι, τα καλοκαίρια συχνά ήταν διψασμένο, ενώ μία φορά επέστρεψε έχοντας πατήσει καρφί. Όλα αυτά, μάλιστα, συνέβησαν μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

«Είχαν μία δικαιολογία για τα πάντα»

«Υπεύθυνοι και εργαζόμενοι είχαν μία δικαιολογία για τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα.

Επίσης, αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιρινού προγράμματος το Κέντρο είχε δεσμευτεί να πηγαίνει τα παιδιά για μπάνιο σε παραλίες.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε στο enikos.gr η κα Σαριδάκη «το παιδί μία εβδομάδα μετά δεν είχε μαυρίσει καθόλου» και εξήγησε λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι του Κέντρου «μετά το ”μπάνιο” μας έστελναν φωτογραφίες και βίντεο που φαίνονταν χαρούμενα τα παιδιά χωρίς να μας λένε σε ποια παραλία βρίσκονταν».

«Οι εκδρομές γίνονταν σε κοντινές στην Γλυφάδα παραλίες», διευκρίνισε η μητέρα.

«Τα έβαζαν ίσα ίσα στην θάλασσα για 3 λεπτά προκειμένου να τα βιντεοσκοπήσουν, ώστε να φαίνονται χαρούμενα και να τα στείλουν σε μας», είπε η κα Σαριδάκη και συνέχισε λέγοντας ότι «την υπόλοιπη ώρα τα 40 παιδιά παρέμεναν στοιβαγμένα μέσα στο πούλμαν για 2,5 ώρες χωρίς κλιματισμό».

«Ωστόσο, γυρνούσαν χαρούμενα σπίτι, επειδή μετά την εκδρομή τους αγόραζαν γλυκά και αναψυκτικά», κατέληξε η κα Σαριδάκη.

«Θα μπουν κι άλλα λουκέτα»

Μιλώντας στο enikos.gr η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου και γραμματέας του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου 4amea,  επεσήμανε ότι τέτοια «κέντρα ειδικών θεραπειών» λειτουργούν χωρίς άδεια χώρου, πρόκειται για επιχειρήσεις θεραπευτών που είναι εξουσιοδοτημένες να λειτουργούν μόνο για ατομικές θεραπείες, ενώ μπορεί ο καθένας να «ανοίξει» ένα τέτοιο κέντρο απλώς με την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

«Τα κέντρα αυτά σε όλη την χώρα λειτουργούν ως ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) γεγονός που από μόνο του τα καθιστά παράνομα».

«Ο ρόλος τους είναι η φύλαξη και όχι η εκπαίδευση των παιδιών», εξηγεί στο enikos.gr η κ. Χρονοπούλου και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε ομαδικά προγράμματα, ούτε κατασκηνωτικά σαν εκπαίδευση».

«Υπάρχει τεράστιο κενό στην νομοθεσία. Ζητάμε άμεσα να αλλάξει η νομοθεσία για την λειτουργία, τον έλεγχο και τον τρόπο που προσλαμβάνονται οι θεραπευτές», συμπλήρωσε η Νένα Χρονοπούλου.

Επίσης, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το επίπεδο της κατάρτισης των εργαζομένων, ενώ δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται υπόψη οι καταγγελίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες για το εν λόγω «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο.

Παράλληλα, η ηθοποιός υποστήριξε ότι τα Κέντρα αυτά δεν φροντίζουν τα παιδιά με βάση τις ανάγκες τους, το είδος της αναπηρίας, την ηλικία και το φύλο τους.

«Μόνος σκοπός είναι η κερδοφορία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρονοπούλου και προειδοποίησε ότι «θα γίνει τεράστιο ξεσκαρτάρισμα, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε λουκέτο και στο επόμενο κέντρο».

«Είναι θέμα ασφάλειας» είπε καταληκτικά η ηθοποιός  στο enikos.gr.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ